Friss hírek

2010.04.03. 10:01

Házi õrizet: akár egész nap

<p>Bizonyos esetekben a nap 24 órájában is figyelhetik a rendõrök a házi õrizetbe helyezett gyanúsítottakat április 2-ától. Az igazságügyi és rendészeti miniszter március 19-én rendeletben módosította a házi õrizet végrehajtásáról szóló, hét évvel korábbi rendeletet. Ez alapján ha egy gyanúsítottat kiengednek az elõzetes letartóztatásból, mert annak lejár a megszabott 3 éves ideje, és a gyanúsítottat házi õrizetbe helyezik, a rendõrség akár folyamatos ellenõrzéssel is felügyelhet az érintettre.</p>

A Magyar Közlönyben március 19-én közzétett változás szerint a folyamatos õrzés további feltételei, hogy a bíróság nem rendelte el a nyomkövetõ berendezés felszerelését a gyanúsítottra, és az ellenõrzés a többi megengedett módon - járõrök útján, vagy eseti ellenõrzéssel - nem megoldható.

Az elõzetes letartóztatás, illetve a házi õrizet szabályozásának megváltoztatása az év elején kapott nagyobb visszhangot, mikor megszökött a házi õrizetbõl Magyar Róbert, a "fekete sereg" néven elhíresült bûnszervezet vezetõje. A házi õrizet szabályai most, az elõzetes letartóztatás szabályai a nyáron változnak majd. Ítélet nélkül jelenleg 3 évig lehet a megfelelõ indoklással fogvatartani valakit, ha indokolt egy büntetõeljárásban. A változtatás után a tervek szerint ez négy évre növekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!