Sport

2016.09.01. 16:08

Kiss Attila megcélozza a tokiói olimpiát

Miskolc - Jó ajánlatot kapott Amerikából és elfogadta, ott úszik és tanul majd a miskolci sportoló.

Miskolc - Jó ajánlatot kapott Amerikából és elfogadta, ott úszik és tanul majd a miskolci sportoló.

Hamarosan nagy útra készül Kiss Attila, a Miskolc Városi Sportiskola kiváló úszója, aki pár nap múlva az Egyesült Államokban kezdi meg felsőfokú tanulmányait: a Virginia államban lévő George Mason Egyetem – a Washingtonhoz közeli – Fair­fax városában ül majd az „iskolapadba” – és természetesen sportpályafutását is ott folytatja.

A legerősebb

– A fiam a jövő hét második felében megy a tengerentúlra, most a vízuminterjúnál tart, majd jöhet a repülőjegy – mondta Kiss Attila Sándor, a versenyző edző édesapja. – Közgazdaságtant fog tanulni Amerika egyik legerősebb szakirányú egyetemén, amely eddig két Nobel-díjast is „termelt”. Hogyan kerül oda? Erre egyszerű a válasz: ajánlatot kapott az intézménytől és ezt elfogadta, elfogadtuk. Az magától értetődik, hogy úszni is ott fog, hiszen meghívását elsősorban az eddigi jó sporteredményeinek köszönheti. Az egyetem első divíziós csapatában szerepel majd, s lesznek helyi sporttársai, akikkel versenyezni fog. Fontos, hogy egy nagyon jól működő rendszerbe kerül: szakmai munkáját kanadai edző fogja irányítani. A gárdában harmincan lesznek, valamennyien egyetemisták. Elsősorban a 400 métertől felfelé „eső” számokban számítanak rá, ezek a 800 és az 1500 méteres távok lesznek.

Kiss Attila megtartja sport­iskolai tagságát, ennek következtében a hazai országos bajnokságon is részt vehet majd, ha számára megfelelőek lesznek az időpontok. Mivel szakmailag és módszertanilag is a létező legjobb helyre kerül, nagyon valószínű, hogy a világversenyekre beverekszi majd magát a magyar válogatottba.

Erő és rutin

– A fiam most 20 esztendős, s úgy látom, hogy két-három év kell ahhoz, hogy megjöjjön az ereje és a rutinja – folytatta édesapja, aki hozzátette: – A tokiói olimpiát négy esztendő múlva, 2020-ban tartják. A nevében is mondom: feltétlenül az a célja és a célunk, hogy eljusson Japánba, beverekedje magát a kiküldöttek közé és később helytálljon az ötkarikás játékokon. Remélem, hogy akaraterejével és szorgalmával ezt kivívja majd.

Ifi világbajnok

Kiss Attila eddigi legjobb nemzetközi eredményét a Balatonfüreden rendezett ifjúsági világbajnokságon érte el: csapatban 3000 méteren aranyérmes lett, egyéniben pedig 7500 méteren az előkelő hetedik helyet szerezte meg.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!