Sport

2013.11.30. 01:07

"Nem a bajnokavatót, nem a BL döntőt, csak egy meccset kellene most kihagyni"

"<em>A legfontosabb, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket! Értsék meg, hogy ezt nemcsak magunkért, hanem mindenkiért csináljuk. Nem a csapatot akarjuk büntetni, ezt ők is nagyon jól tudják. Inkább beáldozunk most egy meccset, hogy a jövőben igazi diósgyőri hangulatban játszhassanak. Mindenki hagyott már ki meccset. Most mi is csak ezt kérjük, hogy hagyjanak ki egy meccset. Tegyük ezt szervezetten!</em>" Beszélgetés a Bajtársak Diósgyőr szurkolói csoport tagjaival.

"A legfontosabb, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket! Értsék meg, hogy ezt nemcsak magunkért, hanem mindenkiért csináljuk. Nem a csapatot akarjuk büntetni, ezt ők is nagyon jól tudják. Inkább beáldozunk most egy meccset, hogy a jövőben igazi diósgyőri hangulatban játszhassanak. Mindenki hagyott már ki meccset. Most mi is csak ezt kérjük, hogy hagyjanak ki egy meccset. Tegyük ezt szervezetten!" Beszélgetés a Bajtársak Diósgyőr szurkolói csoport tagjaival.

Mint arról már beszámoltunk: bojkottot hirdettek a szervezett diósgyőri szurkolói csoportok a hétvégi bajnoki fordulóra. Az amigeleken.hu diósgyőri szurkolói portál erről is kérdezte a Bajtársak szurkolói csoport három tagját.

- Milyen tárgyalások voltak a vezetőséggel? Milyen ígéreteket kaptatok? Mi valósult meg?

- Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a klubvezetéssel. A kapcsolatfelvétel megtörtént akkor, amikor idejöttek. Hunor a kezdetektől fogva kikérte a véleményünket. Heti rendszerességgel beszéltünk. Azt kell mondanom, hogy egészen a múlt hét vasárnapig egy korrekt kapcsolatot ápoltunk. Nem haragszunk rá. Elmondtuk neki többször, hogy Ő szigorúan üzleti alapon hoz döntéseket, mi pedig érzelmi alapon. Soha nem fognak találkozni az elképzelések. Ettől függetlenül tartottuk a kapcsolatot.

A regisztráció bevezetése előtt jeleztük neki, hogy ebből komoly problémák lesznek. Nem tulajdonítottak ennek jelentőséget. Azt gondolom, hogy nem is érti, hogy mi a problémánk.

- Arról lehet beszélni, hogy a hazai meccsekre hogyan tudtatok bejönni?

- Ezt nem mondhatjuk el. A legfontosabb az, hogy az elveink nem sérültek, de sikerült találni egy kiskaput, ezt használtuk mi ki.

 -Vasárnap visszajöttetek, de azt láttuk, hogy megint találtak rajtatok fogást, a molinókkal.

- Nyilván nekünk is érdekünk, hogy bent legyünk, de nem szeretnénk asszisztálni ahhoz, hogy színház legyen a stadion. Minket nem lepett meg ez a lépés. Minden közleményünkben elmondtuk, hogy ez nemcsak a regisztrációról szól. Ez egy folyamat. Régen kezdődött. A média eltúlozta a stadionbéli problémákat, mindenki arról beszélt, hogy a szurkolókat meg kell regulázni. Szigorú törvények kellenek, kitiltások. A piró betiltása óriási érvágás volt. Azt a hangulatot soha semmi nem fogja visszahozni. Nem értik meg sokan, hogy ez egy folyamat. Persze mi is megadjuk a nevünket és az adatainkat a különböző hivatalokban, nem az a fő probléma. A folyamat a mi problémánk. Több táborral kapcsolatban vagyunk, de egy debreceni srác fogalmazta meg jól. Most kell még megállítani a dolgokat, mert később már túl késő lesz. Később már kerítés nélküli stadionokban, ülve és tapsikolva fogják bámulni az emberek a hangulattalan meccseket. Már most sem olyan a hangulat, mint pár éve, de még menthető. Nem is titkolt cél az, hogy a lelátó népe kicserélődjön.

Nagyon dühítő egyébként, hogy a regisztráció melleti indoklásként azt terjesztik, hogy Nyugat-Euróbában ez van, ha oda akarunk tartozni, akkor el kell fogadnunk. Nos, a helyzet az, hogy Olaszországban és Lengyelországban van kötelező regisztráció, valamint Horvátországban most vezetik be a vendégtáborok esetében. Sehol máshol nincs!Angliában sincs, pontosabban néhány stadionban igen, néhol nem. És ha már Anglia. Kezdik ott is észrevenni, hogy kiölték a hangulatot a stadionokból. Egyre több klub kezdeményezi, hogy újra legyenek állóhelyi szektorok.

Nálunk is az céljuk, hogy csak fizetőképes fogyasztók üljenek a stadionokban. De foci is kellene ehhez. A szurkolók nagy része a hangulat miatt ment meccsre és azért ragadt ott. 81 óta, itt nem volt foci. Leszámítva azt a 98-as fél szezont. Van, aki pasizni ment ki, van, aki csajozni, haverokkal sörözni, de nem kaptunk focit. Mindenhol azt halljuk az országban, hogy itt milyen hangulat van. De azt senki nem kérdezi meg, hogy mitől? Nekünk nem volt sikerélményünk. Nem voltak győzelmek, a túlélésért küzdött ez a klub és a tábor. Arról szóltak az évek, hogy el tudnunk-e indulni, megszűnünk, felszámolnak. És mi mindig kitartottunk. Hozzáteszem, hogy mi lenne itt, ha győzelmek lennének? Kupa vagy bajnokság? Itt az egész megye felfordulna.

- Hogy értékelitek a tiltakozásotokat? Megérte? Ma is így döntenétek?

- Igen. Kevesen tudják, hogy volt eredménye. Négyszer tudtunk úgy bejutni, hogy nem kellett alkudoznunk, és feladni az elveinket. Az elején azt mondtuk, hogy teljesen ki kell vonni magunkat, de közben kiderült, hogy a tábor egyben tartásához kellettek ezek a mérkőzések. Vasárnap ez megszakadt, a klubvezetés eljátszotta a bizalmat. Nem tartották magukat az adott szavukhoz, emiatt nincs már miről beszélni.

- Szerintetek hogyan értették azt, hogy nem értik miért nem tárgyaltok velük többé?

- Még egyszer mondjuk, semmi bajunk Hunorral, de azt kell hinnünk, hogy szándékosan nem akar minket megérteni. Ő képviseli a Diósgyőrt, és úgy kellene gondolnia, hogy a szurkolótábor is szerves része ennek. De ő csak a számokat látja. Arra próbálok utalni, hogy az ominózus mérkőzés előtti szerdán keresett meg a klubvezetés. Mondtuk, hogy a szokásos feltételekkel ott leszünk. Ebben megegyeztünk. Amikor bementünk, akkor kezdődött a huzavona a drapikkal. Én próbáltam hívni Hunort és Körmöndi Zolit, de nem jöttek le. A rendezők sem segítettek. Kimentem a szektorból és felmentem a VIP terembe. Ott kérdőre vontam őket, hogy miért szórakoznak velünk? Megállapodtunk, bejöttünk, tartottuk magunkat a megbeszéltekhez. Erre azt mondta Hunor, hogy nem tud semmit tenni. Én azt mondtam neki, hogy nem akar semmit tenni. Ha akkor nem érezte fontosnak, hogy a mérkőzés napján ezt a problémát orvosolja, nincs miről beszélünk. Én többször elmondtam neki, hogy ha megállapodunk valamiben, akkor az legyen úgy. Ők inkább az MLSZ-t és a pénzt választják, de akkor ne nézzenek minket hülyének. Odacsődítettem az embereket és én éreztem magam kellemetlenül. Természetesen tudjuk, hogy a legfőbb bűnös az MLSZ. A meccs végén az ellenőrrel is beszéltem, de olyan mértékű tudatlanságot mutatott, hogy nem volt értelme. Azt kell hinnünk, hogy ha nulla néző előtt menne a bajnokság, az sem érdekelné őket. Ez az eset választás elé állította a klubvezetést. Az MLSZ felé és felénk is meg akartak felelni. Most az MLSZ-t választották.

A biztonságiaknak az az utasítás jött, hogy oldják meg a helyzetet, hiszen ezért kapják a pénzt. Ha nem sikerül, akkor a büntetést le fogják vonni a pénzükből. Mi levettük a zászlókat, mert nem akartunk balhét. Itt jött el a pillanat, hogy nem tárgyalunk többet a vezetéssel.

Előtte többször vállalta a klub a büntetést, önként. A Listázás nem pálya drapinál, pirotechnikánál. Kétszer is voltunk bent Hunornál egy nagyobb csoporttal beszélgetni. Az egyiken megkérdeztünk tőle, hogy ha lenne egy olyan kezdeményezés, hogy valamelyik klub nyíltan kiáll a regisztráció ellen, akkor támogatnák-e? Azt mondta, hogy igen. Kicsivel később az Újpest kijött ezzel. Természetesen rákérdeztünk egyből, de az a válasz jött, hogy hivatalosan nem fognak, de egy nem hivatalos beszélgetésben benne lennének. A DVTK-Újpest meccsre eljött a lilák ügyvezetője. Természetesen nem voltunk jelen, de mi úgy tudjuk, hogy nem lett megegyezés. Itt is volt egy ígéret, amit nem tartottak meg. De ekkor még maradt a kapcsolat velük.

- A többi táborral milyen a viszonyotok? Támogatják a bojkottot?

A debreceniek teljes mértékben támogatják. Választ várunk a kispestiektől. A többi tábor is egyetért velünk, de a tiltakozás módját, mindenki máshogy képzeli. Úgy gondoljuk, hogy a táborok valamilyen módon nyilvánvalóvá fogják tenni, hogy támogatnak minket. Az viszont biztos, hogy a média felkapta a kezdeményezést, és nem lehet elhallgatni. Bizonyos internetes szavazásokon a bojkott mellett szavazók vannak többen.

- Miért léptetek ki a szurkolói irodából?

- Sokáig kapcsolatban voltunk velük, és láttuk, hogy tényleg komoly munkát végeznek. Nem gondoljuk azt, hogy megvette őket az MLSZ. Viszont az tény, hogy nem tudtak eredményt elérni. Többször beszéltek Csányi Sándorral, aki egész korrekt módon állt a szurkolókhoz. Azt gondoljuk, hogy a biztonsági bizottság támadja a szurkolókat. Az a baj, hogy az iroda túl körülményes, és talán radikálisabban kellene fellépni. A kapcsolat azért megmaradt velük. Mi a közös megmozdulásokban látjuk a megoldást, nem az állandó tárgyalásokban. Problémának látjuk azt is, hogy a főtitkárral tárgyalnak, akinek nincs döntési joga. Az elnökségben nem szavazhat. Úgy érezzük, hogy az MLSZ csak időt akar nyerni a tárgyalásokkal, ezért léptünk ki.

- Jelenleg az utánpótlás meccseire jártok. Hogyan értékelitek?

- Nagyon pozitív dolog. Nagyon jó lenne, ha ebből hagyományt tudnánk teremteni. Az elsődleges szempont, hogy a srácoknak örömet tudjunk okozni. Ha ezekből a csapatokból legalább egy gyerek eljut a felnőtt csapatba, az már jó. De fiatal korban kap tőlünk egy olyan inspirációt, amit nem fog elfelejteni. Talán erőt ad neki a folytatásra. Természetesen nekünk is nagyon jó, hiszen egyben tart minket, lehet pl. pirózni, jól érezzük magunkat. Nagyon sok tábor pozitívan jelzett vissza. A Kispest már volt, a Fradival egyeztetünk. Ez olyan, mint egy válogatott meccs. Félretesszük az ellenérzéseket, és szurkolunk a gyerekeknek. Nem szidjuk a bírót, nem trágárkodunk, hiszen gyerekek vannak a pályán. Nem szidjuk az ellenfelet, összeszedjük a szemetet. Az utánpótlás csapatok keresnek minket, hogy menjünk a meccsükre. Nagyon szeretik ezt. A meccs végén maguktól jönnek oda hozzánk. Rajtuk azt látjuk, amit minden diósgyőri szurkoló szeretne. Szívből és lélekből játszanak, nem pénzért. Látjuk rajtuk, hogy mennyire megviseli őket a vereség.

Jó lenne minél több embert megnyerni erre, de faramuci a helyzet. Sajnos nem tudjuk hirdetni, mert a rendőrök nagyon figyelik ezt a tevékenységet is. Az egyik meccset meghirdettük, de nem tudtunk elmenni. Nyolc fiatal tudott csak elmenni, és volt rájuk 20 rendező és 3 rendőrautó és egy rabos kocsi. Meccs után a Katában szétigazoltatták őket. A rendőrök az ismerőseinktől kérdezgetik, hogy kik a szervezők és hol tároljuk a pirotechnikát. Sajnos a rendőröknek nincs a városban fontosabb dolguk. A harmadik meccsen már civil ruhás nyomozók próbáltak elvegyülni köztünk.

Nem is értettük, hogy a klub miért akarta zártkapussá tenni ezeket a meccseket? A szülők is a domboldalról nézik a meccseket. Nem hirdetik be a meccseket, pedig a többi klubnak ez is fontos. Amikor megkértük őket, hogy tegyék közzé az időpontokat, akkor azt a választ kaptuk, hogy őket ez nem érdekli. Aki ezt mondta, az végleg leírta magát előttünk.

- Úgy tűnik, hogy a rendőrség fél a szervezett csoportoktól.

- Valószínűleg a TV ostromos dolog miatt van ez. Akkor kiderült, hogy a szurkolók sok mindenre képesek, hiszen szervezettek. Ráadásul egy közös célért a különböző táborok is képesek összefogni. Természetesen ez elég félelmetes gondolat lehet. Sokaknak nem esik ez le. A szurkolótábor a társadalom olyan rétege, amely képes az összefogásra, emiatt módszeresen próbálják szétverni. Mindenhol van Diósgyőr szurkoló. A BRFK-ból kaptuk azt az infót, hogy az ország három legnagyobb táborát (Fradi, Újpest, DVTK) fel kell számolni. Az a lényeg, hogy ezek a döntések még nem verik ki a biztosítékot sokaknál. Lépésenként adagolják a változtatásokat. Attól, hogy ez a probléma még sokakat nem érint, attól még probléma. Majd később a következő lépés érinteni fogja.

- Mi lesz, hogy ha nem lehet sört inni?

- Bizony, Lengyelországban nem lehet a stadionokban és a környezetében alkoholt inni. Ha ittasan érkezel a stadionba, akkor nem engednek be. Az biztos, hogy ha ide eljutnánk, akkor sokkal többen állnának mellénk. Belchatow meccsen kaptunk sört a lengyel barátainktól, és amikor a kommandósok meglátták, akkor nagyon nagy erőkkel jöttek hozzánk, hogy azonnal tüntessük el. Egészen elképesztő volt. De ennek ellenére ott nagyon szervezett a szurkolói élet. Ott, ha a tábor azt mondja, hogy ne menjetek a szektorunkba, akkor nincsenek vállalkozók. Ott a Legia szurkolók egy majdnem három évig tartó bojkottot csináltak. Szinte senki nem járt meccsekre. Ők elérték azt, amit szerettek volna.

- Sokan mondják, hogy miért az ultrák akarják megmondani, hogy mit csináljon a többi szurkoló?

- Mi nem szoktunk parancsolni senkinek. Most is kértünk a közleményünkben, hogy aki támogatja a harcunkat, az maradjon távol. Az tény, hogy a csoportok, magukat egy picit vezetőknek tekintik a lelátón. Ez évek alatt alakult ki. A csoportok vezetői is választott vezetők. A csoportok lelkes társaságokból alakulnak, olyanokból, akik nagyon régen a lelátókon vannak, és sokat tettek már a Diósgyőrért. Ráadásul a színfalak mögötti dolgokról is sokkal többet tudnak. Ez a fajta szurkolói élet nagyon sok befektetett időt, energiát kíván. Úgy látjuk, hogy nincs meg a kellő tisztelet az irányunkba. Amikor mi elkezdtük, és bementünk az ultrák szektorába, akkor azt csináltuk, amit mondtak. Ha azt mondták, hogy nincs szurkolás, akkor nem volt. Most nagyon sok ember van, akik nem tisztelik ezeket a döntéseket. Viszont nem gondoljuk úgy, hogy mindenkinek tudni kell arról, hogy hozzánk hányszor jönnek ki a rendőrök, mert ez nem tartozik mindenkire. Elég ha mi tudjuk. Azt kérjük, hogy fogadják el a döntéseinket. Mindig szoktuk mondani, hogy a lelátó a társadalom tükörképe. Sajnos a társadalmunkból is kikopott a tisztelet a másik ember felé.

- Mi lesz a bojkott után?

- Ezen még nem gondolkodtunk. Nagyon sokat várunk ettől a mérkőzéstől, sok mindent el fog dönteni. A klubnak az élén is lesz váltás...

- A bojkottra visszatérve. Mit üzennétek a többi szurkolónak?

- A legfontosabb, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket! Értsék meg, hogy ezt nemcsak magunkért, hanem mindenkiért csináljuk. Nem a csapatot akarjuk büntetni, ezt ők is nagyon jól tudják. Inkább beáldozunk most egy meccset, hogy a jövőben igazi diósgyőri hangulatban játszhassanak. Mindenki hagyott már ki meccset. Most mi is csak ezt kérjük, hogy hagyjanak ki egy meccset. Tegyük ezt szervezetten! Nem a bajnokavatót, nem a BL döntőt, csak egy meccset kellene most kihagyni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!