Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.29. 18:55

Önfenntartó múzeum nem létezik

<p>– A gazdasági válság mára a Sóstói Múzeumfalut is elérte – kezdi összefoglalóját dr. Páll István múzeumigazgató. Mint mondja: idén 15-20 ezerrel látogatták kevesebben az emlékek birodalmát tavalyhoz képest.</p>

– Annak, hogy ebben a szezonban csak 40 ezer vendégünk volt, több oka is van. Idén nyáron olyan rangos nagyrendezvények maradtak el, mint például a VPOP és a MÁV dolgozók napja, illetve a Tanévnyitó kavalkád. Kevesebben váltottak belépőt a húsvéti, valamint a május elsejei programokra is. Sóstón megnőtt a turistacsalogató látnivalók száma, gondoljunk csak a Nyíregyházi Állatparkban nyílt Ócenáriumra vagy a Zöld Piramisra. Az átlag családoknak már nem futja arra, hogy tízezreket költsenek el egy-egy hétvégén, ezért válogatni kényszerülnek a programok között.

Tény, hogy nem egyszer háttérbe szorulnak a néprajzi kincsek a különleges állatokkal szemben. A Sóstói Múzeumfalu lelkes csapata ugyanakkor büszke arra, hogy közel 3000 élménytúrázó gyermeket láthatott vendégül idén, és nagy sikert aratott a nyári napközis tábor is. Különleges, nemzetközi esküvőknek is otthont adtunk, a festői környezetben tartott, pezsgő hangulatú falusi lagzikról máig mesél odahaza a külföldi násznép!

Recesszió a Múzeumfaluban

Mindezek ellenére elért minket a recesszió, az önkormányzatnak nincs elég forrása oly mértékben támogatni a Sóstói Múzeumfalut, ahogy szükséges lenne. Félreértés ne essék: a megyében, az országban, sőt, az egész világon sem találni rentábilisan működő, „önfenntartó” múzeumot. A fenntartási költségeinek jelenleg csak a felét képes megtermelni a Sóstói Múzeumfalu. A pályázati lehetőségekkel élve 24 millió forintból infrastrukturális, „iskolabarát” beruházásokat végeztünk, augusztus közepén pedig egy 34 milliós projekt indult útjára, amiből hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezünk kulturális programokat – mondta el dr. Páll István múzeumigazgató

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!