Sport

2016.01.04. 11:29

A WNBA-s Washingtonból érkezett az Aluinvent-DVTK-ba

Miskolc - Nagy erősítést hajtott végre a diósgyőri női kosárlabdacsapat: jó külföldi irányítót szerződtetett.

Miskolc - Nagy erősítést hajtott végre a diósgyőri női kosárlabdacsapat: jó külföldi irányítót szerződtetett.

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata tovább erősítette gyengének amúgy sem mondható eddigi keretét: Taylor Hill személyében amerikai kosarast szerződtettet, aki az Európa Kupa mérkőzéseken és a bajnokság rájátszásában jelenthet nagy segítséget.

Első európai kiruccanása

A 25 éves játékos, akinek ez az első európai kiruccanása, nem egyedül érkezett Miskolcra, Szilveszter napján. Taylor Hilltől elsőként azt kérdeztük, hogy miként telt az évbúcsúztató.

– A kisfiammal, és a babysitterrel, csendesen. És azzal, hogy ismerkedtünk az új lakhelyünkkel, otthonunkkal – válaszolta az irányító, bedobó, aki arra a kérdésre, hogy mikor és miért döntött úgy, hogy Európában is kipróbálja magát, így felelt: – Már az egyetemi éveim alatt is foglalkoztatott a gondolat, és az első WNBA-s idényem után eldöntöttem, hogy mindenképpen átjövök, de mivel akkor várandós lettem, nem tudtam ezt valóra váltani, tavaly pedig még nagyon pici volt a gyermekem ahhoz, hogy ebbe belevágjak. Most másfél éves a kisfiam, úgyhogy úgy gondoltam, hogy nyugodtan útra kelhetek. Mert minden játékosnak, aki a WNBA-ben játszik, fontos, hogy európai karrierje is legyen, és íyg vagyok ezzel én is.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Maurice nevű kisfia vele volt-e a nyári WNBA-s idény alatt is, a Washinton Mysticsnél.

– Igen, végig velem tudott lenni. Ehhez nagy támogatást kaptam a klub vezetőitől, a stábtagoktól. És ezt az együttlétet úgy kell érteni, hogy a meccsekre is jött velem mindenhová, a repülős utazások idején sem kellett több napra elszakadnom tőle. Úgyhogy abszolút nem volt ebből semmi gond.

Több lehetősége volt

Azt is megkérdeztük Taylor Hilltől, hogy zajlott az Európába szerződése, a menedzsere jelezte, hogy lenne egy jó ajánlat, vagy választania kellett több lehetőség közül.

– Több lehetőség volt, és több oka volt annak, hogy a Diósgyőr ajánlatára mondtam igent - válaszolta a amerikai kosaras. – Elsősorban az szólt a DVTK mellett, hogy az Európa Kupában nem csak, hogy versenyben van a csapat, hanem nagyon jó mutatókkal jutott be az egyenes kieséses szakaszba. A másik fő szempont, hogy Magyarország nem túl nagy, így az idegenbeli mérkőzések nem jelentenek több napos távolléteket, ami a gyermekem miatt érdekes. Persze nem lenne baj, ha az EK meccsek miatt azért lenne még néhány idegenbeli, repülős út is...

Információkat szerzett

Arra a témára is kitértünk, hogy az indulás előtt mennyi információt sikerült szereznie új csapatáról, illetve Magyarországról.

– Elsősorban a csapatról kaptam, szereztem információkat, mert számomra ez a legfontosabb – válaszolta a kosaras. – Tudom, hogy az Európa Kupában mind a hat meccsét megnyerte a DVTK, és hogy a selejtezőbeli fő riválisát, a három WNBA-s játékossal felálló nápolyi együttest oda-vissza verte. Tudom, hogy tavaly bajnoki döntőt játszott a csapat, és tisztában vagyok vele, hogy ez egy olyan klub, ahol komoly célokért küzdenek. Így vagyok ezzel én is, és remélem, hogy tudok segíteni abban, hogy az eddigieknél is jobb eredményeket érjünk el.


Mikor láthatjuk?

Tayler Hill az Aluinvent-DVTK csapatában, optimális esetben a piros-fehérek idei első meccsén, a január 7-én 19.00-kor kezdődő, svéd Lulea elleni, idegenbeli Európa Kupa meccsen mutatkozhat be, és ez esetben a Diósgyőr 2016-os első hazai mérkőzésén, a január 14-i EK visszavágón láthatják őt a szurkolók. Mindehhez az kell, hogy a hétfői napon az Amerikai Egyesült Államokból, az előző klubjának a szövetsége, a Women s National Basketball Association (WNBA) a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) kérésére kiadja a kosaras játékengedélyét. Ehhez a diósgyőri klub az összes papírmunkát előkészítette, így elvileg nincs akadálya annak, hogy ez hétfő estig megtörténjen. Ha valami miatt ez mégsem jönne össze, akkor a Hill nem játszhat a Lulea elleni Európa Kupa mérkőzéseken, ugyanis ezekre az a szabály vonatkozik, hogy csak az léphet pályára, akinek 72 órával az első meccs előtt megvan a játékengedélye, továbbá a vonatkozó szabály arról is rendelkezik, hogy csak a párharc első mérkőzésével megegyező játékoskeretet lehet pályára küldeni a visszavágón is. És ha ezekről a csatákról esetleg lemaradna az amerikai játékos, akkor a január 16-i, BEAC elleni idegenbeli bajnoki lehet az európai premierje.


Hill és a kosárlabda

Tayler Hill 1990. október 23-án látta meg a napvilágot, és szülővárosában, Minneapolisban kezdett el kosárlabdázni (tehetségét jelezte, hogy 3888 pontjával minden idők legjobb középiskolai pontszerzőjének számít Minnesota államban), míg egyetemi évei során az Ohio State University színeiben gyűjtögette az elismeréseket, utolsó évadjában, a 2012/2013-as idényben a 22.3 pontos átlagával a National Collegiate Athletic Association-ben (az észak-amerikai egyetemi bajnokságban) a 11. legponterősebb játékos volt. Ennek köszönhetően a női észak-amerikai kosárlabda liga, a WNBA 2013-as draftján, az első körben választotta őt a Washington Mystics csapata. A 12 együttest tömörítő top ligában, újonc évében 34 mérkőzésen átlagosan 17,4 percet játszott, és 6,5 pontot szerzett meccsenként. A 175 centi magas irányító, bedobónak a következő évben kisfia születése miatt csak csekély szerep jutott (összesen 5 meccsen 39 percet játszott és ezeken 5 pontot szerzett), de 2015-ben már teljes értékű kosarasként, csapata 37 meccses szezonjának 32 találkozóján pályára lépett, átlagosan 17 percnyi játékidőt kapott, és ez alatt átlagban 7,5 pontot gyűjtött. Utolsó meccse a washingtoni gárda színeiben, a 2015. szeptember 22-én, a New York Liberty ellen lejátszott WNBA-s mérkőzés volt, amely a Keleti főcsoport elődöntőjének harmadik találkozójaként rendeztek meg, és amelyet elvesztett a fővárosi csapat (79-74-re), így nem sikerült a négy közé jutniuk. Ezen az összecsapáson Hill 20 percet töltött a parketten, és 4 pontot szerzett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!