Friss hírek

2009.11.09. 08:54

Horogkeresztek egy drezdai zsinagóga falain a Kristályéjszaka 71-ik évfordulóján

<p>A berlini fal leomlásához vezetõ események 20-ik évfordulójának ünnepét beárnyékolta vasárnap, hogy ismeretlenek horogkereszteket festettek egy keletnémet zsinagóga falaira, ami a történelem ismeretében különösen érzékenyen érinti a németeket. Ezt hétfõn közölte az AFP francia hírügynökség. November 9-e nem csak a fal eltûnésének évfordulója, hanem a Kristályéjszakáé is.</p>

A Kristályéjszaka (németül Kristallnacht) egy Franciaországban szolgáló német diplomata meggyilkolása miatt megtorlásként elrendelt, központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erõszakhullám volt Németországban 1938. november 9-10-én. A pogromban több tucat zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le, gyújtották fel, és a rendõrség sehol nem avatkozott közbe. A tragédia a betört üvegekbõl szertehulló szilánkokról kapta a nevét.

A náci hordák, illetve a csõcselék csaknem 300 zsinagógát rabolt ki, rongált meg, és gyújtott fel. Romba döntöttek és felgyújtottak több ezer zsidó üzletet, német zsidók házainak, lakásainak százait fosztották ki és rongálták meg Ausztriában és Németországban. Meglincseltek közel száz zsidót, és 30 ezer körülire tehetõ azok száma, akiket ekkor hurcoltak különbözõ koncentrációs táborokba.

A horogkereszteket, amiket a német alkotmány tilt, egy rendõrjárõr látta meg a drezdai zsinagóga falán vasárnap reggel. A keletnémet város hatóságai közölték, hogy szemtanúkat keresnek, és kiterjedt nyomozást indítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!