Szabolcs-Szatmár-Bereg

2011.06.06. 13:12

Könyvbemutató Kisvárdán: a Kisvárdai Múzeum 50 éve

<p>Kisvárda - „Az úttörők. A múzeumalapító Makay László és az őt követő igazgató, Fehérvári Béla. Ők már azonban csak a maguk sajátos módján szólalhatnak meg. Rajtunk áll, hogy képesek vagyunk–e meghallgatni őket. Ez a kötet ezt próbálja meg.” – írta a szerkesztő, a könyvről.</p>

A Kisvárdai Városi Könyvtár Ünnepi Könyvhetének rendezvényeként, június 9–én 15 órától, a Könyvtár olvasótermében mutatja be a szerkesztő, Dr. Vofkori Mária történész, múzeumigazgató,  „A Kisvárdai Múzeum 50 éve”  című könyvet, a Rétközi Múzeum Füzeteinek 11. kötetét.

„Nem hiszem, hogy volna még valaki, aki ne ismerte volna személyesen Makay Lászlót és Fehérvári Bélát. Bizonyos értelemben ismerem őket, de csak úgy ahogy a történész ismeri a múltat. Ugyanis én kezelem az örökségüket, pontosabban az örökségük egy részét, a kisvárdai múzeum gyűjteményeit” – mondja Dr. Vofkori Mária történész, a Kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója.

Személyes élmények

–A kiadvány kapcsán sokat gondolkoztam azon, hogy mit mondjak írásban, egy 50 éves múltról, amelynek négy évtizedét nem ismertem. Nem tapasztaltam meg személyesen. Azoknak akiknek a könyv keretében szólni kívánok, többségében ismerik a fél évszázad történetét. Mit mondhatnék, hogy érdekes, történelmi valóság legyen, ugyan akkor legyen hiteles. Végül úgy döntöttem, hogy nem én fogok beszélni, hanem a két megyei múzeumigazgató, Dr. Németh Péter és Dr. Bene János, akik akkor személyesen is jelen voltak abban a történelmi időben.

Fél évszázad története

–Így egy háromosztatú kiadvány készült. Az első részben a volt múzeumigazgatók beszélnek. Fehérvári Béla hosszan, Németh Péter rövidebben. A legtöbbet természetesen Makay László, aki nélkül nem jött volna létre a múzeum Kisvárdán. Van egy forráskiadvány szerű rész, amely önmagában is él. Ha valaki csak azt lapozza végig, úgy is ki fog tudni alakítani egy képet a múzeum 50 évéről. Ebben a kiadványban beszélnek az egykori múzeumigazgatók, beszélnek a dokumentumok, és végül a fotográfiák. Én hallgatok. Talán mégsem egészen, mert van egy rövid előszó is. Én ott vagyok a hátérben, ahol amúgy is szeretek lenni. A harmadik rész a képgaléria. Több mint 1500 képből válogathattunk, köszönhetően azoknak a fotósoknak, mintegy tucatnyian vannak. Ők azok akik rendelkezésünkre bocsátották, az elmúlt évek múzeumi eseményeiről, rendezvényeiről készült felvételeiket. Úgy gondolom, hogy a képek csak az igazat mondhatják el. A kiadványt, melynek létrejöttében Cseppentő Zoltán kollégám és Istvánovits Eszter kolléganőn segítségével hoztam egy egész kiadvánnyá. Remélem, hogy tükrözni fogja, ha hézagosan is az elmúlt fél évszázadot – mondta az elkészült kiadványról, a szerkesztő, Dr. Vofkori Mária történész, a Kisvárdai Rétközi Múzeum igazgatója.

- Vincze Péter -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!