Sport

2014.12.28. 12:54

Sportbaráti találkozó Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - A Sportgála 2014. Sportbaráti Találkozót december 20-án – minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett, neves vendégek jelenlétében - rendezték meg Tiszaújvárosban.

Tiszaújváros - A Sportgála 2014. Sportbaráti Találkozót december 20-án – minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett, neves vendégek jelenlétében - rendezték meg Tiszaújvárosban.Hosszú évek óta hagyomány, hogy Tiszaújváros Önkormányzata egy meghitt, baráti összejövetel keretében látja vendégül és díjazza az adott évben kiemelkedő eredményt elért sportolókat, az őket felkészítő edzőket, testnevelőket, sportvezetőket, a város sportéletének támogatóit.

A Tiszújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. munkatársai által életre hívott évzáró eseménynek ezúttal is a Sportcentrum edzőterme adott otthont.

A pazar nyitányt jelentő, fantasztikus lézer-show után Bráz György, Tiszaújváros polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket, köztük Daragó Lászlónét, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) területi igazgatóját, Török Dezső volt önkormányzati képviselőt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét, Márkus Gergelyt, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatóját, dr. Mészáros Jánost, a Magyar Karate Szövetség elnökét, Szalay Ferencet, a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének elnökét, Bodnár Pétert, a szervezet tiszaújvárosi származású igazgatóját, Dobos Imrét, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökét, Ughy Imrét, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Kajak-kenu Szövetség fejlesztési bizottságának tagját. A városvezető beszédében értékelte a 2014-es évet, melyből egyebek között megtudhattuk, hogy a 48 éves Tiszaújvárosban kezdettől fogva kiemelt szerepe volt a sportnak, a fiatalok és felnőttek sportolásának. A sport támogatásában mindig is egyetértés volt a városi képviselők között. A sok pozitív döntés egyikét a Sportcentrum megújítása jelentette. A létesítmény az elmúlt 15 évben nem kevesebb, mint 250 hazai és nemzetközi mérkőzésnek, rendezvénynek adott otthont.

Kiemelten támogatják a sportéletet

- Éves költségvetésünk közel 5 százalékát, mintegy 385 millió forintot fordítunk a sportra, ami nagyon nagy pénz – fogalmazott Bráz György. – A fenti összeghez jön az országos szövetségek, valamint a különböző nagy vállalatok, cégek támogatása. Így tudjuk megvalósítani már 16 éve legnagyobb eseményünket, a TVK Triatlon Nagyhetet, mely a világ minden részéből összehozza városunkba az embereket. Komoly figyelmet fordítunk a verseny-, a diák – és a szabadidősportra is, folytatva ezzel elődeink munkáját. Az 1997-ben újjáéledt férfi kosárlabdázás után egy éve a női kézilabdázás is újra indult, ami örvendetes. Miközben gratulálok az idei nagyszerű eredményekhez, biztos vagyok benne, hogy 2015-ben szintén nagyon sok szép sikerről számolhatunk majd be. A magunk részéről ehhez továbbra is minden segítséget megadunk és töretlenül bízunk a szakszövetségek, a szponzorok további támogatásában is.

Ezt követően Bráz György és dr. Fülöp György alpolgármester felváltva adta át az ajándékokat a különböző kategóriák legjobbjainak. A díjátadások közben a Magyar Gimnasztráda Válogatott Tiszaújvárosi csoportja tartott színvonalas bemutatót.


Márkus Gergely (jobbra) adta át az ITU „Kiválóság-díját” Vanek Ákosnak. | Fotó: Fróna Judit


Vanek Ákos ITU-díjat kapott

Szót kért az est folyamán Márkus Gergely is, aki miután felidézte a tiszaújvárosi világkupa édesapjának, dr. Márkus Gábornak a nevével fémjelzett „hőskorát”, hangsúlyozta, hogy a magyar sikerek - Top 20-as helyezések - mindig is újabb erőt adtak a folytatáshoz a helyi szervezői Csapatnak.

- Idén minden eddiginél nagyobb örömet élhettünk meg együtt, a 18 év alatt először csendülhetett fel a magyar Himnusz. – emelte ki az ITU sportigazgatója. - Eufórikus nap volt a Nagyhét zárónapja, hiszen a juniorok kiváló szereplése után Vanek Margit 2., olimpikonunk, Kovács Zsófia pedig negyedik lett a világkupán, majd jöttek a fiúk: Vanek Ákos sporttörténelmet írva nyert, ifj. Faldum Gábor pedig bronzérmes lett! Ákos a verseny másnapján elvitte aranyérmét egykori sporttársának, barátjának, a tiszaszederkényi városrészben élő Benedek Lászlónak, aki 2010-es súlyos közlekedési balesete óta küzd a felépüléséért. Ezért az etikai szempontból is példamutató hozzáállásért, emberi és sportolói cselekedetért az ITU vezérkara „Kiválóság-díjban” részesítette Vanek Ákost. Engem ért a megtiszteltetés, hogy a díjat átadhassam.

Ákost elkísérte Tiszaújvárosba testvére, a szintén a riói olimpiai kiküldetésért küzdő Margit is, akinek Márkus Gergely az ITU tiszaújvárosi fejezetet is tartalmazó évkönyvét és egy virágcsokrot nyújtott át a színpadon.

Nem volt kérdés!

- Ezúttal is szeretnék köszönetet mondani a Márkus-családnak a megteremtett lehetőségéért, a csodálatos tiszaújvárosi közönségnek azért a biztatásért, a felém irányuló szeretetért, mellyel hozzásegítettek az elsőséghez! – mondta az ITU-díjjal a kezében Vanek Ákos. – Mintegy húsz évet dolgoztam érte. Sok-sok éven át a lelátóról nézve álmodoztam arról, hogy egyszer én is a legjobbak között végezhetek itt. 2010-től tudtam, hogy, ha sikerül nyernem, akkor aranyérmemnek hol lesz a helye. Laci ma is keményen harcol, nem adja fel, nem volt kérdés, hogy neki adom! A célba érkezésem után ifj. Márkus Gábor és dr. Márkus Gábor emlékének ajánlottam a győzelmemet, hálámat és tiszteletemet kifejezve ezzel is a triatlonsport két kiemelkedő személyiségének. Azt ugye mondanom sem kell, hogy jövőre ismét rajthoz állok Tiszaújvárosban és igyekszem örömet szerezni újra a hazai szurkolóknak!

Gál Csaba, a Tiszújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. ügyvezetője Tiszaújváros jelenlegi és előző képviselő testületének tagjait egy-egy csapatmezzel és csapatzászlóval ajándékozta meg, köszönetképpen a város sportéletének eddigi és jövőbeni támogatásáért.

A kiemelkedő nemzetközi sporteredményeket elérő sportolók díjazása után az Irigy Hónaljmirigy együttes szórakoztatta a publikumot, melynek tagjai a közös vacsora közben eleveníthették fel a 2014-es sporteseményeket.

ÉM-SZIS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!