Helyi közélet

2013.03.21. 08:46

Letagadják a diplomájukat?

Budapest - Egyre elkeseredettebbek a pályakezdők és a 45 év felettiek; derül ki a szakemberek tapasztalataiból.

Budapest - Egyre elkeseredettebbek a pályakezdők és a 45 év felettiek; derül ki a szakemberek tapasztalataiból.Két korcsoport tanácstalansága rajzolódott ki markánsan a profession.hu karrier napokon. A szakemberek segítségét kérő több mint 5000 chatelő között legnagyobb számban a pályakezdők és a 45 év felettiek voltak, de meglepően sok GYES-ről visszatérő anyuka is bejelentkezett. Visszatérő probléma, hogy a jelentkezők nem tudják, milyen fizetési igényt írhatnak a motivációs levelükbe egy adott munkakörben, valamint hogy bevallhatják-e, évek óta munkanélküliek.

Elkel a segítség

„Hogyan szereznék gyakorlatot, ha minden munkahelyről azt a választ kapom, hogy csak gyakorlattal rendelkezőket hívnak be interjúra?” – Herczku Mónika karrier tanácsadó szerint ezt a kérdést teszi fel szinte minden pályakezdő. A segítséget kérő több mint 5000 chatelő közel fele közülük került ki. „Egyre érezhetőbb a 45 év feletti munkakeresők indulata is, a második legnagyobb csoportot ők alkották. Életerős, komoly tapasztalattal rendelkezők maradtak munka nélkül 2-4-6 évig, akik nem szívesen ismernék ezt be a jelentkezések során. A GYES-ről visszatérő anyukák pedig trükkök után érdeklődtek, hogyan írják be az otthon töltött éveket, hogy ne derüljön ki, kisgyermekük várja őket délután.” – emlékezett vissza a tanácsadó.

Be merje vallani?

A szakértőgárdától sok esetben kérdezték, hogyan írják be a feketén végzett munkákat önéletrajzukba, hogyan rejtsék el a munkanélküliként elöltött éveket, és hány diplomát merjenek bevallani, hogy ne számítsanak túlképzettnek. Meglepő volt, hogy a sok érdeklődő közül senki sem tervezett külföldön munkát vállalni, és hogy legtöbben jelentősen magasabb fizetési igényt írtak volna be, mint ami a piaci trendek alapján elvárható. A pályaelhagyók kérdéseire a szakemberek egyöntetű válasza, hogy interneten érdemes utánajárni a legkeresettebb szakmáknak és ez alapján kell tovább képezni magukat. „A segítséget kérők közül legtöbben városokból, magasabb képzettséggel jelentkeztek” – nyilatkozta Zsédely Krisztián, értékesítési vezető.

HBN

Szerencsét próbálni

A most 24 éves Réka a szabadbölcsész végzettségével hiába próbált itthon hónapokon át valamiféle jólfizető állást találni, még nem jólfizetőt sem talált. Barátnője unszolására a nyakába vette a világot, és miután közel két évig az egyik ismert gyorséttermi lánc londoni részlegében felszolgált, ma már az ottani betegbiztosítónál alkalmazzák. - A hazai bérekhez képest az angol biztosítónál igencsak jól keresek, bár meg kell mondjam, hogy kint már a betanított munkási bérünkből is megtehettük, hogy a barátnőmmel kibéreljünk egy kis lakást. Eredetileg arra gondoltunk, hogy két-három évig maradunk, gyűjtünk némi tőkét és hazamegyünk, de ahogy az otthoni híreket halljuk, ki tudja, mennyi időt kell még kint töltenünk - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában