Sport

2016.01.27. 19:04

A legjobb kettőben végezne egy hónap múlva

Miskolc - Szerdától Bulgáriában készül a 2016-os esztendő kihívásaira Kiss Attila, a Miskolc Városi Sportiskola úszója. A 2014-ben csapatban nyíltvízi junior világbajnok, egyéniben hetedik sportoló három hetet tölt el a balkáni országban.

Miskolc - Szerdától Bulgáriában készül a 2016-os esztendő kihívásaira Kiss Attila, a Miskolc Városi Sportiskola úszója. A 2014-ben csapatban nyíltvízi junior világbajnok, egyéniben hetedik sportoló három hetet tölt el a balkáni országban.

– A magyar úszószövetség szervezésében veszek részt edzőtáborban, de nem csupán egyedül, mert például Szegedről és Budapestről is jönnek úszók – mondta lapunknak Kiss Attila. – Magaslaton végezzük majd a munkát, ahol azért némileg másképpen kell dolgozni, de a 10 kilométert ugyanúgy meg kell csinálni, le kell úszni, az ilyenkor szokásos terhelésből azért nagyon nem lehet visszavenni. Figyelni kell sok mindenre, teszem azt az időzítésre, de nyugodtan várom ezeket a napokat és magát az egész szezont.

Minden víz más

Ez utóbbiról ezután kicsit bővebben is szót ejtett a miskolci sportoló.

– Egy hónap múlva, február 26-án Abu Dzabiban rendeznek nyíltvízi, 10 kilométeres olimpiai válogatót, és ezen szeretnék jó formában lenni – húzta alá az MVSI versenyzője. – Itthonról, Magyarországról velem együtt öt férfi hosszútávúszó megy a viadalra, és a tét az, hogy közülünk ki lesz a két legjobb. Merthogy ezen két ember lehet majd ott a június 11–12-én, a portugáliai Setúbalban megrendezendő kvalifikációs viadalon, amelyen a legjobb tízbe való bekerüléssel meg lehet váltani a riói repülőjegyet.

A nőknél már van brazíliai kvótánk, ugyanis Risztov Éva megszerezte azt a tavalyi, kazanyi világbajnokságon, de mi, férfiak még nem rendelkezünk indulási joggal. Egyelőre nem tudom, hogy milyen körülmények várnak ránk, rám Ázsiában, de az biztos, hogy a Perzsa-öbölben fogunk úszni. A víz mindenhol más, és az sem mindegy, hogy tóról, folyóról vagy tengerről beszélünk.

Abu Dzabit követően, március elején Németországban lesz jelenése Kiss Attilának, csak ott már egy medencés erőfelmérőn, az „International Swim Meetingen”, Berlinben.

Alátámasztják

– Ez egy háromnapos verseny lesz, és vélhetően több számban is rajtkőre állok – folytatta Kiss Attila, aki tavasszal tölti be 20. életévét. – Ebben a szakágban, medencében június közepéig van mód arra, hogy valaki teljesítse az olimpiai kiküldetést érő A-szintet, és úgy látom, látjuk edzőm-édesapámmal, hogy 400, illetve 1500 méteren lehet erre esélyem. Mindkét távon akad még mit ledolgoznom, pár másodpercet, de ha nem látnék erre sanszot, biztosan el sem indulnék, ezt támasztják alá a korábbi, javuló eredményeim.

Berlinben az lesz a cél, hogy javítsak az egyéni időkön, s mivel ez egy olyan helyszín és esemény, az olimpiai kvalifikáció szempontjából teljesen elfogadottak lennének az idők. Most minden nagyon pozitív körülöttem, az is jólesett, hogy néhány hónapja átvehettem Miskolcon az „Év sportolója” díjat. Köszönöm az eddigi támogatást a sportiskolának, ahol mindenki biztat, ami sokat jelent nekem.

 


Még nagyobb küzdelem

A versenyző edző-édesapja, id. Kiss Attila így nyilatkozott lapunknak:

– Amikor egy sportoló átlép a felnőttek közé, miképpen mostanság Attila, akkor az mindig izgalmas szakasza a pályafutásának. Emellett óriási kihívás, és még nagyobb küzdelmet jelent, hogy megállja a helyét és töretlenül tovább tudjon haladni azon az úton, amelyet kitűzött maga elé. Minden kis eredményért valamennyi nap meg kell dolgozni, azon bizonytalan végkimenetel mellett, hogy az edzésen eltöltött percek, órák végül mire lesznek elegendőek. Ez az állapot egyben csodálatos is, mert van egy álom, aminek az ember alárendeli magát, és ha ez nem az idén, Rio de Janeiróban válik valóra, akkor – remélhetőleg – négy esztendővel később. Idő ugyanis van, Attila fiatal, elérheti azt, amit szeretne.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!