Sport

2013.02.03. 10:57

Öreg motorosként búcsúzott a példakép

Nyíregyháza - Gálameccs, ajándékhalmok, visszavonultatott mez: Sitku Ernőt méltó módon búcsúztatták.

Nyíregyháza - Gálameccs, ajándékhalmok, visszavonultatott mez: Sitku Ernőt méltó módon búcsúztatták.Mint 1999-ben a franciaországi Európa-bajnokságon, Sitku Ernő újra egy csapatban szerepelt Boros Zoltánnal és Gulyás Róberttel. No, meg Ádám Bélával, Mihály Gyulával és Gergely Tamással – ők jöttek ugyanis el a 149-szeres válogatott korábbi klasszis búcsúmérkőzésére. A másik oldal, vagyis a korábbi nyíregyházi csapattársak sora jóval népesebb volt, képviseltette magát a fiatalabb (Hutás László, Boczkó Ádám, Lakatos István, Zácói Péter) és a tapasztaltabb (Verebélyi János, Fejes János, Máthé Csaba, Páll István) korosztály is. A „hazaiakat” Máté János, a Sitku Ernő által végig erősített látogatókat Zsoldos András irányította.

Nem állítanánk, hogy a csapattársak nem játszottak volna a búcsúzó legenda keze alá: Gulyás „Maci” egész pályás indításokkal, a többiek látványos passzokkal asszisztáltak az ünnepelt zsákolóshow-jához, és közben pályafutása utolsó lépéshibáját is megítélték az örökös 15-ös ellen, aki ezt ezúttal mosolyogva vette tudomásul.

A mutatott teljesítménye alapján még most is kiderült, hogy nem tévesztett lépést, amikor Sitku Ernő a kosárlabdát választotta: a vendég All Star-csapat nem éppen izzadtságszagú győzelméből 48 ponttal vette ki a részét. És ahogy lelépett a színről, az is jelképes volt: néhány másodperc volt hátra, amikor az ellenfél soraiból az összes kispadon helyet foglaló játékos megrohamozta a hárompontos kísérletbe beleálló erőcsatárt. Hiába, mert a tripla dudára beesett. No igen, fénykorában így nem lehetett Sitku Ernőt megállítani!

Következett az ajándékozás, a lelátón pedig élőképet formáltak a kosárakadémiás tanítványok: a hét fiatalember pólóján virító betűk a „PÉLDAKÉP” szót alkották.

Sitku Ernő visszavonulásával eggyel valóban kevesebb van az ilyenekből a magyar pályákon. Ernőt megajándékozta dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a hivatásos férfiliga, egykori csapata, a szombati vendég Atomerőmű SE vezetősége és persze az NYKK tulajdonosai. Utóbbiaktól az ilyenkor elmaradhatatlan hintaszék mellett egy, a pályára robogó ETZ-t kapott, emlékezve a kezdetekre, amikor lakhelye, Kállósemjén és a főiskola kosárcsarnoka között egy kismotorral közlekedett.

A bujtosi csarnokot egy öreg motoros hagyta el – a sikeres pályafutás azok után ért véget, hogy a Paks elleni bajnoki nem hivatalos kezdéseként a feldobásnál elütötte a labdát. És ezzel még nem volt vége: a nagyszünetben a leengedett ringvilágításra akasztotta a 15-ös mezét a legenda, amelyet ezzel visszavonultattak Nyíregyházán. Miközben a dressz a magasba emelkedett felállva tapsolt a szépszámú publikum, a hangszórókból pedig Deák Bill Gyula (aki Sitku Ernőhöz szóló személyes hangüzenetét így zárta: „Mindhalálig blues, mindhalálig kosárlabda”) szólt, hogy „csillagok hullnak, születnek újak”.

A nyíregyházi kosárlabdázás egyedüli és a magyar kosárlabdázás kevés állócsillagainak egyike intett búcsút a mezének, a pályának és a csapattársaknak...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!