Helyi közélet

2015.03.24. 14:31

Tiszta szívvel és tiszta akarattal

Ózd - „Minden egyes nap élmény, még akkor is, ha egyben hatalmas felelősséggel is jár.” Interjú: Janiczak Dáviddal, Ózd polgármesterével.

Ózd - „Minden egyes nap élmény, még akkor is, ha egyben hatalmas felelősséggel is jár.” Interjú: Janiczak Dáviddal, Ózd polgármesterével.Tavaly októberben 66 szavazatnyi különbséggel lett először Ózd polgármestere Janiczak Dávid (Jobbik). A Fidesz-KDNP azonban megtámadta az eredményt, ezért novemberben új választást tartottak. Az akkor 27 éves politikus az újrázást már óriási fölénnyel, 5500 voks előnnyel nyerte meg, így ő lett Ózd történelmének legfiatalabb vezetője. Azóta négy hónap telt el, és a testületben is megteremtette magának az érdemi munkához szükséges többséget.

- Milyen az új feladat, a megye második legnagyobb városát irányítani?

Janiczak Dávid: Minden egyes nap élmény, még akkor is, ha egyben hatalmas felelősséggel is jár. Huszonöt év örökségét, problémáit, nehézségeit vettük át, amivel folyamatosan szembesülnünk kell. Egy új személetű városvezetést igyekszünk meghonosítani. Lényeges, hogy az emberek számára elérhetőek legyünk, a felmerült problémákat pedig a lehető legrövidebb idő alatt megoldjuk. Nyilván vannak nagyobb horderejű kérdések is, amit egyik napról a másikra képtelenség kipipálni, de ezekben is arra törekszünk, hogy jelentős lépéseket tegyünk a javulás felé.

- Mint például?

Janiczak Dávid: Az emberek biztonsága egyértelműen ide tartozik. Nem állapot, hogy az ózdiaknak félni kell az utcán, és néhány renitens, törvényt nem tisztelő ember miatt veszélyben van a vagyonuk. A rendőrséggel még szorosabbra fűzzük az együttműködésünket, emellett áprilisban megkezdi a munkáját az Önkormányzati Rendészet is. Az új szervezet égisze alatt folytatjuk a lovas szolgálatot, valamint a terveink szerint hamarosan quadokkal is járják majd a külterületeket. Emellett igyekszünk megerősíteni az Ózdi Közbiztonságért Alapítványt, amihez adójának 1 százalékos felajánlásával bárki hozzájárulhat. Legalább ilyen lényegesnek tartom az emberek egészségi állapotát. A kereteink ugyan jelentősen behatároltak, de az ózdi kórház számára szeretnénk venni két ultrahang készüléket, hogy a jövőben helyben is biztonságosan el lehessen végezni ezeket a vizsgálatokat.

- Megválasztása után több lehetséges befektető-jelölttel is tárgyalt, hiszen a munkahelyteremtés is rendkívül fontos Ózd esetében. Hol tartanak ezek a folyamatok?

Janiczak Dávid: Való igaz, hogy több egyeztetésen túl vagyunk. A nálunk járt vállalkozóknak vannak ötleteik, elképzeléseik, amelyeket Ózdon szeretnének megvalósítani, ám egyelőre ők is várják azokat az uniós forrásokat, amelyeket gazdaságélénkítésre szánnak, és meg lehet pályázni. Ugyanakkor jelentős eredménynek tartom, hogy a Start Munka keretében mind az öt ötletünket támogathatónak tartották. Az energiaültetvény gondozására, területeink mezőgazdasági hasznosításra, a helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatásra, a mezőgazdasági földutak rendbetételére, valamint a közúthálózat karbantartására szolgáló betonelem-gyártásra is sikerrel pályáztunk, így ütemezetten közel nyolcszázötvenen juthatnak munkához. A közfoglalkoztatás területén akadtak nehézségek, hiszen az igényelt létszámunknak csupán 23 százalékát kaptuk meg. Ez a helyzet azonban az egész megyét hátrányosan érinti, viszont ígéretet kaptunk arra, hogy pótlólagosan ezen pozitív irányba változtatni fognak.

- Jobbikos polgármesterként érezhető a szembeszél, a Fidesz-KDNP kormányzása mellett lehet így eredményeket elérni?

Janiczak Dávid: Az eltelt négy hónap során egyetlen alkalommal éreztem ilyet, méghozzá az ÖNHIKI-pályázat elbírálása kapcsán. A belügyminisztérium felé 95 milliós támogatási igényt nyújtottunk be, ebből nagyságrendileg 25 milliót kaptunk. Csak érzékeltetésképp: tőlünk jóval kisebb települések, mint Putnok, Járdánháza, vagy éppen Arló is nagyobb segítségben részesültek. Ezt leszámítva, becsülettel dolgozunk, és az elképzeléseinket meg fogjuk valósítani minden szinten.

- Több ózdi Európai Uniós pályázat is veszélybe került, lega­lábbis erről lehetett hallani? Valóban így van?

Janiczak Dávid: Sajnos igen, de igyekszünk elérni, hogy határidő-módosításokkal mégis be lehessen ezeket fejezni. Nagy gond van a szennyvízberuházással, hiszen a 2008-ban kezdődött projektet rövidesen le kellene zárni, de a 47 kilométernyi vezetékhálózatból még egyetlen métert sem raktak le. Nem beszéltem még az Újváros Téri Általános Iskola tornaterméről, amelynek az alapkövét a kampányidőszakban tették le, ám tervezési és határidőgondok voltak. Nagyon bízom benne, hogy a NORDA-nál is belátóak lesznek, és idén őszre sikerül megépíteni az iskola számára nagyon fontos tornatermet, hiszen erre a célra félmilliárd forint támogatást ítéltek meg Ózd számára. Úgy néz ki, hogy a Skanzen – és ezzel együtt a Manda-beruházás – nem lesz probléma, ugyanis a régi törzsgyár területén már zajlik az építkezés.

- Állandóan téma Ózd megközelítésének a javítása. Lesz előrelépés ezen a területen?

Janiczak Dávid: Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a nagy ígéretek megint csak ígéretek maradnak. Korábban a kormány bejelentette, hogy Ózd és Nagybátony között négysávos út hozza majd közelebb ezt a régiót a fővároshoz, most viszont már csak a meglévő, kétsávos korszerűsítéséről beszélnek. Mi azonban határon átnyúló gazdasági együttműködés keretében a felvidéki részek összekapcsolását tervezzük. Ózd-Susa valamint Jéne között szeretnénk a közlekedést megoldani, ezzel ugyanis Rimaszombat megközelítése a mostani felére csökkenne. Ennek pedig a személyes kapcsolatok mellett gazdasági haszna is lenne. Ez 2022-ig meg is valósul, az államok közti szerződést már aláírták.

- Nem sok olyan polgármesterrel találkozni, aki ilyen szinten betekintést ad a munkájába az embereknek. Sőt, még napi szinten beszámolókkal is jelentkezik a közösségi oldalán. Bírja?

Janiczak Dávid: Egyáltalán nem fárasztó, nagyon élvezem, sőt kötelességemnek érzem, hogy tájékoztassam a munkámról az ózdiakat. Ők választottak meg, ők bíznak bennem, bennünk, ez a minimum. Esténként húsz perc alatt kész a napi összefoglaló. Örülök, hogy sokan olvassák, így a város iránt fenn tudjuk tartani az érdeklődést. Az is légyeges volt, hogy a börtönépítéssel kapcsolatban meghallgattuk a véleményüket.

- És? Lesz börtön Ózdon?

Janiczak Dávid: A lakosság egyértelműen támogatja az építést, ezután két BV-intézetben is tájékozódtam, ami meggyőzött a tervünk helyességéről. A márciusi tanácskozásunkon fogjuk tárgyalni a kérdést, ha pedig a testület is rábólint, akkor beadjuk a pályázatot. Ezután pedig bízunk benne, hogy sikeresen bírálják el. Ha így lesz, akkor az építkezés Bánszállás környékén, Ózd külterületén kezdődhet el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában