Sport

2013.12.31. 14:05

Buffont nézi, így kap ihletet

Mezőkövesd - Az Észak-Magyarország osztályzatai alapján Szántai Levente lett az ősz legjobb mezőkövesdi játékosa. Interjú: Szántai Leventével, a Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatának kapusával.

Mezőkövesd - Az Észak-Magyarország osztályzatai alapján Szántai Levente lett az ősz legjobb mezőkövesdi játékosa. Interjú: Szántai Leventével, a Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatának kapusával.A kapus 2010 nyarán igazolt a matyóvárosiakhoz, korábban az MTK Budapest csapatánál „portáskodott". A harmincegy éves sportoló eddigi, három és fél esztendős szereplése alatt kilencvenhatszor húzta magára a borsodiak mezét, ősszel tíz meccsen lépett pályára.- Mit szól lapunk első helyéhez?

Szántai Levente: Köszönöm a megtiszteltetést és nagyon örülök neki.

- Hogy érzi magát Mezőkövesden?

Szántai Levente: Sokan fenntartással kezelik a mezőkövesdieket, de én imádon őket. Az első pillanattól kezdve befogadtak és kitartanak mellettem jóban és rosszban. Azt hiszem, a titok abban van, hogyan viszonyulunk egymáshoz. Amit adok, azt kapom vissza, ez örök szabály.

- A bajnokság első szakaszában zsinórban védett, majd jött a paksi kiállítása és ekkor „megbicsaklott", később már csak egyszer került a csapatba. Mi az oka ennek?

Szántai Levente: Újoncként jól kezdtük a szezont, nyertünk Kecskeméten, Kispesten és otthon a Puskás Akadémia ellen is. Felejthetetlen győzelmek ezek. Ezt követően hullámvölgybe került az együttes, s új impulzusra volt szükség, ezért döntött a vezetőedző a váltás mellett.

- Hogyan viselte a mellőzöttséget?

Szántai Levente: Nehezen. A feleségem, a barátaim és az Istenbe vetett hitem tartotta bennem a lelket. Aztán a szezon végére újra jöttek az eredmények és megbékéltem.

- Milyen viszonyban van társával, Horváth Tamással, aki kiszorította az együttesből?

Szántai Levente: A kapusok mindig más világopt képeznek. Szerencsések vagyunk, hogy olyan kapusedzőnk van, mint Borsos Vilmos. Aki folyamatosan azon munkálkodik, hogy mindhármunk között egyensúly legyen és a csapat sikerét tekintsük elsődlegesnek.

- Érdekli, hogy milyen osztályzatokat kap lapunktól? Vagy csak Véber György értékelésére ad?

Szántai Levente: A legfontosabb, hogy az önmagam által felállított mércének megfeleljek, amit a szívem jelez. Meccs után ülök az öltözőben és befelé figyelek. Ilyenkor megérkezik egy osztályzat, amit nem számokban mérnek, hanem örömben, tiszta lelkiismeretben és becsületben.

- Mi volt az oka a pontvadászat derekán elszenvedett több hazai vereségüknek?

Szántai Levente: Amikor jönnek a kudarcok, egyre nagyobb a nyomás rajtunk és ilyenkor mutatkozik meg, hogy milyen sportemberek vagyunk. Folyamatosan dolgoztunk azon, hogy kijöjjünk a hullámvölgyből és a csapat meg is mutatta igazi erejét. Az őszi szezon végére a hazai pálya valóban előnnyé vált. Sokat segítettek a szurkolóink, akik a sikertelenség és a hideg, csípős esték ellenére is kijártak a meccseinkre is bíztattak bennünket. Ezt mutatja az átlag 2500-as nézőszámunk, amely egy újonc csapattól szép teljesítmény.

- Ad a szurkolók véleményére?

Szántai Levente: Helyén kezelem a dicséretet és a kritikát is. A lényeg, hogy igaz szó legyen és építsen, erősítsen közös céljaink elérésében.

- Feldobta a társaságot az utolsó három összecsapáson szerzett 7 pont?

Szántai Levente: Igen, hiszen így nyugodtan készülhetünk a tavaszra és egy jó alapozással kiharcolhatjuk elsődleges célunkat, a bennmaradást.

- Miképpen irányítja az ön előtt elhelyezkedő védőket?

Szántai Levente: Fontos a pozitív megerősítés, ezért a he­­lyezkedéshez szükséges ve­zény­szavak mellett folyamatosan dicsérem őket. A srácok viccelődnek is ezen úgy, hogy mély hangomat utánozzák.

- Kik a barátai a csapat tagjai közül?

Szántai Levente: Csapatkapitányként fontos, hogy mindenkivel megtaláljam a közös hangot. Az egy dolog, hogy milyen játékosok vagyunk. Egy kevésbé tehetséges, de a gárdáért küzdő ember sokszor csodálatos dolgokra képes. Nehezen éltem meg a most elküldött fiúk elveszítését is, hiszen együtt harcoltuk ki a feljutást, de ez a profizmus velejárója.

- Van-e itthoni és külföldi példaképe?

Szántai Levente: Csodálatom, ahogy Szűcs Lajos évről évre topformában véd, de számomra Gianluigi Buffon a példakép. A meccsek előtt az ő videóit nézve kapok ihletet. Fontosnak tartom, hogy mi, labdarúgók példát mutassunk a pályán és a magánéletben is, hiszen amit látnak a gyerekek, az válik számukra is etalonná. Ezt nap mint nap tapasztalom Mezőkövesden is.

- Mivel töltötte a karácsonyi ünnepeket?

Szántai Levente: A családban és a rokonságban lévő gyerekekkel játszottam. Ez az igazi feltöltődés.

- Hol és kikkel fog szilveszterezni?

Szántai Levente: Barátainkkal évek óta kibérelünk egy házat, távol a tömegtől, a nyüzsgéstől. Társasozunk, kirándulunk, felszabadultan ünneplünk. Idén Tiszafüredre esett a választásunk.

- Tizenhárom találkozójuk lesz tavasszal. Bízik a bennmaradásban?

Szántai Levente: Igen. Fontos, hogy mindenki egy célért küzdjön és a csapat érdekét az egyéni fölé rendelje. A lényeg a fejlődés az egyéni és a csapatszinten is. Így, mind magasabb nívón képviselhetjük Mezőkövesd Zsóry FC-t.

- Reménykedik-e abban, hogy a tavaszi meccseken az ön nevével kezdődik majd a gárda összeállítása?

Szántai Levente: Igen és teszek is érte. Az edzéseken fejlesztem a képességeimet, hogy még jobbat alkothassak a kapuban. Hálás vagyok azért, hogy ilyen jó vetélytársam van, mint Horváth Tamás, mert általa a fejlődésem garantált.

- Mit szól Pintér Attila szövetségi kapitányi kinevezéséhez?

Szántai Levente: Ha valaki azt mondja a selejtezők előtt, hogy a harmadik helyen végzünk a csoportunkban, megelőzve a törököket, biztosan megjegyezzük: ez előrelépés lesz. Most mégis mindenki kudarcról beszél. Tisztelem Egervári Sándor munkáját és Pintér Attilát is felkészült szakembernek tartom. Annak mindenképpen örülök, hogy magyar edzőt választottak, sok sikert kívánok neki és a válogatottnak is.

- Jövőre világbajnokságot rendeznek Brazíliában. Sorolja fel, hogy kiket vár a legjobb négy közé!

Szántai Levente: Brazíliát, Spanyolországot, Olaszországot és Németországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!