Sport

2015.07.09. 12:02

Az elnök állítja, hogy az utolsó töltényig kitartanak

Miskolc - Még működik a Borsod-­Abaúj-Zemplén Megyei Sportszövetségek Képviselete.

Miskolc - Még működik a Borsod-­Abaúj-Zemplén Megyei Sportszövetségek Képviselete.Az önálló jogi személyiségű szervezet hányatott sorsa köztudott: régi helyéről, a miskolci Selyemrét utca 1-ből tavaly decemberben kiköltözött, de a pakolás csak februárban fejeződött be. A képviselet a Rákóczi utca 12-ben, az egykori MHSZ-székház első emeletén talált új otthonra, itt tizenkét négyzetméteren végzi munkáját. Harminckét szakszövetség tartozik hozzá: még mindig tagja az MLSZ megyei igazgatósága (a volt labdarúgó-szövetség) és a kézilabda, valamint természetjáró szakszövetség is, az említettek közül azonban csak a kézilabdázóknak könyvelnek. Ugyanis ez az elsődleges feladatuk.

Szolgáltatnak

– Kezeljük a szakszövetségek anyagi eszközeit, ez pénzügyi-számviteli munkát jelent – kezdte Szaniszló Sándor, a képviselet elnöke, aki társadalmi munkában végzi tevékenységét. – 1991-ben azért alakultunk meg, hogy ne kelljen minden egyes szövetségnek külön adószámot kérnie és bankszámlaszámot nyitnia, továbbá drága pénzen önálló könyvelést végeznie. Azt mindenki tudja ugyanis, hogy a versenyeken vannak bevételek (például nevezési díjak, szponzori hozzájárulások) és kiadások (ilyenek a bérleti és bírói díjak, orvosi, vagy egészségügyi asszisztensi költségek), ennek következtében számlák képződnek. Ezeket le kell könyvelni, a hatályos törvények alapján csak így biztosítható a szabályszerű működés, a pénzügyi-számviteli fegyelem betartása. Gazdasági tevékenységünket könyvelő kolléganőnk végzi, az ő munkáját a felügyelő bizottság ellenőrzi. Mi tehát szolgáltatunk: ha a képviselet nem lenne, akkor valamennyi szakszövetségnek önállóan kellene gondoskodnia erről a munkáról.

A szakszövetségek ernyőszervezete – „finoman” fogalmazva – félhalálán van, hiszen két esztendeje nem kap semmilyen működési támogatást. A képviselet csupán azért létezik még, mert a korábbi tevékenységéből (volt sportboltja és oktatást is végzett) megmaradt-megspórolt pénzét éli fel, fizeti rezsiköltségét. Pályázatai nem értek célba, így bevételre nem tett szert, bár Miskolc város Mecénás pályázata révén 150 ezer forinthoz jutott, összesen ennyi pénzt szerzett. Itt vetődik fel a kérdés, hogy a képviselet miért nem mondja ki önmaga megszűnését.

– Voltak olyan hangok, amelyek erről szóltak – folytatta Szaniszló Sándor. – Elvégre több megyében már „eltemették” az ilyen és ehhez hasonló szervezeteket és mindenki úgy oldja meg a gondját, ahogyan tudja, vagy akarja. Tagságunk arra a következtetésre jutott, hogy ki kell tartanunk az utolsó töltényig, munkánk ugyanis nemcsak hasznos, hanem egyenesen nélkülözhetetlen.

Senki nem segített

A képviselet továbbította vészjeleit, ezeket azonban sem a megyei politikai elit tagjai, sem az országos sportszakma képviselői nem hallották meg.

– Sok helyen tárgyaltunk, sok különböző beosztású tisztségviselőt kerestünk meg – árulta el Szaniszló Sándor, majd hozzátette: – Sajnos semmire nem jutottunk. A reménysugár egyszer csillant fel számunkra: amikor úgy volt, hogy létrejönnek a megyei MOB-irodák, amelybe integrálódhattunk volna. Az irodák ügye azonban elakadt, nem lett belőlük semmi. Ezért továbbra is a levegőben lógunk, sem alattunk, sem felettünk nincs senki és semmi. Pedig szinte „fillérekből” is megélnénk: éves szinten 2–3 millió forint elegendő lenne a kiadásainkra, azt hiszem, hogy ez nem nagy pénz abban az országban, amelynek vezetői kijelentették, hogy a sport stratégiai, azaz kiemelt ágazat. Éppen ezért nem zárjuk be a képviseletet: hisszük és tudjuk, hogy ez az áldatlan helyzet egyszer megváltozik, és akkor szervezetünk ismét alkalmas lesz a megye sportélete háttérmunkájának elvégzésére, támogatására.

Tizenhat működik

A harminckét megyei szakszövetség közül jelenleg tizenhat működik, a többinek nincsenek rendezvényei, nincs pénzforgalma, ezért számukra könyvelni sem kell. Erről így vélekedett az elnök:

– Jelenleg a tagság feléért dolgozunk. Újabb pályázatokat gyártunk annak érdekében, hogy pénzhez jussunk. Ellenkező esetben a szakszövetségektől anyagi hozzájárulást kell majd kérnünk szolgáltatásunkért és ez számukra nagy csapás lenne. Közgyűlésünkön már kilátásba helyeztük az esetleges térítést, amelynek kimunkálásán már dolgozunk…

Tisztújítás után

A képviselet vezérkara, elnök: Szaniszló Sándor. Alelnök: Ambruszter Judit. Főtitkár: Kis Virág. Elnökségi tagok: Vadasné Joó Katalin, Hölcz Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!