Sport

2015.04.03. 15:24

Miskolc Steelers - Nehéz nyitány: a címvédő jön

Miskolc - A hét végén elkezdi menetelését a HFL-ben a Miskolc Steelers amerikaifutball-csapata.

Miskolc - A hét végén elkezdi menetelését a HFL-ben a Miskolc Steelers amerikaifutball-csapata.Már csak a „legöregebb” Steelersesek emlékeznek arra, hogy egy maréknyi társaság 2005 nyarán elkezdett labdázgatni a szirmai focipályán, majd 2006 májusában megalakult maga az egyesület. Hosszú és változásokkal teli út vezetett el mostanáig, amikor is az Acélosok számára megnyílt az a lehetőség, hogy a honi legmagasabb ligában, a HFL-ben (Hungarian Football League) szerepelhessenek. A miskolciak szombaton délután hazai környezetben, a felsőzsolcai sportpályán kezdik a 2015-ös évadot, éppen a címvédő Budapest Cowbells ellen.

– Bekopogtunk ezen az ajtón, az elit liga ajtaján, amelyik egy „másik kávéház”, ahol kemény csapatok vannak – mondta a csütörtöki, a miskolci Fald fel Amerikát étteremben megtartott szezonnyitó sajtótájékoztatón Nádi Gyula, a Miskolc Stee­lers alelnöke. – Tanulni jöttünk, de nem várunk kioktatást, legalábbis nem minden helyzetben, meccsen. Két éve úgy fogalmaztak velünk kapcsolatban, hogy mi vagyunk a legnagyobb küzdők. Szeretném, ha ez most is így lenne, és ezen kívül a szívüket is kivinnék a pályára a játékosok.

Fejben dől el

Az Acélosok vezetőedzője, Száraz Zsolt – aki körülbelül két éve vette át ismét a Stee­lers irányítását – az alábbiakat fogalmazta meg.

– A cél az, hogy megmutassuk: a klub komolyan jelen van a hazai amerikaifutball-életben. Ez az indulás egy lehetőség nekünk, amely együtt jár kötelességgel is. Az edzéseken el lehet sajátítani a megfelelő technikát, taktikát, de sok minden fejben dől el, bízom benne, hogy meg tudunk felelni a kihívásnak, és jól fogunk szerepelni. Tavaly, a divízió I. döntőjében alulmaradtunk az Újpest Bulldogsszal szemben, azért a vereségért mindenképpen szeretnénk visszavágni.

A küzdelemsorozat keretén belül a borsodiak megvívják első „nemzetközi” mérkőzésüket is, mégpedig a pozsonyiakkal, a második fordulóban. A gárda keretében történtek változások az elmúlt hetekben, hónapokban, érkeztek emberek Nyíregyházáról, illetve a korábbi Tigers-es és Budapest Hurricanes-es amerikai elkapó, Troy Rice, viszont maradt az ukrán irányító, Vasyl Jordan. Ezen túlmenően folytatódik az együttműködés a szlovák Cassovia Steelersszel is, a két alakulat focisai kölcsönösen átjátszanak majd a másik bajnokságába.

– Nagyjából húsz éve kezdtem az amerikai futballt – kezdte a Philadelphiából származó légiós, Troy Rice, aki otthon az egyetemi bajnokságban játszott. – Tavaly, a két itteni csapat után Ausztráliában jártam, és bár volt egy brazíliai lehetőségem is, úgy döntöttem, hogy itt zárom le a pályafutásom. Ezen szezont követően ugyanis befejezem az egyetemi tanulmányaim, és utána szeretném felépíteni a karrierem. A sok utazás miatt nagyon hiányzik a család, hiányoznak a barátok, ez az oka ennek a lépésemnek. De most még mindent meg fogok tenni a Steelersért, ha elkapó leszek, ha futó, ha visszahordó… Egyébként a magyar bajnokság sokkal jobb annál, mint amire számítottam, a játékosok egyre jobbak, ahogyan a tapasztalatuk nő. Mostanság már egyre többen választják ezt az országot az Egyesült Államokban, amikor európai csapatot keresnek maguknak.

A program

  • Április 4. (szombat, 15.00): Miskolc Steelers – Budapest Cowbells
  • Április 25. (szombat, 15.00): Miskolc Steelers – Bratislava Monarchs (szlovák)
  • Május 9. (szombat, 15.00): Győr Sharks – Miskolc Steelers
  • Május 24. (vasárnap, 15.00): Miskolc Steelers – Nyíregyháza Tigers
  • Június 6. (szombat, 15.00): Budapest Wolves – Miskolc Steelers
  • Június 14. (vasárnap, 15.00): Újpest Bulldogs – Miskolc Steelers
  • Június 21., vasárnap (elődöntők): alapszakasz 1. – alapszakasz 4. és alapszakasz 2. – alapszakasz 3.
  • Július 4., szombat: döntő
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!