Sport

2013.07.22. 11:15

Eltévedéstől a vébéezüstig

Sárospatak - A szófiai Siketlimpián indul a sárospataki tájfutó, Seres-Kormány Anita.

Sárospatak - A szófiai Siketlimpián indul a sárospataki tájfutó, Seres-Kormány Anita.Július 26. és augusztus 5. között rendezik meg Szófiában a Siketlimpiát, amelyen hazánkat 13 sportágban 57 sportoló képviseli. Köztük lesz a sárospataki tájfutó, Seres-Kormány Anita.

Először eltévedt

– Tíz éve foglalkozom a tájfutással – mondta Anita azon a sárospataki városházán megtartott összejövetelen, ahol az önkormányzat, egy sárospataki vállalkozás, valamint a Sárospataki Utánpótlásképző Sportiskola támogatását vette át. – Az első versenyem nem sikerült túl fényesre, mert eltévedtem. Akkor eldöntöttem, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő.

Nem is fordult, hiszen 2006-ban a világbajnokság sprintszámában ezüstérmet nyert a jelenleg Budapesten élő, de Sárospatakra gyakran hazajáró sportoló.

– Középiskolásként az Árpád Vezér Gimnáziumban végeztem, és miután teljesen elvesztettem a hallásomat, Budapestre kellett költöznöm, mert sajnos csak ott voltak lehetőségeim a munkára és a sportolásra is – mondja Anita, aki annyira komolyan veszi a tájfutást, hogy a gyermeke születése után nem sokkal már ismét versenybe állt.

– Egészen pontosan a kisfiam születése után egy hónappal már versenyen indultam, mert hívtak a szövetségtől, hogy szükségük van rám, és erre nem tudtam nemet mondani.

Három számban indul

A Siketlimpián sem először szerepel a sárospataki sportoló, hiszen a 2009-es tajvani világversenyen sprintben negyedik lett.

– A tájfutás mellett azért is köteleztem el magam, mert nem korhoz kötött. Itt csak egy elem az, hogy valaki gyorsan tud futni, sokkal nagyobb szerepe van azonban a tájékozódási képességeknek, hogy meg tudjuk oldani az adott feladatot. A szófiai viadalon mindhárom számban – sprint, rövid- és hosszútáv – indulok. Elsősorban a sprintre koncentrálok, mert viszonylag gyorsan tudom szedni a lábam és a legjobb eredményeimet is ebben a számban értem el. Ha javítani tudok a tajvani eredményemen, azzal már nagyon elégedett lennék.

– Örülök annak, hogy Anita megtalálta a helyét az életben és boldognak érzi magát – mondja a sportoló anyukája, aki elkísérte lányát a sárospataki összejövetelre. – Sokáig reménykedtünk abban, hogy megmarad valami Anita hallásából, rengeteget jártunk kezelésekre, még Németországba is elvittük. A férje szintén siket sportoló, ő focista, aki egy középfülgyulladás miatt vesztette el a hallását. Az unokám teljesen ép hallású. Most két éves, velünk beszélget, ha a szüleivel beszélget, akkor nem szólal meg, csak jelel. Nagyon örülünk annak, hogy Sárospatak is segíti Anitát, hiszen a szövetség nem tud annyi támogatást adni, amibe a felkészülés és a versenyzés kerül.

Anita nem tölti pihenéssel a július 29-i indulásig hátralévő időt. Elmondása szerint tíz hónapja készül az olimpiára, heti négy napot tölt edzéssel.

ÉM-BG


A Siketlimpia

A Siketlimpia története 1924-ben kezdődött, amikor Párizsban 9 európai ország, 145 sportolójának részvételével 7 sportágban (31 versenyszám) először mérte össze erejét a hallássérült sportolók számára kiírt világjáték keretei között. Azóta már 37-szer (a téli játékokat is beleértve) rendezték meg a Siketlimpiát. Legutóbb 2009-ben Tajvan adott otthont a 77 országból érkezett közel 2500 versenyzőnek, hogy 21 sportágban (177 versenyszám) dönthesse el a bajnoki címek sorsát.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!