Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.12. 10:53

Amint az utolsó fát kivágtuk...

<p>Transzparensek, leláncolt, tiltakozó aktivisták, közbelépő rendőrök. Greenpeace akció, ahogy ezt a televíziókon keresztül olyan sokszor láthatjuk. A környezetvédő szervezet a világ globális problémáira hívja fel mindannyiunk figyelmét, ilyen látványosan.</p>

Most a szervezet aktivistájaként mutatom be a Greenpeacet, dióhéjban.

A Greenpeace az amerikai atomrobbantásos kísérletek elleni fellépés céljával alakult 1971- ben. Szervezetünk az atom, a klíma és energia, a géntechnológia, a tengerek, az őserdők és a vegyianyagok területén egy olyan jövőért harcol, amelyben élni tudunk. A Greenpeace függetlenségét annak köszönheti, hogy kizárólag magánszemélyek adományait fogadja el. Szervezetünk 41 országban rendelkezik irodával, valamint közel 3 millió adományozó és 400 000 önkéntes segíti tevékenységünket. A ’70-es években a Cree indián törzs sámánja a Szivárványharcos megtisztelő címet adta a Greenpeace-nek. 1985-ben a francia titkosszolgálat Aucklandnél két bombával elsüllyesztette a Greenpeace hajóját, a Rainbow Warrior-t. A Greenpeace fényképésze, Fernando Pereira életét vesztette a szerencsétlenségben.

Sikeres Greenpeace akció

A Greenpeace hazai történetének fordulópontja 2002-ben történt, mikor megnyitottuk irodánkat. Különösen fontos, hogy nemcsak országos ismertségre tettünk szert, hanem környezetvédelmi kérdésekben a lakosság véleményét befolyásoló erővé váltunk. Leghíresebb akcióinkon megjártuk a Zengőt, a Mátrát. Tiltakoztunk a Verespatak és a Rába szennyezése ellen. Sikerült fenntartatnunk a GMO tilalmat. Rávettük a kormányt, hogy hazánk lépjen be a bálnák védelmét garantáló nemzetközi testületbe. Jártunk a Lánchídon is, ahol 2007-ben egy 120 négyzetméteres transzparenst feszítettünk ki Klímariadó: Zöld energiát felirattal.

Halászai kvóta Brüsszelben

Ott voltunk továbbá Koppenhágában a klímakonferencián, valamint a Brüsszeli Európa Tanácsnál, ahol a halászati kvótákról döntöttek. És most akcióinkról bővebben! A sikeres Greenpeace akció lényege, hogy váratlan és gyors. Minden esetben erőszakmentes minden Greenpeace akció! Sosem célunk, hogy bárkiben, bármiben kárt tegyünk! Nem mi csinálunk belőle „balhét”! A szervezet mindenesetben békésen vonul ki, mert van egy célja, amelyet el szeretne érni. Ezekből az akciókból vagy a hatóság csinál kalamajkát, azáltal, hogy elszállítja az aktivistákat, vagy a média állítja be elvetemült környezetvédőknek a szervezetet.

A kívülálló azt gondolja a tudósításokat látva, hallva, hogy ide csak különleges képességű emberek valók. Pedig bárki lehet hasznos tagja a szervezetünknek, aki elhivatottságot érez a környezetvédelem iránt, életkorától függetlenül. Az önkéntesek változatos területeken dolgozhatnak. Mindig szükség lehet szakértőkre, alpinistákra, filmfeliratozó-fordítókra, illetve az oktatást segítőkre, vagy egyszerűen csak szorgos kezekre.

A Greenpeace jelmondata szerint: „Amint az utolsó fát kivágtuk, az utolsó halat kifogtuk, és az utolsó folyót is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a pénz nem ehető.”

Alföldi Dániel, Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Felkészítő tanár: Moravecz Mariann

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!