Sport

2016.08.09. 14:59

Hosszú sikere előre borítékolható volt - Az én olimpiám: Hölcz Péter

Miskolc - A szakember szerint a sikert előbb meg kell élni, majd fel kell dolgozni.

Miskolc - A szakember szerint a sikert előbb meg kell élni, majd fel kell dolgozni.

Az olimpiai eseményeket szinte „falja” Hölcz Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Úszó Szövetség főtitkára, a Miskolc Városi Sportiskola úszó szakosztályának vezetője.

– Engem mint úszószakembert nem lepett meg a 400 méteres női vegyes végeredménye, az első és a második közötti óriási különbség – mondta a miskolci sportvezető és edző. – Hosszú Katinka sikere teljesen biztos volt, borítékolni lehetett. Miből következett ez? Azokból az eredményekből, amiket elért az elmúlt négy évben. A férje újfajta edzésmódszert vezetett be, ez jelenti a siker zálogát. Shane Tusup folyamatosan motiválta tanítványát, azaz a feleségét, aki két másodpercet „vert” a korábbi világcsúcsra. Ilyen pompás eredmény láttán-hallatán pedig mindenki felkapja a fejét.

Hölcz Péter ezután mély szakmai elemzésbe kezdett:

– Amikor egy uszoda különbség van a győztes és követője között, mindenki igyekszik megfejteni ennek titkát. Nézzük az úszás technikáját: hirtelenjében nem is tudom, hogy csak az elmúlt harminc évben hányfajta mellúszó technikát honosítottak meg. Hiszen fejlődik a tudomány, ezzel pedig lépést tart a technika. A tökéletesítés állandóan napirenden van, mert változik a testsúly, ezzel együtt a vízfekvés, szélesedik a kar és a láb, ez befolyásolja a tempókat. Ha mindezt például a magam „nyelvére” fordítom: ezért én 6, 7, 8 éves korban nem is tanítom az éppen aktuális technikát, mert ezt a munkát az adott kornak megfelelő időben kell elvégeztetni. Ennek jegyében magam is sokszor újrakezdem az oktatást, figyelembe veszem az új „fogásokat”. A 400 vegyes ráadásul speciális szám, hiszen egyfajta úszásnemre sokkal könnyebb koncentrálni, mint négyre. Olyan ez, mint a testnevelő tanárok esete: egyesek csak a kosárlabdával vagy a kézilabdával foglalkoznak, erre fekszenek rá, de ha négy műfajban is produkálni akarnak, akkor már hatványozott munkát kell elvégezniük. Mindez tovább növeli Hosszú Katinka diadalának értékét.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!