Sport

2015.05.29. 14:43

Felértékelődő magyar áru…

Miskolc - Lipták, Lang, Völgyi, Nagy T., Laczkó, Balogh B., Windecker, Szokol, Kitl, Márkvárt?

Miskolc - Lipták, Lang, Völgyi, Nagy T., Laczkó, Balogh B., Windecker, Szokol, Kitl, Márkvárt?Előző cikkünkben írtunk arról, hogy a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapata a 2015/16-os évadban a szinte biztosra vehető 12 csapatos mezőnyben a bevezetés előtt álló szabályozások közül – az ezért járó tisztes javadalmazással összefüggésben – mindössze hét nem hazai nevelésű játékost kíván szerződtetéssel foglalkoztatni, és arra törekszik majd – szintén az anyagi motiváció miatt –, hogy közülük egy időben legfeljebb három legyen pályán, valamint legalább egy 20 év alatti hazai nevelésű játékos.

Mivel ez az új szabályozás nem kedvez a külföldi játékosoknak, lesz olyan a DVTK jelenlegi keretéből, akitől – részben – emiatt meg kell válni, hogy a piros-fehérek lecsökkentsék a nem hazai nevelésű labdarúgók számát 7 főre. Mivel a keret ennek következtében, és a lejáró szerződésűekkel összefüggésben 4–5 fővel csökken, a Diósgyőrnek új játékosokat is igazolnia kell. És ezek között aligha lesznek külföldiek, mert az új szabály a magyar játékosok szerződtetésére sarkallja az NB I-es sportszervezeteket.

Mazsolázás

Elméletileg lenne honnan mazsolázniuk az életben maradó NB I-es kluboknak, például a licenckérelmi eljáráson elbukó Győrből, Pápából, Nyíregyházából, Pécsből, Kecskemétből. Mivel Diósgyőrben elsősorban a baloldali védő posztján, és belső védőben szorít a cipő, így a védelem közepébe a Győrben szereplő, rutinos válogatott, Lipták Zoltán és a fiatal Lang Ádám jöhet szóba, a szintén rutinos, pécsi Balogh Béla, esetleg a Pápán játszó, volt diósgyőri, Nagy Tamás, baloldali védőként pedig a kecskeméti Laczkó Zsolt, a pápai Völgyi Dániel, vagy az ezen poszton már szerepelt győri Windecker József. Persze vannak más olyan játékosok is, akik, ha nem is a hiányposztokra, de érdekesek lehetnek a DVTK számára, mint például a jobb oldali védőként játszott, nyíregyházi Szokol Zsolt, illetve a középpályára a kecskeméti fiatal, Kitl Miklós, vagy a pécsi Márkvárt Dávid.

Persze van más lehetőség is, például egy miskolci születésű „univerzális” védő, a 78-szoros magyar válogatott Vanczák Vilmos leigazolása, de a 32 éves labdarúgónak egy évig még élő szerződése van a svájci FC Sion együttesével.

– Nem szeretném egyik nevet sem kommentálni – reagált az Észak-Magyarország megkeresésére Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója, amikor felsoroltuk neki a szóba jöhető lehetőségeket, majd így folytatta: – És az sem biztos, hogy ezek a játékosok mind mozdíthatók, mert ha klubjuk velük szemben szerződésszerűen teljesít, és nincs benne a megállapodásukban, hogy a kontraktus csapatuk élvonalbeli tagságának elvesztése esetén megszűnik, akkor adott esetben lehet, hogy ősztől az NB III-ban kell játszaniuk.

Kezdenek elszabadulni

Közbevetettük, hogy az öt, NB I-es licenckérelmen elbukó csapat közül háromnál biztosan fizetési gondok vannak, és így csak idő kérdése, hogy a szerződésszegéseket kimondja a labdarúgó szövetség illetékes bizottsága, és a játékosok szabadon igazolhassanak oda, ahová akarnak.

– Ahol jogi procedúrákon is át kell esni, ott bizonytalan, hogy mennyit kell várni egy játékosra, hogy ténylegesen bevethető legyen – jegyezte meg Árki Gábor, majd így folytatta: – De van más is: amióta tudni lehet, hogy 12 csapatos lesz a mezőny, és a magyar játékosok iránt élénkülő kereslet van, kezdenek elszabadulni az árak, illetve a fizetési igények.


A hazai nevelésű játékos

A Magyar Labdarúgó Szövetség az Észak-Magyarország kérésére megküldte a hazai nevelésű játékos definícióját, amely a következő:„A hazai nevelésű játékos az a játékos, aki az MLSZ versenyrendszerében 21 éves koráig legalább 6 félévben játszott U15-ös és a fölötti korosztályokban, vagy a FIFA szabályai szerint részt vehet a korosztálya szerinti magyar válogatottban.”


Miskolc - A Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatának középpályása, a 36-szoros magyar válogatott Koman Vladimir ma délelőtt, a klub sajtótájékoztatóján (amit az MTK elleni meccs apropóján tartottak) a jövőjével kapcsolatos kérdésre a melegítő felsőjén lévő DVTK címerre mutatott, utalván arra, hogy ezt viseli, majd ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy a következő szezonban is így lesz-e ez, azt válaszolta, hogy a felkészülést itt kezdi, és úgy tervezi, hogy július közepén induló bajnokságot is. tovább »

Miskolc - Három légióstól meg kell válniuk a piros-fehéreknek, lesz akit „elengednek”. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!