igazi csemege

2019.07.12. 15:00

Wimbledon teniszvarázsa

A tenisztörténelem legrégebbi tornája a helyszínen és szerte a világban milliókat ültet a lelátóra, illetve a képernyők elé.

Roger Federer meccs közben

Forrás: AFP

Pénteken igazi csemege várja a tenisz kedvelőit: ­Roger Federer és Rafael Nadal pályafutásuk negyvenedik összecsapását vívják.

A wimbledoni tenisztorna a legrégebbi és legtöbb hagyománnyal bíró teniszverseny az egész világon. A legtöbbek által ismert teniszversenynek London egyik külvárosi negyede, Wimbledon ad otthont. Itt alapították az All England Lawn Tennis and Croquet Clubot 1868-ban, az első megmérettetésre azonban csak pár évvel később került sor.

Az első tornát 1877-ben rendezték, megteremtve ezzel a világ legrégebbi teniszversenyét. Akkor még csupán férfi egyesben mérkőzhetett meg egymással a 22 induló, akik közül Spencer Gore lett az első bajnok.

Egyértelmű, hogy a világ legkényesebb és legaprólékosabban karbantartott gyepszőnyege itt található. A wimbledoni gyep karbantartását annak idején 33 oldalas kézikönyvben rögzítették. A verseny ideje alatt a fűszálak magassága szigorúan 8 milliméteres lehet. Amint lezajlott a verseny utolsó napja, máris elkezdik a talaj előkészítését a következő évre.

Szigorú dresszkód

Wimbledon híres a szigorú előírásokról, amelyek a teniszezők öltözékére vonatkoznak. A szabályok egyértelműen kimondják, hogy csupa fehérben kell pályára lépniük. Ha ezt valaki nem tartja be, a főbíró felszólíthatja az átöltözésre. Néhány évvel korábban, 2013-ban Federernek sem engedték, hogy olyan cipőben játsszon, amelynek narancssárga a talpa.

Galambriasztó ölyv

A verseny ideje alatt nagyjából 42 ezer labdát használnak el. További érdekesség, hogy korábban fehér színű labdákat használtak. Ezeket 1986-ban cserélték le sárgákra, hogy a televízióközvetítéseken jobban látszódjanak.

Wimbledonnak saját galambriasztó ölyve is van. Mivel az aréna népszerű fészekrakó helye a galamboknak, szükség van valakire, aki távol tartja őket. Erre a feladatra már hosszú évek óta egy ragadozó madarat használnak, aki a Rufus névre hallgat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!