Friss hírek

2009.06.10. 16:25

Vona Gábor: az "EU-realistákkal" kötne szövetséget a Jobbik - Szegedi Csanád marad a harmadik helyen

<p>A Jobbik az EU-szkeptikusokkal, vagy ahogy a párt elnöke fogalmazott: "EU-realistákkal" ülne egy frakcióba az Európai Parlamentben. Olyan párttal viszont nem működnek együtt, amely nyíltan magyar-ellenes. Vona Gábor elmondta, hogy a pártból az eredeti lista szerint Morvai Krisztina, Balczó Zoltán és Szegedi Csanád megy Brüsszelbe.</p>

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdán újságírók előtt elmondta: nem változik a lista, amely eldönti, hogy az EP-választásokon elnyert három mandátummal ki utazik Brüsszelbe. Vagyis a párt első helyen -Morvai Krisztinát, második helyen Balczó Zoltán, harmadik helyen Szegedi Csanádot, akinek a határon túli magyarság a szakterülete - küldi Brüsszelbe.

Vona Gábor kijelentette, hogy az "EU-realistákkal - valójában: EU-szkeptikusok - ülnének egy frakcióba képviselőik. Az EU-szkeptikusokkal a következő napokban kezdődnek meg a tárgyalások. Több párttal is tárgyalni fognak, hogy megalapítsák a Nemzetek Európája frakciót. Egy olyan frakciót szeretnének létrehozni, melynek tagjai a lisszaboni szerződésre és az abban foglaltakra nemet mondanak. Hozzátette, hogy nem szeretnének nyíltan magyarellenes pártokkal együttműködni.

A Jobbikkal egy új erő jelent meg a politikai palettán, amely nem csak a jelenlegi kormánnyal, de az ellenzékkel szemben is képes alternatívát nyújtani. Mint mondta, az országgyűlési választásokon az emberek a bukottak szövetségéből - bennük az MSZP és támogatói - a Fideszből és a nemzeti táborból választhatnak. Vona Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy ősszel előrehozott választások lesznek, ezért már most elkezdik a munkát, hogy jobb eredményt érjenek el. Programot alkotnak, és felkészítik a jelölteket.

Morvai Krisztina azt mondta, hogy a pártok eddig az emberek feje felett hozták a döntéseiket, a Jobbik ezzel szemben a magyar embereket szövetségbe hívja egy igazságosabb Magyarország és egy igazságosabb Európa létrehozásához. Éppen ezért várják azoknak a civil szervezeteknek a jelentkezését, amelyek a magyar vízkészlet, a termőföld és a gazdák, gazdálkodók és falvak megtartásáért tevékenykednek, hogy ezután együtt fogalmazzák meg, hogy pontosan mit is szeretnének.

A magyar civilek mellett más európai országok civil szervezeteit is várják, hiszen közös ellenfelük a globális nagytőke - mondta Morvai Krisztina. Várják a magyar munkavállalók szervezeteit, szakszervezetek képviselőit is. Mint mondta, az egyik legfontosabb dolog, hogy megszüntessenek minden olyan jogszabályt, amely a külföldi, vagy multinacionális cégeket előnyösebb helyzetbe hozzák a magyar vállalkozókkal szemben.

Morvai a fideszes politikusoknak azt üzente, hogy a Jobbik azért sikeres, mert ők a tiltakozások helyszínén is ott voltak és vannak, így a fideszes képviselőket és politikusokat is várják, hogy próbálják ki ők is, hogy milyen érzés állig felfegyverzett rendőrökkel szembenézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!