Magyarország

2010.06.02. 17:48

Az MSZP nem vádaskodhat

<p>Nincs erkölcsi alapja az MSZP-nek, hogy indokolatlannak és igazságtalannak nevezze a honvédelmi tárcánál történt felmentéseket - közölte a Független Hírügynökséggel közleményében a Honvédelmi Minisztérium.</p>

Iváncsik Imre szocialista képviselő szerdán példanélkülinek és elfogadhatatlannak nevezte azt a módszert, ahogyan leváltották a honvédség vezetőit.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint Hende Csaba tárcavezető az elmúlt húsz évben a minisztériumon belül vagy éppen országgyűlési képviselőként folyamatosan figyelemmel kísérte a honvédségnél zajló folyamatokat. A szocialista képviselők által kifogásolt intézkedések a honvédség talpra állításának, méltó megbecsültségének megteremtéséhez elengedhetetlenül szükséges lépések a rendteremtés útján.
A HM kiemeli, hogy ezekben az órákban is több száz katona dolgozik az árvíz sújtotta területeken, a miniszter pedig elrendelte az úgynevezett I. katasztrófavédelmi fokozatot. Ennek értelmében készenlétben áll - többek között - a Bocskai István Lövészdandár és az összes alárendelt egység, valamint a Szolnoki Helikopterbázis. Ezeket a feladatokat akkor kell megoldani, amikor különösen nagy értékre elkövetett, vagy éppen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés vagy éppen befolyással való üzérkedés gyanúja miatt jelenleg is vizsgálat folyik két dandártábornok, három ezredes, egy százados, egy vezérigazgató és egy főosztályvezető ellen.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a szocialista képviselőknek arról a felelősségről kellene beszélniük, amely őket és Szekeres Imre korábbi minisztert terheli amiatt, hogy a honvédség több vezetőjével és főtisztjével szemben bűncselekmény miatt vizsgálat zajlik.

Iváncsik Imre, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján példanélkülinek és elfogadhatatlannak nevezte azt a módszert, ahogyan leváltották a honvédség vezetőit. Leginkább meglepőnek a katonai titkosszolgálatok vezetőinek leváltását ítélte, hiszen a katonai elhárítás leplezte le a minisztériumi visszaéléseket, míg a hírszerzésnek semmi köze sem lehetetett az ügyekhez.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!