Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.10.22. 09:38

Szocpoltól temetési segélyig: juttatások élethosszig

<p>Nyíregyháza - Sokan kerülik a segély kifejezést, így azt nevezhetjük éppen szociális juttatásnak is, de a lényegen aligha változtat. A rászorulóknak nyújtható pénzbeni vagy egyéb juttatások egyre több embernek a nyomorból való kiemelkedés esélyét jelentik.</p>

Természetesen sokan vannak azok is, akik ügyeskedve kizárólag a segélyekből fenntartott életformára rendezkednek be. A SZON utánajárt, milyen juttatásokban részesülhet egy rászoruló az élete folyamán.

Tegyük fel, hogy megszületik egy gyermek, nevezzük Lacikának. Lacika megszületésekor jogosult a babakötvényre, családja pedig 18 éves koráig családi pótlékra. E mellé a családja kérhet Rendszeres Gyermekvédelmi Kedvezményt, amely nem pénzbeli juttatás, hanem ingyen tankönyvet, étkeztetést, és kedvező áru utazási lehetőséget biztosít. Továbbá a népnyelvben csak beiskolázási segélynek nevezett Egyszeri Támogatásra is jogot formálhatnak, illetve Rendkívüli Gyermekvédelmi Támogatásra is. Ez utóbbi abban az esetben adható, ha a családban a gyermek létbiztonsága veszélyeztetett. Ezen kívül kaphat még egyéb juttatásokat is, amelyek a taníttatását szolgálják segíteni különböző ösztöndíjak formájában.

Amennyiben Lacika tartósan beteg vagy fogyatékkal élő lenne, ne adj Isten látássérült is, további juttatásokban is részesülhetne.

Lacika felcseperedve családot alapíthat, párjával igényt tarthat a talán legnépszerűbb állami támogatásra a Szocpolra. Gyermekek születésekor jöhetne a GYED, a GYES, s kellően nagy család esetében további, a nagycsaládosoknak adható támogatások. A lakásépítési és vásárlási kedvezmény mellett némi munkaviszony után Álláskeresési Támogatásra is jogosultak lehetnek, illetve Rendszeres Szociális Segélyre. Amennyiben Lászlóéknak gondot jelentene a rezsi kifizetése Lakásfenntartási Támogatást is kérhetnek. Amennyiben a családban fogyatékkal élő személyről vagy idős, beteg hozzátartozóról kénytelenek gondoskodni Ápolási díjat állapíthatnak meg.

Természetesen adódhat olyan rendkívüli élethelyzet, amely nagyobb kiadással járhat, ilyenkor Átmeneti segély adható a rászorulóknak. Amennyiben Lászlóék családja súlyos adósságot halmozna fel, kérelmezhetnék az Adósságkezelési szolgáltatást, amelynek keretében az adósság 70%-át átvállalják maximum kétszázezer forintig.

Ha betegség ütné fel a fejét Lászlóék családjában, kérelmezhetnék a Közgyógyellátásba való vételüket, illetve Egészségügyi Szolgáltatásra is jogosultak lehetnek, amennyiben valamilyen oknál fogva nem képesek fizetni a társadalombiztosítás díját.

Az Országos Egészségügyi Pénztár felől további támogatások kérelmezhetőek, a Nyugdíjfolyósító Intézet pedig, a legkülönfélébb nyugdíjakat állapíthatja meg. Előállhat az a helyzet is, hogy Lászlónak nem gyűl majd össze kellő munkaideje a nyugdíjhoz, de csüggedésre nincs ok, igényt formálhat az Időskorúak járadékára.

Abban az esetben, ha László eltávozna az élők sorából, és családja nem tudná kifizetni a temetés költségeit, temetési segély keretében járulhat hozzá az önkormányzat, hogy László békében nyugodhasson.

Jól látható, hogy Lacika példáján rengeteg segélyezési formát sikerült bemutatnunk – de a teljes szociális juttatás felsorolásától még messze állunk - , amelyek többsége a rászorulóknak szinte kivétel nélkül folyósítható. Látni kell, hogy azok az emberek, akik segélyekből kénytelenek fenntartani magukat, nincsenek könnyű helyzetben. Viszont az, hogy egy  rászoruló él, vagy visszaél a segélyekkel csak lelkiismerete kérdése.

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!