Tiszaújváros hírei

2012.05.28. 15:41

Rendes Csaba: elmaradt a „csoda”

Múlt vasárnap  délután eldőlt, Rendes Csabának (TVK-Mali TK)  nem sikerült „csodát” tennie a Madridban megendezett triatlon világbajnoki széria versenyen, így sajnos lemaradt a londoni olimpiáról.

Múlt vasárnap  délután eldőlt, Rendes Csabának (TVK-Mali TK)  nem sikerült „csodát” tennie a Madridban megendezett triatlon világbajnoki széria versenyen, így sajnos lemaradt a londoni olimpiáról.A május 27-én, a spanyol fővárosban megrendezett ITU Triatlon Világbajnoki-széria verseny (WCS) a sportág reprezentánsai  számára az utolsó kvalifikációs lehetőséget jelentette.  A tiszaújvárosi színeket képviselő Rendes Csaba a lemondások miatt kerülhetett fel egyetlen magyarként az emelt szorzójú viadal  rajtlistájára, így még egyszer nekiveselkedhetett annak, hogy kiharcolja az olimpiai indulás jogát.

Az 1500 méteres úszás során Csaba az első helyen haladókhoz képest másfél perc hátránnyal depózhatott, ám a 40 km-es kerékpározás végén a második boly tagjaként  csupán egy perccel később válhatott a futásra. A befejező számra  azonban elfogyott a muníció, a 35:06 perces, közepesnek nevezhető   10 km kevésnek bizonyult egy jó helyezés eléréséhez, az  1:58:29 órával elért  48.  pozíció nem hozhatott pozitív változást Rendes szempontjából.

A nagy rivális, kiváló úszó  szlovák Richard Varga, aki a verseny első harmadában még a 8. helyen is haladt, ugyan a futásra szintén „megzsibbadt”, 34:36 percet teljesített, de  1:55:27 órával így is a 22. pozícióban zárt és ezzel   végleg eldöntötte  kettejük párharcát. A kvalifikáció nélküli országok sportolóinak külön rangsora alapján (az európai „new fleg” birtokosaként) a magyar származású szlovák fiú lehet majd ott a londoni olimpia 55 tagú férfi mezőnyében.

A madridi aranyérmet a  britek egyik ásza, a fiatalabb Brownlee-fivér, az U23-as világbajnok Jonathan 1:51:49 órás idővel érdemelte ki.

- Természetesen nagyon sajnálom, hogy versenyzőnk nem járt szerencsével, annál is inkább, mert klubunk - nagyon komoly anyagi áldozatot vállalva - minden feltételt biztosított a sikeres kvalifikáció érdekében – fogalmazott dr. Márkus Gábor, a TVK-Mali TK elnöke. – Azt gondolom, hogy sportolónknak a 2011-es szezonban meg lehetett volna alapoznia  a londoni részvételt. Mivel Csabának a tavalyi évad meglehetősen „lyukasra” sikeredett, alaposan megnehezítette saját dolgát, miközben hasonló képességű, szintén a kvalifikációs határon tanyázó  ellenfelei rendszeresen begyűjtötték az „apró” világranglista-pontokat is.  Hiszem, hogy mindannyian tanultunk ebből a sorozatból és a jövőben Fortuna is mellénk áll majd!

Kovács igen, Vanek talán

A madridi WCS május 26-i, szombati női futamában az olimpiai induló Kovács Zsófia (GYÖTRI)  2:12:25 órával a 40. helyen fejezte be a versenyt. A másik magyar induló, Vanek Margit (Budaörsi TKE), aki jó eséllyel pályázott a londoni részvételre, az első két szám után az élbolyban haladt. A remek úszó a futás 7. kilométerénél megállt kivenni a cipőjébe került,a  lábát már véresre dörzsölő kavicsot, és közben úgy összegörcsölt, hogy nem tudta folytatni a versenyt, feladásra kényszerült.  A kvalifikációs rangsor alapján Margit az első számú tartalék, így ő még reménykedhet az ötkarikás részvételben.  A győzelmet a svájci Nicola Spirig szerezte meg, aki  2:06:35 órát töltött a pályán.

- SZIS -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!