Sport

2016.01.08. 21:21

Aluinvent-DVTK: A magasság is segített legyőzni a gyorsaságot

Miskolc - Az egyetlen veretlen folytatná: Horti Dóra a visszavágón is győzni szeretne csapattársaival.

Miskolc - Az egyetlen veretlen folytatná: Horti Dóra a visszavágón is győzni szeretne csapattársaival.

A női kosárlabda Európa Kupa 2015/16-os idényében hetedik meccsén a hetedik győzelmét aratta az Aluinvent-DVTK együttese. A piros-fehérek csütörtökön este, Svédországban, a Lulea BBK csapatának vendégeként nyertek 86-62-re, a 8+4 közé (a plusz négy azt jelenti, hogy az egyenes kieséses szakaszban, két kör múlva az Euroligából ennyi együttes csatlakozik az EK-ban állva maradt 4 együtteshez) kerülésért zajló párharcban óriási lépést téve ezzel a továbbjutás felé.

A Diósgyőr csapatában több jó teljesítmény is akadt, Czank Tímea irányító poszton ezúttal is kiválóan mozgatta a csapatot, és e mellett 14 pontot is szerzett, Tatsiana Likhtarovich remekül védekezett a meccs elején, és a legtöbb labdát szerezte a mezőnyben, Szécsi Orsolya szedte össze a legtöbb lepattanót, szám szerint hetet, Alyssia Brewer lett a mezőny legeredményesebbje, a 21 pontjával, Rasheed Rita korábbi sérülése ellenére dinamitként robbant be a kispadról, és a vendégek közül a legjobb százalékkal dobott, Tina Jovanovic a pályán eltöltött időt alapul véve, időarányosan a legjobb pontszerző volt a 22 perc alatt összeszorgoskodott 15 egységével.

És Horti Dóra

És persze a pályán volt Horti Dóra is, aki kezdőként kapott lehetőséget, és ő szerezte csapata első pontjait a meccsen, majd 17-nél állt le a gyűjtögetéssel. A centertől elsőként azt kérdeztük, hogy szép, nagy, vagy könnyed győzelem volt-e a csütörtöki.

– Mind a három. De könnyed talán nem... – felelte Horti Dóra. – A mérkőzés előtt nem gondoltuk, hogy ekkora különbségű győzelmet érhetünk el, csak nyerni akartunk. Örülünk annak, hogy ez sikerült, köszönhetően annak, hogy nekünk kijött a lépés. Valószínűleg a svéd csapat ettől azért többet tud, de ezt most nem volt lehetőségük bemutatni. Tényleg tök jól alakult minden, főleg ahhoz képest, hogy milyen régen, közel három hete játszottuk az ez előtti utolsó meccsünket.

Arra a felvetésünkre, hogy a mérkőzés kulcsának az számított, hogy a találkozó elején le tudták fojtani a Lulea várt nagy sebességét, így reagált a DVTK 5-ös mezének birtokosa:

– Igen, ez fontos volt, de ettől maga a meccs még jó tempójú volt. A legtöbben úgy vélekedtek a találkozó előtt, hogy ez a mi oldalunkról a magasság és az ellenfél részéről pedig a gyorsaság összecsapás lesz, és az is volt, amelyben a mi stílusunk, akaratunk kerekedett felül.

Negyed indító gólok

A találkozó első diósgyőri találatát Horti Dóra szerezte, és a második negyedben, amikor elszakadtak ellenfelüktől, szintén ő nyitotta meg a gólok sorát, a 11-0-s etapot.

– Örülök annak, ha bemegy az elején az első dobás, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítok ennek – válaszolta az Észak-Magyarország ezzel kapcsolatos kérdésére a center, aki arra, hogy ezek szerint annak sincs nagy jelentősége, hogy a meccs napjának délelőttjén ő nyerte meg az edzést levezető, félpályás dobóversenyt, így reagált: – Minden apró siker erősíti az önbizalmat, az is, ha edzésen jól megy, és persze az is, ha élesben, az elején célba ér a dobás.

Azt is megkérdeztük a piros-fehérek alapemberétől, hogy egyetért-e azzal, hogy a most megszerzett előnnyel tulajdonképpen formalitássá tették a jövő csütörtöki, miskolci visszavágót.

– Ezt azért így nem jelenteném ki – hangzott a válasz. – A tavalyi évadban a török Mersinben játszottam, és volt olyan párharcunk, amikor idegenben 25 ponttal megnyertük az első meccset, utána 7 ponttal kikaptunk a visszavágón. Nem volt jó érzés, annak ellenére, hogy a klub vezetői emiatt nem hallatták a hangjukat, mert a lényeg, a továbbjutás elérése megvolt. De ha egy csapat idegenben nagy különbséggel nyer, akkor azért a visszavágót is illik megnyernie.

Az egyetlen veretlen

A DVTK-nak mindez azért is jelenten sokat, mert az Európa Kupában már csak a piros-fehérek az egyedüli veretlen csapat, sőt a teljes nemzetközi színtérre is igaz ez a megállapítás, hiszen az Euroligában sincs már hibátlan csapat.

– Igen, a meccs után mondta valaki, hogy már csak mi vagyunk veretlenek – mondta Horti Dóra. – Ez szép, de azért ez nem egyenlő azzal, hogy mi vagyunk a legjobbak, és majd megnyerjük az Európa Kupát, bár én lennék a legboldogabb, ha ez sikerülne. Ez a győzelem, és a korábbiak azt mutatják, hogy a rengeteg munkának van értelme, eredménye. Hét meccset, köztük négyet idegenben nem lehet véletlenül megnyerni. Tényleg sok munka van ezek mögött, és ezen az úton kell járnunk, hogy még tovább juthassunk.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy nézegetett-e már előre, hogy a cseh Nymburk vagy a török Orduspor ellen játszana-e szívesebben, ha sikerül továbbjutni az EK következő körébe.

– Az első meccs eredményét ismerem, de sokkal többet nem tudok, a Nymburkról szinte semmit, a török együttesből ismerek néhány játékost, de hogy csapatként most milyenek lehetnek, erre sincs rálátásom – válaszolta a center. – Mivel két évet játszottam Törökországban, így ha az Orduspor ellen kellene meccselnünk, az érzelmileg, mármint a visszatérés Törökországba, egy picit más lenne, mintha Csehországba kellene utazni. Jó lenne, ha a kettejük közül a gyengébb csapat ellen játszhatnánk, de ugye ez nem lehetséges, mert úgyis a jobb fog továbbjutni...


Női kosárlabda: Európa Kupa további eredmények

A 8+4 közé jutásért lejátszott első meccsek:

  • Edirnespor (török) – Basket Landes (francia) 68-61 (21-15, 19-12, 19-19, 9-15)
  • Besiktas JK (török) – Istanbul Üniversitesi (török) 82-68 (19-15, 20-20, 22-22, 21-11)
  • TTT Riga (lett) – Reyer Venezia (olasz) 61-67 (15-20, 10-16, 18-17, 18-14)
  • Nantes Reze (francia) – Enisey Krasnoyarsk (orosz) 72-53 (18-15, 18-12, 24-12, 12-14)
  • Basketball Nymburk (cseh) – Orduspor (török) 76-72 (18-20, 11-17, 22-20, 25-15)
  • DIKE Napoli (olasz) – Sparta&k M.R. Vidnoje (orosz) 59-81 (13-20, 14-19,11-21, 21-21)
  • UF Angers Basket 49 (francia) –Sportiva Azores Airlines (portugál) 72-58 (18-18, 18-9, 21-15, 15-16)

  • A visszavágókat a jövő héten csütörtökön játsszák, a Diósgyőr 18.30-kor kezd a svédek ellen a miskolci városi sportcsarnokban. Az Aluinvent-DVTK – Lulea BBK párharc továbbjutója a következő körben (január 28-a, február 4-e) a Nymburk (cseh) – Orduspor (török) csata továbbjutójával mérkőzik a 4+4 közé jutásért, amelyet a cseh csapat vár 4 pontos előnnyel, 76-72-es hazai győzelmének köszönhetően.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!