Sport

2015.07.01. 14:56

Királynő: felfelé a "lejtőn"

Miskolc - Névadóval egybekötött utánpótlás és junior atlétikai ob-t rendeztek az egyetemvárosban.

Miskolc - Névadóval egybekötött utánpótlás és junior atlétikai ob-t rendeztek az egyetemvárosban.A versenybíróság elnöke Madarász János, miskolci testnevelő tanár és szakedző volt, akit összegzésre kértünk.

Nagy különbségek

– Nagyon jól szervezett kétnapos eseményt tudhatunk magunk mögött – kezdte. – Sok tapasztalatot szereztünk, ezeket majd később rendszerezzük és hasznosítjuk. Mivel a felettes hatóságnak, esetünkben a Magyar Atlétikai Szövetségnek lehetősége volt az időrendbe beavatkozni, a testület ezt meg is tette: a dobószámoknál ezért csúszás történt, de szakmai szempontból így volt jobb. Zsúfolt szombat-vasárnapot zártunk: ki kell emelnem Szász László atlétikai referens munkáját és a Miskolci Egyetemmel való együttműködést is. Ami a mezőnyt illeti: égbekiáltó különbségek akadtak egyes számokban és versenyzők között. Női rúdugrásban például volt, aki 240 centimétert tudott, más pedig 400-at. Vagyis a bajnokságon amatőrök és profik is rajthoz álltak, bár ezt előre tudtuk, hogy így alakul majd. Egy országos csúcs született: Répási Petra 100 gáton 13.48-at produkálva adta át a múltnak a 13.66-os régi rekordot. Itt említem meg, hogy általános vélemény szerint a pálya gyors, jó fekvésű és széljárású. Rögtön az első viadalunkon kibuktak azok a hiányosságok, amelyeken jelenleg nem tudunk változtatni. A bemelegítő pálya részleges hiánya problémát okoz, még szerencse, hogy a futófolyosóban fel lehet készülni. Annak is örültem, hogy sérülés nem történt, így az egészségügyi szervezet munka nélkül maradt.

Kevés önkéntes

Madarász János ezután arról beszélt, hogy mivel a helyi bírói állomány az idő múlásával megfogyatkozott, ezért a gárdát más városokból egészítették ki.

– Akik számtalan világversenyen bíráskodtak, azoknak a kisujjában van a szakmai – szögezte le az országos bajnokság „zsűrielnöke”, majd így folytatta: – Nagyon sok egykori atléta is kilátogatott az egyetemre: itt volt a Diósgyőri VTK, a Miskolci VSC, sőt a Testnevelési Főiskola színeiben hajdan sikert sikerre halmozó versenyzők, edzők, közülük többen is bíráskodtak, viszont hiányt szenvedtünk a kisegítő személyzetben. Az önkéntesekre gondolok, nélkülük nem lehet rangos viadalt rendezni. Ezek nem negatívumok, csak észrevételek, kijavításra váró apróságok. A rekortán azt jelenti, hogy az itteni atlétáknak már nem kell máshová menniük: tudásukat helyben csiszolhatják, magasabb szintre emelhetik. Az nagy kérdés, hogy itt tudjuk-e tartani tehetségeinket, részükre támogatást, valamiféle juttatást illene nyújtanunk, hiszen anyagi háttér nélkül elképzelhetetlen az élsport. Az egyetem ösztöndíja ebből a szempontból sokat jelenthet majd.

Eredmények

Női 400 m gát, ifjúsági: 6. Fónagy Gabriella (MVSI) 1:12.67.

Férfi 200 m, junior: 4. Kiss Csaba (Tiszaújvárosi SC) 22.02.

Férfi 5000 m, junior: 9. Tóth Róbert Ferenc (MVSI) 16:02.31.

Férfi 400 m gát, junior: 5. Tóth Richárd (MVSI) 59.01.

Férfi gerely, junior: 4. Bodnár Attila (MVSI) 42.25.

Női 5000 m, junior: 4. Pataki Anna (MVSI) 18:37.54.

Női súly, junior: 3. Tucsa Veronika (MVSI) 10.97.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!