Sport

2016.01.26. 12:58

Új fejezetet írhatnak a diósgyőri kosárban

Miskolc - Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatára újabb nagy kihívás vár a nemzetközi porondon.

Miskolc - Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatára újabb nagy kihívás vár a nemzetközi porondon.

A női kosárlabda Európa Kupában ezen a héten ismét pályára lépnek a még állva maradt csapatok, köztük az Aluinvent-DVTK együttese is. A piros-fehérek az öreg kontinens női kosárlabda szakágának figyelmét kiváltó módon jutottak el idáig, hiszen a 32 csapattal startolt mezőnyből, a megmaradt 8 együttes közül ők mondhatják el magukról egyedül, hogy veretlenek, hogy százszázalékos a 2015/16-os európai kupaprodukciójuk.

Csütörtökön idegenben

Szép lenne ezeket a jelzőket megőrizni, de a legfontosabb mégis csak az, hogy az EK-ban a 4+4 közé jutásért (a +4 azt jelenti, a most továbbjutókhoz csatlakoznak az Euroliga csoportselejtezőinek végén az 5. és 6. helyen végző csapatok) megrendezett, oda-visszavágós párharcot sikerrel vegyék a cseh rivális ellen. A DVTK útját ez alkalommal a DSK Basketball Nymburk együttese keresztezi, akik ellen az első meccset ezen héten csütörtökön idegenben játsszák. A cseh bajnokságban változatlanul a második helyen álló nymburki gárda hazai porondon eddig csak egyszer kapott ki. Igaz, akkor nagyon, január 9-én az Euroligában is remekelő, a legrangosabb kupasorozatban a 8 közé jutás küszöbén álló ZVVZ USK Prahatól, 106-57-re, méghozzá a saját otthonában. De nem ez volt a szezonban az egyetlen nagy zakója a Nymburknak, hiszen tavaly december 5-én, az Európa Kupa csoportselejtezőjében a PEAC-Pécs vendégeként 84-43-ra véreztek el. De a pécsiekkel ellentétben végül továbbjutottak a csoportjukból, és az egyenes kieséses szakasz első körében, az előző fordulóban – meglepetésre – a török Orduspor ellen kétszer is nyerni tudtak. A cseh csapat a jó és a zakós eredményeit is ugyanazzal a kerettel érte el, így azt a január 17-i bajnoki győzelmet is, amelyet a Diósgyőr által is jól ismert, az EK csoportkörében a piros-fehérek által (is) búcsúztatott Valosun PK Brno vendégeként, 74-63-ra nyertek meg (a Diósgyőr 77-73-ra győzött tavaly októberben Brnóban).

37 évesen is

A Nymburk a cseh válogatott irányító, Lenka Bartakova mellett négy légiósra épül. Utóbbiak közül ketten amerikaiak, a 23 éves magasbedobó Jessica Kuster és a 24 esztendős hátvéd Theairra Taylor, míg centerhelyen két óriással találkozhatnak majd a diósgyőriek, a 198 centis litván válogatott Egle Siksniutevel és az ukrán válogatottal, Aleksandra Khomenchukkal, aki 202 centisre cseperedett. A cseh csapat keretének többi tagja közül a csapat másik Lenkájának, Sipovának szokott a legtöbb perc jutni, Alena Hunkova és a 37 éves korábbi klasszis, Veronika Bortalova előtt, aki még ebben az idényben is képes volt egy-két nagy dobásra, például az Orduspor elleni hazai meccsen, amelyen 30 perc alatt 20 pontig jutott.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!