Sport

2014.04.18. 15:02

Tiszteletére japán zászlóval fogadták

Miskolc - A napokban a Távol-Keletről erősített a Miskolci VSC cselgáncs szakosztálya.

Miskolc - A napokban a Távol-Keletről erősített a Miskolci VSC cselgáncs szakosztálya.Tréner a Felkelő Nap országából – ilyen hírt sem kapunk mindennap.

– Senki ne gondoljon arra, hogy mi, helyiek hátat fordítunk ennek a csodálatos sportágnak – kezdte Illyés Miklós, az MVSC egykori cselgáncs olimpikon elnök-vezetőedzője. – Csupán arról van szó, hogy szakmai alapon is meg akarjuk erősíteni a szakosztályt. A japánoknak a vérükben van a judo, mindig irigyeltem őket, ha náluk jártam. A Távol-keletiek olyan szerepet töltenek be a cselgáncsban, mint mondjuk a kanadaiak a jégkorongban. Valamennyien alázattal tekintenek erre a műfajra, amelyet szó szerint szolgálnak. Mindent tudnak róla az alapokról a csúcsokig, hogy messzeföldön híres mentalitásukról ne is beszéljek. Csak ezeket a szavakat mondhatom róluk: hozzáértés, lelkesedés, szorgalom, tisztesség, egy szó, mint száz, nagyon örülök ennek a „boltnak".

Pusztai István ötlete

Shima Tatsuto leigazolásának ötlete azonban nem az elnök agyából pattant ki, a gondolatot Pusztai István szakosztályigazgató vetette fel és dobta be a klubnál.

– Hajdani sikeres versenyzőnk találta ki „Simát" – folytatta Illyés Miklós. – A fiatal, mindössze 23 esztendős, 3 danos tréner a napokban szerzett szakedzői diplomát a Tokióhoz közeli Tsukubai Egyetemen, ahol első vonalas sportág a cselgáncs. Sok magyar versenyző és edző megfordult már ott – jómagam vagy hatszor –, ahhoz vita sem férhet, hogy akinek ők papírt adnak, kívülről-belülről fújja ezt a sportágat.

Az elnök-vezetőedzőtől arra is választ kértünk, hogy Shima Tatsuto számára nem rangon aluli Magyarországon és Miskolcon dolgozni, mire Illyés Miklós így felelt:

– Erről esetében, de a japánok vonatkozásában szó sem lehet. Az Európában való munkavállalást új szerzeményünk kihívásnak tekinti, s elmondása szerint bizonyítani akar és fog is. Megjegyzem, hogy a japán mester egyik csoporttársa Ukrajnába ment dolgozni. Más világ, más körülmények, más módszerek, ez ebben a kalandban a legizgalmasabb..., ennek szellemében nagy várakozással tekintek közös munkálkodásunk elé.

Három évre

Shima Tatsuto – aki junior japán bajnoki címmel rendelkezik, de nem volt élversenyző – három esztendőre kötelezte el magát a zöld-fehérekhez. A klub szállást „szerzett" neki, biztosítja étkeztetését, fedezi repülőjegyének árát, elintézte a munkavállalási engedélyét, foglalkoztatásához beszerzett minden papírt és természetesen fizetést is folyósít számára.

– Utóbbira sokan kíváncsiak – jegyezte meg Illyés Miklós. – Azt kérem, hogy senki ne engedje el a fantáziáját, a cselgáncs nem labdarúgás, az MVSC pedig nem a Real Madrid, ennek jegyében a japán szakember esetében szó sincs forint, vagy dollárkötegekről, de a felek között nem is ez a lényeg.

Arra a kérdésre, hogy kivel, vagy kikkel foglalkozik Shima Tatsuto, a sportvezető elmondta: a diák A-B-C korcsoportot bízzák rá, de szeptembertől kezdőket is kap, velük az alapokkal kezdi az oktatást. Naponta két edzést vezényel a gyerekeknek, de a felnőttek közé is beszáll, s bár megtehetné, versenyezni azonban nem fog, ez összeférhetetlen lenne a munkájával.

– Beszéltem már a japánok alázatáról – közölte Illyés Miklós. – Tatsuto jelleméről csak annyit, hogy magyarul tanul, könyveket hozott és vett, s annak ellenére, hogy egy japánnak nem lehet könnyű elsajátítania nyelvünket, új edzőnk mindent elkövet annak érdekében, hogy a kicsiknek nem is olyan sokára magyarul adhasson utasításokat. Most azonban még marad az angol, és persze a cselgáncs nemzetközi nyelve, amelyen valamennyien értünk: a judo szakkifejezései bármelyik kontinensen ugyanazok. 

Kitették a japán zászlót

„Érdekel Magyarország, a magyar kultúra, a magyar sport és a magyar cselgáncs – jelentette ki a vasutas csarnokban Shima Tatsuto. – Örültem a meghívásnak, amely egybevágott az elképzeléseimmel. Az egyik szülő panziójában lakom, megható volt számomra, hogy az érkezésem tiszteletére szobámba kitették a japán zászlót. Azt máris mondhatom, hogy öröknél remek az ellátás, nagyon finomak az ételek, a helyi ízek. A palócleves a kedvencem, és imádon azt a rántott húst is, amelyet burgonyával tálalnak fel."

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!