Szerencs hírei

2018.12.22. 15:57

Jubileum: ötvenéves a Zempléni Múzeum Szerencsen

Szerencs - A múzeum gyűjteménye fontos szerepet tölt be Szerencs kulturális életében.

Szerencs - A múzeum gyűjteménye fontos szerepet tölt be Szerencs kulturális életében.

Négy­száz­ezer képeslapot, ex lib­ri­seket, különböző régészeti tárgyakat adományozott Szerencsnek 1967-ben dr. Petrikovics László fogorvos abból a meggondolásból, hogy ajándékai képezzék egy leendő múzeum megvalósításának alapgyűjteményét, és az maradjon a város tulajdonában.

Hagyományok ápolása

Ötven évvel ezelőtt, december 3-án a múzeum megkezdte működését, a félévszázados évforduló kapcsán tartottak nemrégiben megemlékezést a Rákóczi-vár immár Zempléni Múzeum névvel illetett szárnyában.

Az eseményen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere mondott köszöntőt hangsúlyozva, hogy a múzeum gyűjteménye fontos szerepet tölt be a település életében, a hagyományok ápolásában.

Ismertették történetét

Majoros Judit múzeumigazgató ismertette az intézmény történetét, külön kitérve az ex libris gyűjteményre, majd a kezdeti időszakokról dr. Petercsák Tivadar, az MTA doktora, a Zempléni Múzeum, valamint az egri Dobó István Vármúzeum ny. igazgatója beszélt, végül Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának vezetője a területi múzeumok szerepéről adott tájékoztatást.

Orosz Zoltánné Stumpf Éva helytörténet kutató később a múzeum Európában egyedinek számító képeslapgyűjteményéről diasorokon keresztül tartott bemutatót, végül megkoszorúzták a múzeum­alapító dr. Petrikovics László és az első igazgató, Angyal Béla domborművét.

SFL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!