Sport

2015.10.28. 19:14

Európa Kupa: A végén nem a Diósgyőr állt csehül

Brno, Miskolc - Idegenbeli győzelmével nagyot lépett célja, a csoportból való továbbjutás felé a DVTK.

Brno, Miskolc - Idegenbeli győzelmével nagyot lépett célja, a csoportból való továbbjutás felé a DVTK.Szerdán megkezdődtek a női kosárlabda Európa Kupa csoportselejtezői, a Diósgyőr meccsével. A piros-fehérek a G-csoport 1. fordulójában az EK-újonc Valosun KP Brno vendégei voltak a csehországi összecsapáson. A több ezer férőhelyes impozáns csarnokban a DVTK már korábban is megfordult, 2013. február 23-24-én, amikor a Közép-Európa Kupa, vagyis a CEWL kétnapos, négyes döntőjében lettek ezüstérmesek, részben annak köszönhetően, hogy az első napon 90-77-re legyőzték a házigazdák, vagyis a brnoiak együttesét. Az azon a meccsen játszott diósgyőri kosarasok közül egy maradt meg hírmondónak, Szabó Petra, vagy talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy kettő, hiszen Lenita Sanford is ott volt a mostani összecsapásra készülők között, csak már mint az ellenfél, vagyis a Brno játékosa. Az amerikai centerrel Szabó István, a piros-fehérek technikai menedzsere ölelkezett össze, amikor 55 perccel a kezdés előtt bejöttek melegíteni a broniak. A hazai együttesnél nem történtek akkora változások az elmúlt években, mint a DVTK-nál, hiszen a szakvezetőn, Marian Svobodán kívül négy játékos Mrhalkova, Sedlakova, Svrdlikova és Adamcova most is a Diósgyőr ellen készülhetett. Több néző előtt, mint 2 éve és 8 hónapja, amikor mindössze 300-an, köztük egy tucat diósgyőri foglalt helyet a lelátón. Utóbbiból a mostani meccsen sem volt hiány, két személygépkocsinak az utasai landoltak a vendégszektorban.

Az elején

A pályán, a meccs egy kicsit döcögősen kezdődött, másfél percen át gól sem esett, a 2. minuta végén 2-3 volt az állás. Aztán az elején motiváltabbnak tűnő hazai csapat megugrani látszott (7-3), de a Diósgyőr is összekapta magát (9-11). Majd amikor a becserélt Sanford két centergólt is bevert, López edző időt kért a 7. percben (15-11). Miután visszajöttek a csapatok, a Brno folytatta faultokkal teli játékát, és így a DVTK egymás után dobhatta a büntetőket, a negyed végéig ötöt. Ezeket hibátlanul tette, de mivel a távoli kísérleteik az első játékrészben nem sültek, így az első tíz perc után a fehér mezesek álltak jobban (23-20).

A második játékrészt a hazai gárda kezdte jobban (29-20), Horti büntetői révén a pihenő utáni első pontokat a 13. percben szerezte a DVTK. Akciókosár pedig csak nagyon nehezen született a vendégek részéről, Rasheed triplavonal mögüli dobása a negyed közepén landolt a gyűrűben (31-25). A hármasugrásokba Brewer és Bálint is beszállt, csakhogy hiába mentek jól ekkoriban a DVTK-nak a távoliak, Sanfordot nem tudták tartani, a hazai center a hosszú szünetig 14 pontig jutott (40-38).

Fordulás után

Sanford kosarával indult a térfélcsere utáni játék, de négy perc alatt mindkét oldalon csak 5-5 pont született (45-43). Sok volt fault mindkét részről, és ebben a nagyobb birkózásban a hazaiknak egy picivel több fért bele, és ebből tőkét is kovácsoltak, a 26. perc végén López edző volt kénytelen időt kérni (52-46). Ez viszonylag jól sikerült 30 másodperc alatt kettőre csökkent a különbség (52-50), ami nem sokkal később visszaállt (56-50). A játékrész utolsó percében Szécsi duplája után Czankot vágták fejen a brnóiak, de a megsérült csapatkapitány csak egy büntetőt volt képes bedobni a k.o.-ja után (58-55).

A záró tíz percet Vlkova nyitotta két triplával, amire a vendégek duplákkal válaszoltak (64-59), majd amikor Horváth B. is bevágott egy hármast hazai időkérés következett a 32. percben (64-62). Ezután Likhtarovich talált a gyűrűbe három pontot érően, így közel 30 perc után vezetett ismét a DVTK (64-65). Innen hol az egyik, hol a másik gárda került előnybe, mígnem Brewer a 37. percben nem szerzett egy szép centergólt (68-71). Jött is a hazai időkérés, majd a nagy küzdelemben Vlkova egy triplával egyenlített az utolsóelőtti percben (73-73). A végén az idegek harcában Rasheed kettőből egy büntetőt dobott be, majd Brewer két védővel a nyakában is behúzta a gyűrűbe a lasztit (73-76). Egy támadásnyi idő volt hátra, ekkor, amikor hazai időkérés következett. Ezután Kopecka triplakísérlete kimarad, majd fautoltak a hazaiak, amiből Brewer ugyan csak egyet dobott be, de ezzel eldőlt a meccs (73-77). A mentálisan erősebb, fizikailag jobb állapotban lévő DVTK megnyerte idei első EK-meccsét, elsősorban annak köszönhetően, hogy a játékvezetői részről tágan értelmezett faulthatárok közepette, Sanfordot a meccs második felére ,,kigyomlálták”, és, hogy a térfélcserét követően többször tudtak friss fuvallatot a pályára vinni.


Meccs az ünnepben

Csehországban munkaszüneti nap volt szerdán, egymást érték Brno belvárosában is az ünnepségek. Ugyanis 1918. október 28-án kiáltották ki a független Csehszlovák államot, és Csehország történelmében kiemelkedően fontos dátum ez a nap, ugyanis 400 év elteltével kerültek ki a Habsburg uralom alól, és ekkor nyílt meg az út a függetlenség felé.


Jegyzőkönyv:

Valosun KP Brno – Aluinvent-DVTK 73-77 (23-20, 17-18, 18-17, 15-22)

Brno, 400 néző. V.: Grigoras (román), Ivanovic (szerb), Sljivic (osztrák).

Valosun KP Brno: VLKOVA (20/12), SUJANOVA (15/3), Sedlakova (8), Adamcova (10), Svrdlikova (-). Csere: SANFORD (16), Mrhalkova (-), Kopecka (4). Vezetőedző: Marian Svoboda.

Aluinvent-DVTK: Czank (11), LIKHTAROVICH (8/3), RASHEED (11/3), BREWER (20/3), HORTI (15). Csere: Jovanovic (2), Szécsi (4), Strange (-), Horváth B. (3/3), Bálint (3/3). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

Kipontozódott: Vlkova a 40. percben.

Marian Svoboda: – Elégedett vagyok a játékosok teljesítményével, ugyanakkor szomorú vagyok, hogy nem sikerült nyerni. A közönség fantasztikus volt, megérdemeltek volna egy jobb eredményt, köszönjük nekik, hogy végig mellettünk voltak.

Miguel del Jesús López Alonso: – Nagyon kemény mérkőzésen vagyunk túl, örülünk, hogy az első EK-mérkőzésünk sikerrel zárult. Ezt részben annak is köszönhetjük, hogy a vasárnapi soproni bajnokiból sokat tudtunk profitálni.


A csoport másik meccsét, az Orange Blizzards (holland) – Mapei DIKE Napoli (olasz) találkozót csütörtök este 20.30-tól játsszák.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!