Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.19. 11:29

Újraélesztést gyakoroltak a sportvezetők Nyíregyházán

Nyíregyháza - Kedden délelőtt a Nyíregyházi Városi Stadionban gyülekeztek a sportvezetők a Nyírsuli szervezésében tartott újraélesztési oktatásra.

Nyíregyháza - Kedden délelőtt a Nyíregyházi Városi Stadionban gyülekeztek a sportvezetők a Nyírsuli szervezésében tartott újraélesztési oktatásra.

Tóvizi Tamás mentőtiszt lépésenként magyarázta el, és életszerű helyzetekre szabva mutatta meg mit hogyan tanácsos tenni, egy munkabaleset, egy sportbaleset után, de az sem kizárt, hogy egy edzőmeccs nézői között esik össze valaki, és neki kell a mentők érkezéséig szakszerű ellátást adni.

Az oktatás után Szatke Zoltán elmondta: korábban is több esetben vettem már részt ilyen oktatásban, és volt, amit a mostani gyakorlat segített pontosítani, ráadásul a tudomány is fejlődik, mindig egy korszerűbb tudást kapunk. Ez megnyugtató, és reméljük nem lesz rá szükség, hogy a gyakorlatban kelljen alkalmazni, de ha mégis, akkor legalább a most szerzett tudás ad egy kis önbizalmat arra, hogy merjünk beavatkozni.

A tennivalók

Az eszméletlen személyt megrázzuk, megkérdezzük a nevét, ha magához tér, kérdésekkel tisztázzuk, mennyire tud magáról. Hívjunk mentőt, az ájultat stabil oldalfekvésben rögzítjük, és mellette maradunk.

Ha nincs válasz, akkor hajtjuk a fejét, és 10-12 másodpercig figyeljük a légzést. Ha nem mozog a mellkas, akkor hátra billentett fej mellett, szilárd kemény talajra fektetve egyenes karral, vállból támasztva, a mellkas közepét nyomjuk le legalább 4-5 cm mélységig, egymást után 32-szer. A ritmus ne legyen túl gyors. Ezután vagy az állat zárjuk fel, és az orrba fújunk levegőt, vagy az orrot fogjuk be, és a szájba fújunk levegőt kétszer, hosszan, hogy a mellkas megemelkedjen. Ezt lehetőleg addig ismételjük, amíg köhögéssel, nem jelzi a test, hogy magához tért a sérült, vagy megérkeznek a mentők és átveszik a feladatot. Természetesen itt is mentőt hívunk, vagy valakivel hívatunk az esethez, pontosan elmondva, hova kell jönniük, hány sérültről van szó.

Sok helyen van fél automata defibrillátor. Ez a nagyon ügyes szerkezet segít az újraélesztésben. Kibontva a berendezést, kivesszük a tappancsokat, egyiket a jobb mellkasra helyezzük, a másikat bal oldalt a mellkasra. Csatlakoztatjuk a vezetékeket a géphez, és bekapcsolás után a szerkezet analizálja a test jeleit. Ha utasítást ad – magyar nyelven szól hozzánk – akkor megnyomjuk a sokkoló gombot, vagy hátrébb állunk, mert a gép önmaga ad sokkot.

Ami fontos, a gép, a szív határozatlan fibrilláló összehúzódásait egy nagy lökéssel indítja el, ám ha nincs a szívben elektromos aktivitás, akkor nincs mihez indító impulzust adni. Ekkor a gép utasít a további mellkas kompresszióra. Amennyiben pacemakere van az ájult személynek, akkor is van elektromos impulzus, amikor a szív már nem biztos, hogy reagál. Ezért is fontos, hogy az újraélesztésen dolgozót ne zavarja senki bekiabálással, filmekből látott téves tanácsokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!