Sport

2015.05.24. 15:56

Közlemény - Szurkolói Iroda: Kósa Lajos mellett Rogán Antal is fontosnak tartja a lelátókon a fanatikus szurkolókat

A Szurkolói Iroda örömmel értesült a hírről, miszerint Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke kezdeményezte a az NB I-es klubok összefogását azért, hogy közösen vizsgálják át a labdarúgó-mérkőzések rendezésére vonatkozó törvényt és jogszabályokat.

A Szurkolói Iroda örömmel értesült a hírről, miszerint Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke kezdeményezte a az NB I-es klubok összefogását azért, hogy közösen vizsgálják át a labdarúgó-mérkőzések rendezésére vonatkozó törvényt és jogszabályokat.Szükség szerint a sporttörvény módosítását is elképzelhetőnek tartja a FIDESZ alelnöke, amelynek igénye már több FIDESZ-es polgármesternél is megfogalmazásra került.

Értesüléseink szerint Rogán Antal FIDESZ frakcióvezető is fontosnak tartja, hogy az új és biztonságos stadionokba mindenki találja meg a helyét, így a fanatikus szurkolók is.

A Szurkolói Iroda véleménye az, hogy a szurkolók számára is kedvező változásokhoz meg kell hallgatni az érintettek, azaz a szurkolók véleményét is. A szurkolók legfontosabb elvárásait – melyek a mögöttünk álló hónapok tapasztalataira épülnek – a lentiekben ismertetjük:

1.  A névre szóló jegyértékesítést töröljék el, mert több NB I-es klub és a szurkolóik közti egyeztetésen elhangzott, hogy a klub is csak kényszerből alkalmazza a regisztrációt. A gyakorlatban sem a stadionon kívüli sem az azon belüli rendet nem javítja, esetleges rendbontásnál az azonosítást sem tudja segíteni.

2. 2015 áprilisában az ORFK Sportrendészeti nyilvántartása alapján az egész országban, valamennyi NB I-es klubot, s magyar válogatottat figyelembe véve összesen: 5 eltiltott, 6 kitiltott, s a klubok által 11 kizárt volt.

Ezek a számok ékes bizonyítékai annak, hogy Magyarországon nem biztonsági kérdés a mérkőzésre járás. Szükségtelen, indokolatlan és egyes esetekben aránytalan az az elvárás, hogy aki mérkőzésre akar menni, az adatbázisba kerüljön, korlátozva legyen a mérkőzésre jutás (utazás) lehetősége, valamint a mérkőzés napján már ne tudjon jegyet venni, akkor se, ha csak öten ülnek bent a lelátón.

Azon logika mentén, hogy nem szükséges valamennyi Magyarországon élő ember adatait bűnügyi nyilvántartásba venni, hátha valamikor…. nem szükséges valamennyi mérkőzésre járó ember adatait sem nyilvántartásba venni, hanem az ORFK Sportrendészeti nyilvántartása alapján történjen a kiszűrés, hogy kik azok, akik nem vehetnek részt sportrendezvényen.

A kamera-rendszerek oly megbízhatóan pontosak, hogy megfelelő programmal képesek a kitiltottakat, eltiltottakat, kizártakat azonosítani.

2013 óta létezik a kizárás „intézménye”, - amellyel a klubok élhetnek. Ez egy meglehetősen szubjektív lehetőség, amelyet szükséges lenne felülvizsgálni.

3. Az MLSZ által korábban büntetett rigmusok körüli követhetetlen szabályozásról, és a lelátói hangulatot színesítő – nem rendzavarást eredményező – pirotechnika használatának lehetőségéről – amely mindössze a 173/2011 Kormányrendelet minimális módosítását jelentené – kezdődjenek konstruktív egyeztetések.

4. Semmi akadályát nem látjuk, sőt üdvözöljük, hogy – amennyiben a fenti javaslataink is elfogadásra kerülnek - legyenek kedvezményeket biztosító klub- vagy szurkolói kártyák, amiket önkéntesen válthatnak ki a szurkolók.

5. Végül de nem utolsó sorban, a mérkőzések rendjéért felelős biztonsági szolgálatok terén is rendet szeretnének a szurkolók!

Bízunk benne, hogy javaslatainkat az érintettek figyelembe veszik, mert nem látszatintézkedéseket, hanem valódi változásokat szeretnénk! A fenti kérdésekben bekövetkezett változások a magyar labdarúgás és minden érintett közös érdeke.

Ha valós szándék van a változtatásra, akkor a fenti problémák nagyon rövid időn belül orvosolhatók, mert a törvényhozóknak minden szükséges eszköz rendelkezésükre áll.

Szurkolói Iroda

2015. május 22.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!