SZON - Buli

2008.03.30. 21:50

03.29. Magyar banda az International Live Awardon Bécsben

<p>Büszkén mondhatom, hogy Nyíregyházáról a <STRONG>Lincoln</STRONG> és Debrecenből a <STRONG>Gonzo</STRONG> zenekar is élő koncertet nyert a bécsi International Live Award színpadán a <STRONG>Planet Music</STRONG>ban. Az utóbbi banda fellépését már mi sem hagyhattuk ki, így buszra ültünk és a végső állomás Bécs volt. <dia width="900" height="700" alt="Gonzo Concert - International Live Award - Bécs 2008.03.22."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gonzo_Concert___International_Live_Award___/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Gonzo Concert - International Live Award - Bécs 2008.03.22." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/gonzo.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A történet valamikor 2007. november elején kezdődött egy budapesti klubban, név szerint az A38-on. A zenei selejtezőn, magyar amatőr és fél-profi zenekarok csaptak a húrok közé, hogy végül a közönség bevonásával eldőljön, ki is az a 8 zenekar, aki Bécsben az International Live Awardon versenybe szálljanak az 5000 eurós első helyezésért.
A Becherovka ABC méltán pályázhat hazánkban a valódi tehetségkutató címre, mert a legtöbb műfajt szólaltatja meg, és a saját műveiket előadó kész zenekarokat egyedülállóan értékeli, a külföldi bemutatkozás lehetőségét is kínálva.
A közel 200 hazai zenekart megmozgató előválogatás, melyet egy webes szavazás is kiegészített, a legjobb 40 amatőr és félprofi kész, saját produkció kapott élő fellépési lehetőséget (pop-rock-metal-jazz-rock-fusion kategóriákban) négy novemberi hétvégén. Alkalmanként 10-10 fellépő mérte össze tudását, és közülük 2-2, tehát összesen 8 zenekar jutott tovább a bécsi középdöntőkbe.

A Becherovka ABC Tehetségkutató kerekasztalának résztvevői:

Bakács Tibor „Settenkedő” (kritikus)
Bérczes Ádám (kiadóvezető; CLS Records)
Horváth Vanda (főszerkesztő; MTV Music)
Kovács Cosette (brand manager; Becherovka)
Lévai Balázs (Dob+Basszus; MTV)
Nádori Péter (főszerkesztő; Quart.hu)
Szalai Attila (menedzser; Neo, The Moog, Jacked)
Tóth Szabolcs (zeneszerző, gitáros; Sugarloaf)
Vörös András (ügyvezető; BPRNR)

A magyarországi selejtezők után a bécsi Planet Music klubban zajlottak a tavaszi elődöntők, amiről elmondható, hogy már önmagában megtiszteltetés ott fellépni.
Büszkén mondhatom, hogy Nyíregyházáról a Lincoln és Debrecenből a Gonzo zenekar is élő koncertet nyert a bécsi színpadon. Az utóbbi banda fellépését már mi sem hagyhattuk ki, így buszra ültünk és a végső állomás Bécs volt.

A közel 9 órás út után kissé megtörve de lendületünkből nem veszítve egy török pizza és egy korsó sör után jöhetett a buli. 10 zenekar mérkőzött meg különböző stílusban és felállásban közöttük a „mi” csapatunk is, kiktől igazi hamisítatlan Gonzo koncertet láthattunk és hallhattunk.
Ami személy szerint engem megfogott, az a billentyű és az elektronika jelenléte, ezen túlmenően, pedig a zenekar kifejezetten elegáns megjelenése, ami a húszas évek maffiózó divatjára emlékeztetett: főleg a dobos hózentrógere fekete csíkos inggel párosítva, nem beszélve az énekes kalapjáról és a zenekar többi tagján lévő nyakkendőről.
Adtak a megjelenésre...
A közönséget megnyerték, köztünk minket is. Ha nem is az első helyen sikerült zárni a versenyt, ahogy mondani szokás, a részvétel a fontos. Ez is nagyon szép eredmény volt tőlük és persze egy fantasztikus élménnyel lettünk gazdagabbak.
Ha a versenyt nem is, a hallgatóságot mindenképp sikerült megnyerniük, s a leadott voksok alapján és a zsűri pontozása szerint a Gonzo ötödik helyen zárta a megmérettetést.

 

A Gonzo zenéjére kezdetektől fogva az angolszász zenei kultúra „nyomta rá bélyegét”: a 2004—2005-ös magyar nyelvű számokban is jelentős britpop hatás mutatkozott, keverve némi pszichedelikus tartalommal. Jelenleg egyre inkább a modernebb hangzások felé látszik elmozdulni a Gonzo muzsikája – a 90-es évekre jellemző britpopot a kornak megfelelő újhullámos hangszerelés váltotta fel –, illetve jelentős változást hozott az angol nyelvű szövegekre való áttérés is. Az eddigi felvételeken csak nyomokban jelen lévő elektronika hangsúlyosabb szerepet kap, de természetesen továbbra is az élő, dinamikus, táncolható gitárzene mellé teszik le a voksukat. 

 

Tagok:

-         Stumpf Árpád / ének, gitár

-         Varga András / ének, gitár

-         Csatlós Pál / billentyű, sampler

-         Fazekas Zoltán / basszusgitár

-         Horváth Róbert / dob

 

Contact:http://www.myspace.com/gonzozene

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!