Sport

2013.05.19. 22:07

I. Fornetti Triatlon Magyar Nagydíj - Vanek Margit sikere Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - A budaörsi színeket képviselő Vanek Margit győzelmével ért véget május 19-én, Tiszaújvárosban az I. Fornetti Triatlon Magyar Nagydíj sorozat első egyéni versenye, melyet a XXII. Tisza Triatlon második napján rendeztek meg.

Tiszaújváros - A budaörsi színeket képviselő Vanek Margit győzelmével ért véget május 19-én, Tiszaújvárosban az I. Fornetti Triatlon Magyar Nagydíj sorozat első egyéni versenye, melyet a XXII. Tisza Triatlon második napján rendeztek meg.A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőben a legkisebbek futamával kezdődő programban gyermek, serdülő, ifjúsági ranglistaverseny, és a sprint távú kiemelt triatlon Amatőr-kupa, valamint a Területi Diákolimpia is szerepelt.

Sikerrel debütált a Paratriatlon ob

Magyarországon először ezen a napon itt rendezték meg a Paratriatlon Országos Bajnokságot is. A fantasztikus sportszeretetből, kitartásból, küzdeni tudásból ezúttal is kiválóra vizsgázó, példát mutató, sprint távon vetélkedő versenyzők között Balogh Zoltán érdemelte ki az abszolút elsőséget, egyben a TRI 4-kategória aranyérmét, megelőzve a többszörös világ- és Európa-bajnok, de makacs sérüléssel bajlódó Boronkay Pétert. A TRI 1-kategóriában Bók László, a TRI 5-ben Katona Ottó, a TRI 6-ban Lengyel Zsófia (kísérő dr. Litavecz Anna) és Ocelka Róbert (kísérő Tóth Viktor) lett a bajnok.

Döntött a futás

Miután a szeniorok is letudták a penzumot, a sprint távú ranglistaversenyben előbb a felnőtt nők rajtoltak el. Londoni olimpikonunk, Kovács Zsófia és a többszörös duatlon világbajnok Csomor Erika kivételével szinte mindenki ott volt a hazai élmezőnyből, aki számít. A tavaly még budaörsi színekben győztes, de már az Uniqa Team Újbuda SE-t erősítő Fuchs Renátának így bőven akadtak kihívói. Dudás Eszter (Uniqa Team Újbuda SE), az „Ifj. Márkus Gábor Alapítvány „a Magyar Triatlonért 2012-es támogatottja mellett Vanek Margit, a budaörsiek aquatlon világbajnoka, triatlon világkupa menője számított még nagy favoritnak.

A 750 méter úszás során Vanek Margit a tőle megszokott kiváló teljesítménnyel, 9:16 perces idővel rukkolt elő, meggyőző fölénnyel hagyta el a medencét. Az üldözők mintegy fél perccel később követték őt a depóba. A középső versenyszámot jelentő 20 km-es kerékpározás felére már egy hatos boly tekert elől, benne az esélyesekkel és három fiatal tehetséggel. Az üldözők 40 mp-re követték a szökevényeket, de mivel a váltásig nem tudtak közeledni, biztossá vált, hogy ők már nem tudnak beleszólni az abszolút sorrendbe. A második váltásnál Vanek Margit öltözött a leggyorsabban, így ő hagyta el elsőként a strand területét. A futás első 2,5 km-e után Fuchs Renátával jött vissza a budaörsi klasszis, de 6 mp-re követte őket a harmadik helyen Dudás Eszter. A második körben a könnyedén mozgó Vanek hamar eldöntötte az abszolút elsőség sorsát, ellépett egykori klubtársától és megnyerte a viadalt. Az ezüst Fuchs Renátáé, a bronz pedig ifjúsági olimpia bajnokunké, Dudás Eszteré lett.

Vanek Margit (Budaörsi TKE): - Csodálkoztam, hogy az úszásnál komoly előnyre tettem szert. A kerékpározásnál jó volt, hogy az első bollyal haladhattam. A futás közben nagyon jól éreztem magam, gondoltam, hogy nyerhetek, hiszen a többiek nem tudtak közelíteni hozzám. Ez ugyan egy „nyugodt” év, de mivel tavaly egy hajszállal maradtam le az olimpiáról, egyértelmű célom, hogy eljussak Rióba! Ezért idén is szeretnék mindent megtenni.

Már Rióért fáradoznak

A versenyt megtisztelte jelenlétével Dr. Bíró Marcell, a Közigazgatási Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke is: - Nagyon nagy dolog, hogy a Fornetti cégben sikerült egy olyan támogatót találnunk, melynek segítségével az elkövetkező időszakban sok mindent elérhetünk, előrébb léphetünk – fogalmazott egyebek mellett a sportvezető. - Egyértelmű célunk, hogy a 2016-os, Rió de Janeiro-ban rendezendő olimpián több magyar versenyző is képviselhesse hazánkat!


Végeredmény

Sprint ranglista verseny, női abszolút (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás):

1. Vanek Margit (Budaörsi TKE) 1:02:11 óra,

2. Fuchs Renáta (Uniqa Újbuda Team SE) 1:02:44,

3. Dudás Eszter (Uniqa Újbuda Team SE) 1:03:01.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!