Tiszaújváros hírei

2016.08.05. 19:31

Halászlé gőzölög szombaton a Tisza-sziget bográcsaiban

Tiszaújváros - Még csendes a Tisza-­sziget, de szombaton már nagy lesz a sürgés-­forgás.

Tiszaújváros - Még csendes a Tisza-­sziget, de szombaton már nagy lesz a sürgés-­forgás.

Gőzerővel folynak a Tiszaújvárosi Halászléfőző Fesztivál előkészítő munkálatai. A gasztro–kulturális rendezvényre határon innen és túlról több ezer vendéget várnak a szervezők.

A Tisza-szigeten már hetekkel ezelőtt megkezdte a tereprendezést a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. Kitakarították a területet, folyamatosan nyírják a füvet, és a szúnyogirtásról is gondoskodtak, illetve gondoskodnak a továbbiakban is.

Két színpadon

A programokat is lefixálták már a szervezők, az idén két színpadon párhuzamosan zajlanak majd az események.

„Újdonságként ebben az évben lesz egy miniszínpad a Főzők utcájában, itt inkább gyerekeknek szóló produkciók lesznek déltől estig” – nyilatkozta lapunknak Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója.

„A nagyszínpadon a szokásos programok, délelőtt a helyi csoportoknak adunk fellépési lehetőséget, délután jönnek a meghívott vendégek, köztük a sztárfellépők, egyebek közt Fenyő Miklós.”

„Késő este, a koncert után szabadtéri diszkót rendezünk. Idén is lesz játszópark, ide minden 14 év alatti gyermeknek adunk egy 300 forint értékű kedvezményes kupont. A rendezvényre a belépődíj is 300 forint lesz, ennyibe kerül a beléptetésre jogosító karszalag, az ebből összegyűlt pénzt ezúttal is jótékony célra fordítjuk.”

Az igazgató elmondta, hogy az autóbuszok szokás szerint óránként indulnak oda-vissza a szigetre, a közlekedésszervezést most egy külön ember koordinálja, aki csakis ezzel fog foglalkozni nyitástól zárásig, remélhetőleg így nem lesz fennakadás a szigetről való ki- és bejutásban. „Szokás szerint lesznek önkénteseink, körülbelül 20-an fogják segíteni egész nap a munkánkat.”

A határon túlról is

Ami a fesztivál kulináris részét illeti, három menüvel, sült keszeggel és sült ponttyal, ropogós csülökkel és folyami harcsahalászlével készülnek a vendéglátók, de lesz szabadtűzön főtt birka- és marhapörkölt, mindemellett borászok, cukrászok is érkeznek a szigetre finomságaikkal, a vásárosok utcájában házi készítésű finomságokat is kínálnak majd az árusok.

„A főzőversenyre idén is kétféle étekkel lehet nevezni, hal- és tájjellegű ételekkel – mondta a rendezvény gasztronómiai részéért felelős Tógyer Gyula, a Sziget Csárda tulajdonosa. – A jelentkezések szerint előreláthatólag 60–70 csapat rak majd tüzet a szigeten, köztük határon túli versenyzők.”

„Jönnek Montenegróból, de a halászléjükről híres bajaiak is leadták már a nevezésüket. Bízom benne, hogy a városból és a környékről is kipróbálják majd főzőtudományukat családok, baráti társaságok.”

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!