Sport

2019.04.10. 09:15

A Kincsem Parkban lesz az öttusa-vb

Miskolc - A szövetségi kapitány a hazai világbajnokság előtt számol a miskolci Guzi Blankával.

Miskolc - A szövetségi kapitány a hazai világbajnokság előtt számol a miskolci Guzi Blankával.

A nézők által jól követhetően, egy helyszínen, a Kincsem Parkban rendezik meg szeptember 2. és 8. között az olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságot Budapesten. Erről született döntés a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) és a magyar szervezők között. Felvetődött ugyanis egy romantikus elképzelés is, miszerint – emlékezve a korábbi világesemény hatalmas magyar sikereire – a Margitsziget adjon otthont az eseménynek, ám a laser run-világbajnoksággal kiegészülve ezen sokkal nagyobb eseménynek kétségkívül tökéletes otthona lesz a Kincsem Park. Ahol valóságos öttusaarénát alakítanak ki a szervezők, mobil úszómedencével, a bónuszvívásnak szabadtéri pásttal. Ily módon az UIPM törekvéseinek megfelelően a nézők a lelátókról szinte egy helyből követhetik végig az eseményeket, mind az olimpiai kvalifikációs öttusa vb-t, mind a sportág történetében először ezzel együtt zajló 4. laser run-világbajnokságot.

Guzi Blankáról

Mindez azon a 150 nappal a vb rajtja előtti sajtótájékoztatón hangzott el, amelyen Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár – nem mellesleg az 1999-es hazai rendezésű öttusa-vb kétszeres aranyérmese – és Gallai István, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára avatta be a rendezés és az előkészületek részleteibe az írott és elektronikus sajtó munkatársait. Ezen a rendezvényen nem volt ugyan jelen, a kivetítőn viszont látható volt a miskolci Guzi Blanka neve és eredményei – junior Eb egyéni 2., junior Eb csapat 1., junior Eb váltó 5. és felnőtt vb női váltó 5. – amiből arra következtettünk: az egyik esélyes lehet a női egyéniben vagy csapatban indulók között. Természetes, hogy erről a legilletékesebbet, Kállai Ákos női szövetségi kapitányt kérdeztük, aki mosolyogva válaszolt:

– Csak rajta múlik! Hogy bővebben is válaszoljak, Guzi Blanka az egyik legnagyobb tehetség az öttusa-utánpótlásban, aki már megmutatta „oroszlánkörmeit” a felnőttek között is. Akkor ötödik helyen végeztek, de nem rajta múlott, hogy nem lettek dobogósok. Öttusában ritkán mondom ki valakire, hogy tehetség! Ám Blanka már bizonyított a junior Európa-bajnokságon, és a hazai versenyeken, s nem különben a felnőttek között is. Nem véletlenül szavaztam neki bizalmat, és tudott élni ezzel! A budapesti világbajnokságon úgy tervezem, hogy a négy lehetséges induló között egy vagy két fiatal is helyet kap. Nagy eséllyel pályázik ezen helyek egyikére a miskolciak kitűnősége, de ott van a nyomában Gulyás Michelle és Barta Luca is. Nagyon motivált, tehetséges versenyző, akinél csak az a kérdés, hogy váltóban szerepel majd vagy ki tudja vívni azt a helyet magának, hogy egyéniben is indulhasson. Fejlődése töretlen, és ha így folytatja, még sokra viheti. Nem véletlenül kezdtem azzal: csak rajta múlik! Szeretnék tőle a közeljövőbeli versenyein sikereket látni, már csak azért is, mert több tehetség is „kopogtat” a felnőttválogatott ajtaján, ám belépni neki van a legnagyobb esélye!

ÉM-TZ


Fontos pillér

– A magyar öttusa nagyon fontos pillére a sportágnak mind női, mind férfi vonalon. A nemzetközi szövetség és a résztvevők is nagy örömmel vették, hogy Budapest ad otthont az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak – hangoztatta Klaus Schormann, nemzetközi szövetség elnöke, aki megemlítette azt is: biztos, hogy sikeres lesz ez a világbajnokság, már csak azért is, mert sehol másutt nem vállal annyi volt öttusázó szerepet a sportág irányításában és a versenyek szervezésében, mint Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!