Helyi közélet

2009.01.08. 08:52

Jégre tesz, ha jégre mész? - Befagyott tavak Miskolcon

<p>Miskolc – Eljött a jéghorgászok és a tavi korcsolyázás szerelmeseinek ideje! De vajon mennyire biztonságos a fagyott felszín? Meglátogattunk a Bodrogot és néhány Miskolc-környéki tavat. Bizony ilyet is, olyat is találtunk.&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Korcsolyázás a Hámori tavon 2009.01.07."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Korcsoly_z_s_a_H_mori_tavon_2009_01_07_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Korcsolyázás a Hámori tavon 2009.01.07." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="960" height="800" alt="Korcsolyázók a Bodrogon 2009.01.06."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Korcsoly_z_k_a_Bodrogon_2009_01_06_/index.shtml , SERIE ,960,800)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Korcsolyázók a Bodrogon 2009.01.06." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Varázslatosak most a hófehérbe öltözött tópartok, és csábító a végtelen, fagyott jégpáncél. De nem árt vigyázni: kellemes időtöltésünk életveszélyes kalanddá válhat! Tóth Zsolt szenvedélyes jéghorgász szerint legalábbis tavaink sokszor zsákbamacskát árulnak. Nem tudhatjuk, hol bújnak meg a mélyben források, vagy hol folyik belé csatorna. Ezeken a helyeken vékony marad a jégtakaró. Ha a hó is belepi, és rámerészkedünk, kész a baj.

"A Debreceni és a Gólem-tó kivételével minden fennhatóságunk alá tartozó tó befagyott már" - tájékoztatott Laskó Miklós, az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület titkára. "Mégsem javaslom egyelőre a korcsolyázóknak, hogy kipróbálják. Még néhány napot várni kéne a biztonság érdekében. De már nem kell hozzá sok idő, mert a jég nagyon gyorsan hízik" - mondta el.

Diák-és horgászparadicsom

A Hámori-tavat már birtokukba vették a korisok, ottjártunkkor éppen a Hámori Waldorf Iskola diákjainak tartottak testnevelés órát a tetején. A hatodikosok önfeledten csúszkáltak, siklottak, sőt gurultak, kipirult arccal élvezték a téli tó-adta örömöket. Egyikük, az országos műkorcsolya bajnok Gombos Viktória Alexandra szabályos koreográfiát is bemutatott a nézelődőknek. Akik bőven voltak – újabb és újabb hullámban érkeztek busszal és autóval a városiak. Néhányan csak egy-egy fotó erejéig óvakodtak a jégre, valamivel távolabb viszont már horgászbotok pihentek egy jéghorgász lékjeiben.

"Szájról szájra járt a híre, hogy jöhetünk korcsolyázni" - árulta el Dr. Rákosi János földrajz-testnevelés szakos tanár, az osztály kísérője. Amikor a biztonságról faggattuk, azt mondta: "Most tizenöt centiméteres a jégtakaró. Már hétvégén is tele volt a tó csúszkálókkal és horgászokkal, azóta csak tovább vastagodhatott. Mostanság törés, rianás sem volt. De azért nem engedem a gyerekeket messzire." Megtudtuk azt is, hogy iskolájukban nemsokára elkészül saját jégpályájuk. Már hagyomány-számba megy náluk, hogy a patak vizét felhasználva csinálnak jeget az udvaron. "Azért is jó ide kijönni, mert közelebb kerülünk egymáshoz”"- adta meg az okos feleletet egy fiú, majd tovasiklott a diáklányok felé, hogy gyakorlatban is igazolja, amit mondott. Míg ők sikítoztak, hason csúsztak és jéghokiztak, kicsit távolabb Tóth Zsolt táborozott felszerelve mindennel, amire egy horgásznak szüksége lehet.

Lékvágó, kisszék, csontkukac, és már a zsákmány, egy kis sügér is ott lapult a hóba temetve. "Télen-nyáron kijárok a gyerekekkel, családdal" - közölte vidáman, míg a botokat ellenőrizte. "A jég most tizenkét centiméter vastag, de vannak vékonyabb részek arra befelé, ott vigyázni kell" - mutatott a távolba. Azután megnyugtatásul elmagyarázta azt is, hogyan tesz gallyakat a lékbe és jelöli meg, hogy megelőzze a baleseteket.

Holdbéli táj

A Mályi-tónál már nem volt akkora nyüzsgés. Csak két iskolás fiú próbálgatta, mennyit bír a part menti jégpáncél. "Csak a szélén lehet betörni, beljebb már túl vastag" - mutatta a tizenöt éves Énisz Márton, és barátjával, Krakovszki Edvárddal együtt már fel is szökött a jégre, hogy felemeljen egy hatalmas darabot. "Bent legalább húsz centis" - állították. "Itt rengetegen szoktak korcsolyázni, csak most még mindenki iskolában van és dolgozik" - mondták. "Még régebben hallottunk valami olyasmit, hogy beszakadt a jég egy nagyapa és az unokája alatt, de mostanában nem történt ilyen. Pedig mi hatalmasakat szoktunk esni!"

Nyéken holdbéli táj tárult a szemünk elé. Sehol egy ember, csak a nyomok mutatták, hogy egy kutya már járt a jég tetején. Nála nehezebbet aligha bírna el. A széleken még szabad a vízfelület, egy-két méterre a parttól is csak hártyát találtunk. Erre még egy darabig jobb, ha nem teszi korcsolyázó a lábát. A többi helyen pedig – csak óvatosan.

Sárospataknál a Bodrogon vastag a jégréteg, amit rengeteg korcsolyázó vett bírtokba a fagyos idő beköszöntével. A környékbeliek szendvicsekkel, termoszos teával felszerelkezve érkeznek ki, családostól, vagy baráti társasággal.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában