Sport

2014.04.22. 10:25

Az Eb-t vb-nek is hívhatnák

A franciaországi Montpellier-ben rendezik a felnőtt cselgáncs Európa-bajnokságot. A kontinensbajnokságon tatamira lép Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club kiválósága is.

A franciaországi Montpellier-ben rendezik a felnőtt cselgáncs Európa-bajnokságot. A kontinensbajnokságon tatamira lép Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club kiválósága is.

– Tanítványommal április 23-án, szerdán korán reggel repülünk Párizsba – kezdte még az elutazás előtt Flórusz János, a klub elnök-vezetőedzője. – A francia fővárosban átszállunk, majd további néhány órás utazást követően érkezünk meg a Földközi-tenger partján lévő Montpellier-be. A jó előre kiadott beosztásból tudjuk, hogy 63 kilósok küzdelmére április 25-én, pénteken kerül sor. Az nagyon jó előjel, hogy Szabina egy napon meccsel Ungvári Miklóssal. Miki ugyanis pozitív beállítottságú ember, akinek a magabiztossága erősítheti versenyzőmet is.

A sportvezető ezután „leltárba" vette a mezőnyt. Elmondta, hogy a nők 63-as mezőnyére huszonegyen nevezett. Szavai szerint ez nem sok, Európa-bajnokságon küzdöttek már ettől sokkal többen is, de...

– A súlycsoport olyan erős, hogy az Eb-t nyugodtan nevezhetnénk világbajnokságnak is – folytatta Flórusz János, majd felsorolta, hogy kik számítanak favoritnak. – Ott lesz az izraeli világbajnok Yarden Gerbi, aki pillanatnyilag vezeti a világranglistát. Mérlegel majd a francia Agbegnenou, Grand Slam győztes, világranglista második, aztán nevez a holland van Emden, a német Trajdos, a szlovén Trstenjak és az osztrák Unterwurzacher is. Ők a negyedik, az ötödik, a hatodik és a hetedik helyen állnak a világranglistán, vagyis az Eb-n mindenki ott lesz, aki csak számít.

Első éves junior

Az említettek valamennyien többször nyertek Európa- és világbajnoki érmeket, ráadásul felnőtt versenyzők – velük szemben Gercsák Szabina pedig még csak az idén lépett be a junior korcsoportba.

– Klubunk legeredményesebb sportolója csak három esztendő múlva lesz felnőtt – jegyezte meg Flórusz János. – Tőle már az is nagyon szép teljesítmény, hogy ebben az évben a felnőtt Világ Kupán és egy erős Grand Prix-en bronzérmet nyert. Természetesen most sem esélytelenül lép tatamira Franciaországban, de nem teszek, nem teszünk semmilyen terhet, mázsás súlyt Szabina vállaira. Jómagam a válogatott szakvezetőivel egyetemben tudom, hogy a „lányunk" a maximumot hozza majd ki magából, bárki is legyen az ellenfele. Ennek következtében nyugodtan judózhat, nem kell izgulnia, feleslegesen aggódnia, megjegyzem, hogy nem is ilyen típusú versenyző. Majd szépen felmegy a tatamira és csinálja becsülettel a dolgát, aztán kiderül, hogy ez mennyit ér, mit hoz a „konyhára".

Néhány műfajban – például a birkózásban, a cselgáncsban, vagy az ökölvívásban – sokat nyom a latba egy esetleges kedvező sorsolás, így a trénernek ezt is szóba hoztuk. Válaszában Flórusz János azt hangsúlyozta, hogy Szabina mezőnyében nem lehet jó, vagy rossz sorsolást kapni, a fordulónkénti továbblépéshez bravúrokat kell szállítani.

– Annak örülnék, ha csak a tizenhat között kezdenénk és a nyolc közé jutásért nem a legjobbat kapná a mi lányunk – fohászkodott a szakember, aki végül leszögezte: – Ha így lesz, jöhet egy bravúr a legjobb négy közé jutásért.

ÉM-KT

Csapatban is

A magyar lányok és fiúk csapatban is rajthoz állnak a kontinensbajnokságon. A magyar gárda tagjaként Gercsák Szabina szintén 63 kg-ban vasárnap versenyez majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!