Tiszaújváros hírei

2012.12.04. 13:23

A NOB-elnökével találkoztak

Tiszaújváros - Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első emberével, találkoztak nemrégiben a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) vezetői.

Tiszaújváros - Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első emberével, találkoztak nemrégiben a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) vezetői.A küldöttségben ott volt Márkus Gergely sportigazgató is, akivel az internet segítségével beszélgettünk a mögöttünk levő szezonról, az aktuális feladatokról és természetesen a találkozóról.

- Nagyon sűrű évadot tudhatunk magunk mögött, melyből egyértelműen kiemelkedett a londoni olimpia - fogalmazott az ITU lausanne-i irodáját vezető tiszaújvárosi sportdiplomata. - Az Aucklandon rendezett Grand Final volt az idei utolsó nagy viadalunk, mely elsősorban a versenyek előkészületivel kapcsolatos minőségben, a versenyzők kiszolgálásának szempontjából jelentett előrelépést. Egyik kiemelendő szám, hogy a paratriatlonon még sosem voltak száznál többen egy versenyen, de Új-Zélandon átléptük ezt az álomhatárt. Összességében elmondhatom, hogy a világbajnoki-sorozat (WTS) és a világkupa-széria már eléggé olajozottan működik. Sikerült egy nagyobb, főleg önkéntesekből álló technikai csapatot kialakítanunk, így nyugodt szívvel várhattuk az aktuális versenyeket. Maradunk ezen az úton, annak reményében, hogy a folytatás még gördülékenyebb lesz. Azon dolgozunk tovább, hogy a különböző helyszíneken minél több, minél nagyobb tapasztalattal rendelkező kollégára számíthassunk. Úgy érzem az elmúlt években „elültetett és gondozott gyümölcsfákról” – értve alatta a folyamatosan fejlesztett technikai képzéseket - most már folyamatosan lehet „szüretelni a beérett termést”.

- Mit lehet tudni 2013-ról, a folytatásról?

- Gőzerővel zajlik a 2013-as szezon, illetve a következő olimpiai ciklus  tervezése, szervezése. A jövő évi versenynaptár nagyjából összeállt. A versenyszabályzat finomítása ad további munkát az Auckland-i tisztújító közgyűlésen megválasztott új elnökségnek, az új bizottságoknak, melyek soraiban többnyire a korábbi tisztségviselők ténykednek tovább. Egy ilyen ciklus elején lehet megcsinálni az esetleges nagyobb szervezeti változásokat, melyeket a 2013. január végén megtartandó elnökségi ülésen tárgyal meg az elnökség. Az esetleges új „leosztás” bennünket csak pozitívan érinthet.

- Alig néhány nappal a londoni olimpia után mondtad, hogy már mindenki Rióra figyel, annak jegyében cselekszik...

- Ez a tendencia nálunk sem változott azóta,  továbbra is azon dolgozunk, hogy már jövőre világkupa-futamot tudjunk rendezni a 2016-os ötkarikás játékoknak otthont adó Rio de Janeiró-ban, a Copacabana környékén. Annál is inkább, mert az elmúlt olimpiák jól bevált tapasztalata szerint három tesztverseny szükséges a minden szempontból megfelelő körülmények kialakításához. Ha esetleg ez nem sikerül, 2014-ben biztosan lesz versenyünk a következő olimpia városában.

- Rió mellett további olimpiai helyszínek is munkát adnak mostanában. Mit tudhatunk a részletekől?  

- Valóban így van, hiszen a 2014-es, Kínában, Nanjing városában rendezendő ifjúsági olimpia előkészületeire is kiemelt figyelmet fordítunk. Ezen túlmenően a 2020-as játékok házigazdájának jelentkezett és „állva maradt” három város, Isztambul, Tokió és Madrid sportágakkal, ezen belül a triatlonnal - kapcsolatos szakmai terveit is folyamatosan nyomon követjük. Néhány napja éppen Isztambulban jártam ebből az apropóból. A jövő szeptemberi döntésig nekünk is akad még bőven feladatunk ezen a téren.

- Nemrégiben abban a megtiszteltetésben volt részed, hogy hivatalos látogatás keretében találkozhattál Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével. Mi volt a találkozás apropója?

- Marisol Casado asszony, az ITU újraválasztott spanyol elnöke hivatalos protokoll látogatást tett a NOB vezetőjénél, aki lehetőséget kínált arra, hogy sportágunkat érintő konkrét dolgokról is szó essék. Marisol azért kért meg engem, hogy csatlakozzam hozzá a Lausanne-ban sorra kerülő találkozóra, mert sportszakmai kérdéseket is megbeszélhettünk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az elmúlt 4 évben negyvennél több nemzet csatlakozott az ITU-hoz, így 160-nál több tagországunk van, vagyis ebből a szempontból már a nagyobb szövetségekhez tartozunk. Feladatunk, hogy mindezt működőképes-tartalommal töltsük meg,  melyhez a NOB segítségét kértük. Ismételten szóba került, hogy a 2016-os olimpián bevezethessünk egy  új versenyszámot a triatlonban. A NOB először a 25 alapsportágról dönt, ezt követően szoríthatunk azért, hogy a vegyes-váltó csapat  - hozzá adott értéket képviselve - felkerüljön a programba. Fél éve már beadtuk az erre vonatkozó hivatalos kérelmünket. Biztató, hogy a NOB abszolút pozitívan áll kezdeményezésünkhöz. Örvendetes, hogy Jacques Rogge személyes szimpátiával viseltetik a triatlon iránt, az elmúlt évek több nagy versenyén, köztük a londoni férfi döntőn is ott ült a VIP-lelátón.  A mostani találkozón három, 2013-as kiemelt eseményre hívtuk meg őt. Februárban, Svájcban, egy nagyszabású nemzetközi sportkonferencián, júliusban, Hamburgban a csapat világbajnokságon és szeptemberben, Londonban, a WTS Grand Finalon is szeretnénk újra üdvözölni!

- Szűcs István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!