Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.25. 12:16

Jegyzet: Tűzifázók

Sorra gyűjtik be a tűzifát a tolvajok. Őket pedig a rendőrök, mezőőrök. Bár utóbbiak mintha lemaradásban lennének... Biztos vagyok benne, hogy jelenleg is sok családi fészek vas- és cserépkályhájában lakmároznak a lángok olyan fát, amelynek származási helyéről nemhogy a családtagok, rokonok és szomszédok, gyakran még a polgárőrök és a polgármesterek sem kérdeznek semmit, mert tudják, hogy egy-egy nehéz sorsú család – közmunkabér ide, tűzifa-program oda – csak akkor képes átvészelni a telet, ha rossz fát tesz a tűzre - Palicz István jegyezete.

Sorra gyűjtik be a tűzifát a tolvajok. Őket pedig a rendőrök, mezőőrök. Bár utóbbiak mintha lemaradásban lennének... Biztos vagyok benne, hogy jelenleg is sok családi fészek vas- és cserépkályhájában lakmároznak a lángok olyan fát, amelynek származási helyéről nemhogy a családtagok, rokonok és szomszédok, gyakran még a polgárőrök és a polgármesterek sem kérdeznek semmit, mert tudják, hogy egy-egy nehéz sorsú család – közmunkabér ide, tűzifa-program oda – csak akkor képes átvészelni a telet, ha rossz fát tesz a tűzre - Palicz István jegyezete.Ez persze – nagyon helyesen – nem menti fel az elkövetőket sem a jogi, sem az erkölcsi bűn alól, hiszen ilyen alapon holnap élelmiszerboltokat, magánházak konyháit és kamráit, majd pedig gyümölcsösöket és veteményeseket foszthatnának ki éhezésre hivatkozva, s máris zöld utat kapna a „túlélhetési” bűnözés.

A napokban Nyírbogdány, Nagycserkesz és Tiszadob külterületén értek tetten, s vettek őrizetbe fatolvajokat a rend éber őrei. Az erről szóló hatósági hírcsokor szinte mindennapos, hiszen „szezon” van, érdekessége sokkal inkább a fazon(ok), vagyis az elkövetők életkora. Szinte minden esetben tizen- és huszonéves fiatalok dézsmálták a köz- és magánvagyont. Ha arra van eszük és erejük, hogy lopjanak vagy éppen versenyt fussanak a rendőrökkel, akár becsületes munkából is előteremthetnék az asztalra és a kályhába valót. Csakhogy ez baromi nehéz, ha nincs vagy büdös a (köz)munka, ha tucatnyi éhes szájat kell etetni odahaza, esetleg a kevés havi bevétel nagy része rossz helyen köt ki. Addig bizony marad a kockázatos fekete műszak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!