Friss hírek

2009.08.28. 14:31

INFLUENZA - A sertésinfluenza és a madárinfluenza kombinálódásától tart egy ENSZ-szervezet

<p>Az ENSZ egyik szervezete azon aggódik, hogy a világjárványt okozó új influenzavírus kombinálódhat a madárinfluenzával, és ennek következtében sokkal veszélyesebbé válik.</p>

Az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) arra alapozza a félelmet, hogy nemrégiben Chilében két pulykatenyésztõ telepen járványt okozott a szárnyasok között az az új humán influenzavírus, amely április óta terjed a világban. A baromfitelepre emberek hurcolták be a vírust.

Ezt az új vírust korábban csak emberekben és néhányszor sertésekben különítették el.

Az új vírus genetikailag emberi, sertés- és madárinfluenzák elemeibõl áll. Nagyon nagy a fertõzõképessége, de a halálozási rátája nem magasabb a szokásos téli influenzákénál.

"Elméletileg viszont a vírus veszélyesebbé válhat, ha kombinálódik a H5N1-es vírussal, ismertebb nevén a madárinfluenzával, amely sokkal pusztítóbb, viszont nehezen terjed emberre" - húzta alá a FAO nyilatkozata.

Chilében eddig nem fordult elõ H5N1-es madárinfluenza, viszont ez a vírus nagy számban van jelen Délkelet-Ásiában. Ha ott bukkan fel az új H1N1-es vírus a madárállományban, az aggasztó lenne - emeli ki a FAO.

Az ENSZ-szervezet sürgeti, hogy az állattartók szigorúbban ügyeljenek az állat-egészségügyi szabályok betartására. A személyzetnek védõfelszerelést kell használnia, ha betegség fordul elõ az állatállományban, és a beteg munkásoknak sem szabad az állatok közelébe menniük, húzza alá a FAO.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!