Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.30. 11:09

Az idei várhatóan nem a bérfejlesztések éve lesz

Nyíregyháza - Évindító fórumot tartott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a megyében lévő kereskedelmi cégek szakszervezeti tisztségviselői részvételével a Szakszervezetek Házában. A gazdasági mutatók várható alakulásai miatt aligha kötik meg a bérmegállapodásokat az év elején.

Nyíregyháza - Évindító fórumot tartott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a megyében lévő kereskedelmi cégek szakszervezeti tisztségviselői részvételével a Szakszervezetek Házában. A gazdasági mutatók várható alakulásai miatt aligha kötik meg a bérmegállapodásokat az év elején. A rendezvényen részt vett Buday Pálné, a KASZ alelnöke, aki tájékoztatót tartott az ágazati szakszervezet ez évi érdekvédelmi prioritásairól. Mrenkó László megyei titkár ismertette a kereskedelmi dolgozókat érintő megyei bérhelyzetet és a kollektív szerződésekről készített tapasztalatokat.

– A minimálbért és a bérminimumot a kormányhatározatnak megfelelően biztosították a gazdálkodó szervezetek. A probléma azoknál a munkavállalóknál jelentkezik, akik régebbi foglalkoztatottak, és a bérüket nem tudják a gazdálkodó cégek emelni és emiatt bérfeszültség keletkezik. A kollektív szerződések a szakszervezet szempontjából akkor jelentősek, ha a tartalmuk nemcsak az Mt. által biztosítja a dolgozók jogait, hanem a munkavállalók javára ettől pozitív elemeket is tartalmaz – közölte Mrenkó László.

Elhangzott továbbá, hogy a 2013-as esztendő várhatóan nem a bérfejlesztések éve lesz. A korábbi évek béralkuitól és bértárgyalásaitól eltérően az idén a gazdasági mutatók várható alakulásai miatt aligha kötik meg a bérmegállapodásokat az év elején. Amennyiben a cégek árbevétele és a nyeresége úgy alakul, hogy lesz forrás a kifizetésekre, az esetben senki nem zárkózik el a juttatásoktól – ezt a fórumon résztvevő gazdasági vezetők fogalmazták meg.

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!