Tiszaújváros hírei

2016.07.02. 23:13

18. Triatlon Nagyhét - Tizenegy magyar döntős az ifjúsági Eb-n!

Tiszaújváros - A 18. Triatlon Nagyhét szombati, Trans-Sped Napján már az ETU Triatlon Európa-bajnokság 30 nemzet sportolóit felvonultató egyéni előfutamait rendezték meg, melyre eddig nem volt példa, ugyanis a korosztály képviselői ezt megelőzően csak csapatversenyben vetélkedhettek. A maximális létszámú, tizenkét tagú magyar válogatottból nem kevesebb, mint tizenegy versenyző kvalifikálta magát a hétfő délutáni fináléba!

Tiszaújváros - A 18. Triatlon Nagyhét szombati, Trans-Sped Napján már az ETU Triatlon Európa-bajnokság 30 nemzet sportolóit felvonultató egyéni előfutamait rendezték meg, melyre eddig nem volt példa, ugyanis a korosztály képviselői ezt megelőzően csak csapatversenyben vetélkedhettek. A maximális létszámú, tizenkét tagú magyar válogatottból nem kevesebb, mint tizenegy versenyző kvalifikálta magát a hétfő délutáni fináléba!

14 órakor a lányok kezdték meg a versengést. A három, egyaránt 500 m úszásból, 12 km kerékpározásból és 3,2 km futásból álló, összesen 91 sportolót felvonultató futamból az első kilenc hely biztos finálét jelentett. Hozzájuk csatlakozhatott még a három legjobb időt elérő versenyző.

Az első futamban az orosz Tatiana Baskakova meggyőző fölénnyel teljesítette elsőként a nyitószámot, ám a kerékpározás végén a dán Anne Holm és az olasz Carlotta Missaglia válthatott az élen a futásra. A kettős előnye kitartott a célba érkezésig, ahol hetedikként Mátyus Lili is a hétfői döntőbe futott. A szintén a magyar válogatottban szereplő Botka Anikó a 17. helyen fejezte be az Eb-előfutamot.

A második futamban Putnóczki Dorka „oktatta” úszásban a mezőnyt. A rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolója az első kör után mintegy 10, a partot érésnél pedig már 30 méter előnnyel haladt társai előtt, így ő futhatott ki elsőként, hogy kerékpárra pattanjon. A bringázás közben egy hat tagú élboly alakult ki, Dorkához egy-egy portugál, belga, olasz, osztrák és dán lány csatlakozott. A befejező számban a dán Sif Bendix Madsen diktálta a tempót, de erejét kiválóan beosztva, tartalékolva a döntőre, Putnóczki Dorka másodikként, míg Petrov Dorottya hetedikként érkezett célba.

Az utolsó, harmadik csoportban is két magyarért szurkolhatott a tiszaújvárosi publikum. Az úszásban az olasz Bianca Seregni találta meg a leggyorsabb utat a váltóhelyre, de a szintén olasz Beatrice

Mallozzi és a brit Abbie Williams is 7 percen belül teljesített. A mieink közül Bukovszki Tünde 6., Soós Fanni a 8. pozíciót foglalta el. Mivel a kerékpározás közben senkinek nem sikerült jelentős előnyt kicsikarnia, ezúttal is a futás határozta meg, hogy ebből a futamból kikre vár egy újabb fellépés hétfőn délután. Mallozzi nyert, de csak 1 mp-el előzte meg a legjobb futóidőt produkáló svájci Delia Sclabas-t. Soós Fanni remek hajrával a negyedik helyre „repült”, Bukovszki Tünde pedig a 8. helyen kvalifikált a fináléra.

Száz százalékos teljesítménnyel

A 94 tagú fiú mezőnyben, annak is előfutamában, az úszásban magyar részsikert jegyezhettünk fel, Soós Gergőnek köszönhetően. Mindössze 1 mp-el a magyar fiú mögött szorgoskodott a spanyol Javier Romo Oliver és a brit Marcus Drey. A kerékpározás első 6 km-nél a spanyol és a magyar fiú mellé az olasz Nicolo Strada és a portugál Vasco Vilaca csatlakozott. Ez a négyes elszakadt a többiektől és tagjai 1:10 perccel hamarabb kezdhették meg a futószámot, ahol a döntős reményeket illetően Ferencz Ábel is ígéretesen mozgott. A futás első felében a portugál fiú alaposan „rálépett” a gázra, közel fél perccel eltávolodott vetélytársaitól, akik a táv második felében sem tudták behozni őt. Soós Gergő megnyugtató módon, másodikként abszolválta a futamot, ahol Ferencz Ábel kilencedik helyével lett döntős.

A 2. futamban a cseh Matyas Pospisil ért leghamarabb partot, de nem nyugodhatott meg, mert 2 mp-en belül megérkezett mögé a spanyol Ander Noain Lacamara és a belga Joris Basslé. A legjobb magyar, a 4. helyen 5 mp hátrányt jegyző Dévay Zsombor volt. A középső számban egy tíz tagú csoport állt össze és vált szökevénnyé. Ide csatlakozott a futam másik magyarja, Kovács Balázs. A második depózás végén Dévay Zsombor váltott elsőként a futásra, 11 mp előnye több volt, mint ígéretes. 1600 méter elteltével az orosz Grigory Antipov, a svájci Maxime Fluri és Kovács Balázs hármasa vezetett , míg Dévay Zsombor 19 mp-el lemaradva a negyedik pozíciót foglalta el. A célban Fluri, Antipov, Kovács volt az első három sorrendje. Dévay Zsombor ötödikként csatlakozott a finalistákhoz.

Lehmann Csongor révén a második helynek örülhettek a szurkolók a 3. futam úszásának végén. A két körös kerékpározás elején tízen kötöttek alkalmi szövetséget, melynek eredményeként, 6 km után 20 mp előnyben tekerhettek. A másik magyar, Kanyik András hátránya fél perc volt ekkor. A második depózásnál szinte semmi sem változott a verseny alakulásában. A futópályán, egy kör elteltével négy tagúra csökkent az élboly, melyben ott volt – a két orosz, Georgiy Klimenko és Dmitry Fedosoyev, valamint a spanyol Romaric Forques mellett Lehmann Csongor is. Az utolsó 1600 méter utolsó méterein a hazai közönség szeretetét duplán maga mögött tudó, tiszaújvárosi fiatalabb Lehmann-fivér nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából, lehajrázta a korán örülő Klimenko-t és nyert. Kanyik András sem akarta az időre bízni döntős helyét, ezért hatalmasat futva, kilencedikként, alanyi jogon érdemelte ki azt. Mindez azt jelentette, hogy a magyar fiúk száz százalékos teljesítményt nyújtva, mindannyian finalisták!

(A részletes eredményeket a www.evochip.hu oldalon lehet megtalálni.)

Hivatalosan is megnyitották

Az előfutamokat követően a Főtéren tartották meg a 18. Triatlon Nagyhét megnyitó ünnepségét, a Tiszaújvárosi Fúvószenekar és Majorette-csoport közreműködésével. Az egybegyűlteket az olasz Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnöke, Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnöke, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, és Márkus Balázs, a szervező bizottság társelnöke köszöntötte. dr. Fülöp György, a várossá nyilvánításának 50. évfordulóját idén

ünneplő Tiszaújváros alpolgármestere üdvözlő szavait követően hivatalosan is megnyitottnak nyilvánította a nagyszabású sport- és kulturális eseménysorozatot.

A ceremóniát követően a népszerű Bon-Bon zenekar szórakoztatta a Főtéren a nagyérdemű publikumot, majd a Mojo Workings lépett a KreAktív-színpadra.

Bogratlon és evezősverseny

A vasárnapi folytatásban, a Fortrex Napján a gasztronómia kap főszerepet, hiszen 10 órakor veszi kezdetét a Bogratlon bográcsfőző fesztivál a Dísztó partján. A baráti, munkahelyi főzőcsapatok és az érdeklődők hangulatának fokozásáról a Számadó Zenekar-Sétáló utcazenészek gondoskodnak.

A gyermekek 10.15-től a KreAktív színpadon tekinthetik meg a Ludas Matyi című darabot a Csodamalom Bábszínház előadásában.

A komoly hagyományokkal rendelkező evezősverseny 11 órakor veszi kezdetét a Dísztavon. Ez lesz a Nagyhét tömegsporteseményeinek teljesítéséért járó első tombolaszelvény gyűjtési lehetőség.

A Bogratlon eredményhirdetése után, 18.30-tól a White Revans muzsikál a KreAktív színpadon, majd a napot, a Nagyszínpadon a Magna Cum Laude koncertje zárja.

- Szűcs István sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!