Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.30. 19:15

(Ön-)költséges lehetőség is van

<p>Ahol az állam illetve a települési önkormányzat nem tud lépést tartani az igényekkel, ott természetes módon megjelennek a piaci alapon, térítési díj ellenében igénybe vehető lehetőségek a gyermekelhelyezésben is.</p>

Hiánypótlóak és keresettek ezek a családi napközik, ám támogatás nélkül kevesebben tudják ide vinni a gyerekeiket.

A gyermekvédelmi törvény szabályozza a kisgyerekek napközi elhelyezését, s az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, hogy a vállalkozói alapokra helyezett kezdeményezéseket támogatják vagy sem. A megyeszékhelyen a hely- illetve szakhatóság ugyan minden segítséget megadott egy ilyen „maszek bölcsi” engedélyezési eljárásához, ám a támogatás már nem fért bele a város költségvetésébe.

KIVI-Ház Nyíregyházán

– Tudunk olyan kismamáról, aki a nyár közepén hirtelen álláshoz jutott, ám ahhoz, hogy elvállalhassa, a gyerekéről kellett gondoskodnia. Nem könnyű helyzet az ilyen: többnyire várakozó listára kerül az anyuka és a csöppség, s csak üresedésnél van esély bejutni – vázolt egy tipikus élethelyzetet a nyíregyházi KIVI-Ház ellátóegység-vezetője, Domokosné Petromán Andrea. Ő maga végzett egy megyei felmérést, amellyel kimutatta, hogy számos településen egyszerűen nincs megoldva a kisgyermekek szociális ellátása. Magyarán: ahol nem támaszkodhatnak a nagyszülők segítségére, ott nem tudnak elhelyezni három évnél kisebb csöppségeket, s ez bizony akadály a munkavállalásban.

– A szülők nyitottak, igénylik a bölcsődei szolgáltatást, de alaposan megnézik, hová viszik a gyereküket – indul ki tapasztalataiból Andrea, aki bátran építhet az ellátás és gondoskodás mellett nyújtott kétnyelvű foglalkozásra. Ez a rendszer működőképes, és még több család számára elérhető lenne, ha a helyi önkormányzatok valamilyen mértékben részt vennének a finanszírozásban. Budaörs példáját hozza fel: ott a város legalább tíz, kétnyelvű foglalkozást végző családi napközit szeretne támogatni olyan szinten, hogy ezekbe a napközikbe ingyen vihetnék a kicsiket. Persze, városonként mások a lehetőségek.

A KIVI-Ház példája igazolja a létjogosultságot, több felkérés is érkezett már újyabb egységek nyitásához, ám az intézmény vezetői csak a színvonal tartásának szigorú feltételei mellett szánák el magukat ilyen lépésre. Az engedélyezésnek szigorú személyi, tárgyi- és technikai feltételei vannak, speciális képzésen is át kell esniük a vállalkozást fontolgatóknak.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!