Sport

2015.07.27. 11:04

FTC vs. DVTK - Megúszta a Diósgyőr, csak két góllal kapott ki

Budapest, Miskolc - Tulajdonképpen egyetlen percig sem volt esélye a pontszerzésre az FTC vendégeként a DVTK-nak.

Budapest, Miskolc - Tulajdonképpen egyetlen percig sem volt esélye a pontszerzésre az FTC vendégeként a DVTK-nak.A labdarúgó NB I 2. fordulójában, vasárnap este a Ferencvárosi TC vendége volt a Diósgyőri VTK csapata. A hazaiaknál a meccs előtt az volt a kérdés, hogy túl tudnak-e lépni a nemzetközi téren elszenvedett kudarcon, az Európa Liga kiesésen, amelyet csütörtökön, Szarajevóban, a sorozat második selejtező fordulójának visszavágóján szenvedtek el. Emiatt volt elméletileg ,,rendes százaléknyi” keresnivalója, a pontszerzési esélyeket illetően, a meccs előtt a vendégcsapatnak. Ám nem szédült meg ettől Bekő Balázs, a DVTK vezetőedzője, aki először ülhetett vezetőedzőként, tétmeccsen a piros-fehérek kispadján (a múlt héten, a nyitófordulóban a Kecskemétről magával hozott eltiltását töltötte), így a biztonságot próbálta előtérbe helyezni. Öt védővel küldte pályára a csapatát, ami az előző fordulóban győztes együtteshez képest, személyi összetételét illetően, a kezdőcsapat vonatkozásában csak egy helyen változott, Bacsa helyett Németh lett csapattag. Úgy, hogy a bal lábas játékos nem a védelem szélére került, hanem Husictól eggyel beljebb, amiből arra lehetett következtetni, hogy utóbbi játékosnak lesz több támadó feladata. A Ferencvárosi TC-nek ugyanaz volt a kezdőcsapata, mint csütörtökön, a Zeljeznicar elleni EL-meccsen, vagyis a legerősebb összeállításukban játszhattak, vehettek részt a javítóvizsgán.

Már az elején

Már a meccs első perceiben kiderült, hogy a hazai csapat nincs gödörben, a hittel, becsvággyal, ambícióval éppen a DVTK állt hadi lábon. A nyomást nem sokáig bírta a fekete mezes vendég együttes, egy pontrúgásánál három diósgyőri játékos gyűrűjében Nalepa fejelt a kapuba. A vezetés után sem tudott semmilyen biztató támadójátékot mutatni a DVTK, semmi sem változott, az FTC nyomás alatt tartotta a a látogatók kapuját. A hazaiak nyomasztó fölénye a félidő közepén, egy újabb rögzített játékhelyzet után újabb gólt eredményezett, a másik hazai belső védő is betalált. Innentől az égvilágon semmi értelme nem volt annak, hogy öt védő maradjon fent a pályán a DVTK-nál, és Bekő Balázs el is határozta a cserét, ám a már lefelé készülő Kovács G. helyén búcsúzóban ettől a felállástól még kaptak egy gólt, amivel tulajdonképpen el is dőlt a meccs. A háromgólos hazai vezetést követően sem változott semmi, a Ferencváros uralta a játékot, a Diósgyőr csak nagy ritkán került a pályának azon harmadába, ahol a hazaiaknak védekezniük kellett volna. A zöld mezesek az első félidő hajrájában újabb gólokat szerezhettek volna, de Hajnal fejesénél a kapufa mentett, a végén pedig ugyancsak Hajnal lövésénél, amikor a 16-oson belül Németh kezéhez ért a labda – és ami miatt nem sokkal később Doll edző büntetőt reklamált – a játékvezető nem adott 11-est, hanem tovább engedte a játékot, Lamah pedig kihagyta az abszolút ziccert.

Elsőre sikerült

Mivel a DVTK-nak az első délidőben egyetlen kapura lövése sem volt, míg a hazaiaknak nyolc, így vendég szempontból ettől csak jobb jöhetett. Az 52. percben Lipták fejese még fölé szállt (ez volt az első valamirevaló próbálkozása a Diósgyőrnek), de aztán jött az első vendég kapura lövés, amelyből gól született. Ezt Okuka és két cserejátékos hozta össze. A találaton kívül a jó helyzetkihasználásnak is örülhettek a látogatók, hiszen egyből egynél tartottak ekkor. De ezzel a világ nem fordult ki sarkából, a labdát ez után is a Ferencváros birtokolta jóval többet, igaz, helyzeteik ekkoriban nem nagyon voltak. A 75. percben a semmiből a második gólját is megszerezhette volna a DVTK, de Grumic senkitől sem zavartatva a kapu helyett a világűr felé küldte a lasztit. Ezzel le is zárult a Diósgyőr akció vasárnapja, viszont a hazaiaké nem: Böde még lőtt egy kapufát, a hosszabbításban pedig Lipták 11-es gyanús szerelését úszta meg büntető nélkül a DVTK.

A meccs sima hazai győzelmet hozott, a helyzetek, a játék alapján sokkal több volt ezen a meccsen a két csapat között, az FTC elsősorban agresszivitásban, és akaraterősben nőtt a Diósgyőr fölé.


Micsoda különbség

A légiósok számának foglalkoztatására alkalmazott ajánlás eltérő a két csapat számára. Mivel az FTC a nemzetközi porondon is érdekelt (volt), így náluk egyszerre öt külföldi is a pályán lehet egy időben, ezzel szemben a Diósgyőrben csak három. A DVTK-nál összesen hat légiós van, akik közül kettő, Griffiths és Ho-Jung sérült, míg Rados kapus magabiztosan őrzi a második helyet Antal mögött, így nem is kérdés, hogy ki játsszon közülük. A Ferencváros viszont a legjobb összeállításban szerepelhetett, az öt külföldije közül négyen a védelemben kaptak helyet, akik közül a két belső védő egy-egy gólt szerzett, a második találat jegyzője pedig még egy gólpasszt is adott. Ennyire nem voltak feltűnőek a vendég légiósok, csak a létszámbeli és minőségbeli különbség, a hazaiak javára.



Jegyzőkönyv:

Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 3-1 (3-0)

Budapest, 4500 néző. V.: Farkas Á. (Albert, Viszokai).

Ferencvárosi TC: Dibusz (0) – Dilaver (6), Nalepa (7), Leandro (7), Somalia (6) – Gyömbér (5), Gera (4) – Lamah (5), Hajnal (6), Varga R. (6) – Böde (6). Vezetőedző: Thomas Doll.

Diósgyőri VTK: Antal (5) – Okuka (5), Lipták (5), Kovács G. (4), Németh M. (5), Husic (4) – Egerszegi (4) – Nikházi (4), Koman (4), Kitl (4) – Grumic (4). Vezetőedző: Bekő Balázs.

Csere: Kovács G. helyett Bacsa (5) a 32., Nikházi helyett Barczi (5) a 46., Hajnal helyett Nagy Á. (-) a 64., Varga R. helyett Sestak (-) a 64., Egerszegi helyett Takács T. (-) a 73., Böde helyett Nagy D. (-) a 83. percben.

Sárga lap: Egerszegi a 27., Grumic a 41., Nalepa a 75.. Lipták a 87., Okuka a 89. percben.

Gólszerző: Nalepa (1-0) az 5., Lenadro (2-0) a 23., Böde (3-0) a 31., Barczi az 54. (3-1) percben.


Thomas Doll: – A sikeretlen csütörtök után, úgy érzem megfelelő választ adtunk. Az Európa Liga kiesést követően 3-4 ember cseréjét várták tőlem, de adtam még egy lehetőséget mindenkinek. Aztán a pályán nagyon szép kombinációkat, rengeteg helyzetet láthattunk. A félidei 3-0 nem is tükrözte a játék képét. Már ekkor lőhettünk volna további gólokat, és ezt a második játékrészben is elmulasztottuk. Erre a jövőben figyelnünk kell, erőszakosabbnak kell lennünk. Számomra a három gól mellett az volt a legfontosabb, hogyan tud magára találni a csapat a szarajevói kiesés után. A fúk megmutatták, nem véletlenül vagyunk a bajnokság esélyesei. Nem azt mondtam nekik a félidőben, hogy most elég, mert én mindig többet várok, és azt, hogy a közönséget is elkápráztassák.

Bekő Balázs: – Sajnálatosan egyszerű a képlet: megmérettettünk, és egyelőre könnyűnek találtattunk. Az első félidőre nem tudok magyarázatot adni. Tudtuk mire kell készülnünk, de belealudtunk a kezdésbe, hibát hibára halmoztunk pofonegyszerű helyzetekben és ezt a Fradi kegyetlenül megbüntette. A második félidőben már működött a játékosok önbecsülése, összeszedettebb, agresszívebb lett a játékunk, valahogy így kellett volna lennie az első játékrészben is. Beszélhetünk arról, hogy Grumic milyen helyzetet hagyott ki, de ez benne van a játékban, és ehhez oda is kellett kerülni. Felesleges a kérdés, hogy mi lett volna ha, mert a fociban ez nem játszik. Ne ringassuk magunkat hiú ábrándokban, kevesek voltunk. Túl sok volt már a Vasas ellen is az ellenük kialakított helyzet, ezért is választottunk védekezőbb játékot. De már a negyedik percben gólt kaptunk és innen futottunk ez eredmény után. Kaptunk két olyan pontrúgás találatot, amit ilyen szinten nem lehet kapni, és ez teljesen összeroppantott minket, csoda, hogy ennyivel megúsztuk. Aztán összeszedtük magunkat, az önbecsülésünkért tettünk valamit, azzal, hogy a második félidőben precízebben futballoztunk.



A gólok története

5. perc: Varga R. jobboldali szögletére Nalepa érkezett az ötösön, az ő fejéről a gólvonalon dermedten álló Antal keze mellett vágódott a hálóba a labda, 1-0.


23. perc: Varga R. baloldali sarokrúgása után Böde csúsztatta tovább fejjel a labdát, amelyet Leandro kezelt le az ötösen belül, majd laposan, a kapu közepébe lőtt, 2-0.


31. perc: Leandro mélységi, saját térfeléről előre ívelt labdájával Böde ugrott ki, akiről mintha megfeledkeztek volna a diósgyőri középső védők. A csatár rávezette Antalra a labdát, majd 13 méterről laposan a kapu jobb oldalába lőtt, 3-0.


54. perc: Okuka szerzett labdát a hazai térfélen, majd jobbról jól ugratta ki Bacsát. A cserejátékos betört a 16-oson belülre, majd becsapta a rátámadó védőket, aztán pedig önzetlenül az üresen érkező Barczi elé passzolt, akinek 8 méterről csak laposan, az üres kapuba kellett gurítania, 3-1.


Budapest, Miskolc - "Sajnálatosan egyszerű a képlet: megmérettünk, és könnyűnek találtattunk" - kezdte nyilatkozatát Bekő Balázs, a Diósgyőri VTK vezetőedzője a Ferencváros otthonában elszenvedett 3-1-es vereség után. tovább »

A labdarúgó OTP Bank Liga NB I 2. fordulójában a Diósgyőri VTK gárdája az ősi rivális Ferencvárosi TC vendégeként lépett pályára vasárnap 18 órától az Üllői úton. Az összecsapásról élőben tudósítottunk a Borsod Online-on! tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!