Száz százalék

Nem vagyok híve a por­leveseknek. Már jó ideje a csomagolásukon látható gőzölgő, gazdagon tálalt húsleves képe sem téveszt meg. Tudom, ha megfőzöm, akkor csak sós meleg vizet kapok, némi zöldségnek látszó tárggyal, ami nyomokban tésztát is tartalmaz. Szántó Rita írása.

Éppen ezért már meg sem lepődtem, amikor kiderült, a porlevesekből is a silányabb jutott nekünk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ugyanis összehasonlította ugyanazon cégek hazánkban és Ausztriában is forgalmazott termékeit. A zacskós levesek esetében kiderült, az osztrák vásárló két százalékkal több tésztát, közel dupla annyi húsgombócot és három százalékkal több répát kap a csomagban, mint mi.

Évtizedekkel ezelőtt Bécsbe jártunk, hogy Milka csokit kóstolhassunk, most úgy tűnik, ha a porlevesünkbe két szem tésztával többet szeretnénk, újra az osztrák fővárosba kell zarándokolnunk. A másik megoldás, hogy felteszünk főni egy nagy adag húslevest, tele zöldséggel. Amiben szinte száz százalékkal több van, mint a magyar vagy éppen az osztrák porokban.

– Szántó Rita –