Sport

2012.07.14. 17:16

14. TVK Triatlon Nagyhét - Első körben tizenöt magyar finalista

Tiszaújváros - A 16. TVK Triatlon Vilákupa mai tiszaújvárosi selejtezőinek első köréből három magyar hölgy jutott be a holnapi döntőbe. Ugyanez a szám az ETU Triatlon Junior Európa-kupa fiú mezőnyét illetően tizenkettő. Már így is bőven lesz tehát szurkolni való holnap, a 14. TVK Triatlon Nagyhét befejező napján megrendező döntőkben.

Tiszaújváros - A 16. TVK Triatlon Vilákupa mai tiszaújvárosi selejtezőinek első köréből három magyar hölgy jutott be a holnapi döntőbe. Ugyanez a szám az ETU Triatlon Junior Európa-kupa fiú mezőnyét illetően tizenkettő. Már így is bőven lesz tehát szurkolni való holnap, a 14. TVK Triatlon Nagyhét befejező napján megrendező döntőkben.A mai napon először az ETU Triatlon Junior Európa-kupa fiú selejetezőit rendezték meg Tiszaújvárosban. A Dísztó-partján felállított rajthelyről először a 13 országból érkezett fiúk kezdhették meg a két körös, összesen 500 méteres úszást, hogy aztán a depóból neklóduljanak a 12 km-es kerékpározásnak. Az újabb váltást követte a 3,2 km-es futás.

Az első és harmadik selejtezőben hét-hét, míg a másodikban hat magyar fiú próbált bejutni a legjobb nyolc közé, ami egyet jelentett a másnapi döntőben való részvétellel. Rajtuk kívül a legjobb 9. idő legjobb birtokosa kvalifikálhatta magát a fináléba.

Az 1. futam nyitószámát az orosz Alekszander Scherbinin 6:14 perccel teljesítette elsőként, a de a 3-4 pozíciót két magyar, Czigány András és Papp Dávid érdemelte ki. A kerékpározás felénél a holland Jeffrey Reijnders vezette a sort, a két magyarral. A második depózásig nem változott a sorrend. A futás első körében Czigány és Pap állt az élre, akiket az izraeli Yonah Amitai vet üldözőbe. A célbaérkezésig nem változott az első három sorrendje. A mieink közül Bicsák Bence a 4., Hankó Gábor az 5., míg Tarnai László a 8. helyen jutott be a vasárnapi döntőbe.

A 2. futamban az úszás Anheuer Kristófnak sikerült a legjobban, akit egy másik magyar, Schal Zsolt követett leghamarabb a partra. A kerékpározás végén a szlovák Nikolas Fejer ért elsőként a váltóhelyre, de fél percent belül még tizenöten megtették ugyanezt. A futás Anheuernek sikerült a legjobban, így részsikernek örülhetett a közönség. Scahla a 4., Dévay Márk az 5., Böröcz Bence pedig a 7. helyen “váltott jegyet” a fináléra.

A 3. futam úszását az addigi pályacsúccsal, 5:47 perccel az osztrák Peter Nemeth nyerte meg., ekkor a negyedik Balogh Máté volt a legjobb magyar. A középső szám legjobbjának Király István bizonyult, aki nem aprózta el, “behúzta” a futást is és nyerte a futamot. Balogh Máté hatodikként, Bem Norbert hetedikként jutott be helyen a döntőbe. A legjobb kilencedik helyezett, így döntős, a francia Sebastien Hartmann is ebből a csoportból került ki.

Kovács, Dudás és Vanek is továbbjutott

A napi versenyprogramban 16. TVK Triatlon Világkupa női elit mezőnyének seljetezői következtek, négy olimpikonnal és négy magyarral.

A kategória képviselőire már 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás várt. Az 1. futam úszását a budaörsiek kiválósága, Vanek Margit 9:31 perccel nyerte meg, a dánok olimpikonja Helle Frederiksen 8 mp hátránnyal, hatodikként mászott ki a partra. A középső szám elején 21 tagú csoport verődött össze, melyben Vanek Margit is ott tekert. A szülés után idén visszatérő Koch Renáta ezúttal lemaradt a “vonatról”, és két perc hátrányban depózott a futás előtt, ami túl soknak bizonyult a folytatásra. A bringán az amerikai Kelly Whitley nagyon tekert, de olyannyira kihajtotta magát, hogy lemaradt a döntőt érő 12 hely valamelyikéről. Nem így az ausztrálok korábbi junior világbajnoka, Asleigh Gentle, aki honfitársával, Charlotte McShane-nel az első két pozícióban futott át a célkapun. Frederiksen kisasszony 5.-ként, Vanek Margit pedig 11.-ként kvalifikált a döntőre.

A 2. futam meglehetősen papírforma eredménnyel ért véget. Az oroszok olimpikonja, Alexandra Razarenova 9:30-at úszva elsőként indulhatott a kerékpáros pálya felé. A mi olimpikonunk, Kovács Zsófia bő fél perc lemaradással depózott, csakúgy, mint az élete első felnőtt világkupáján induló Dudás Eszter. A 20 km-es tekerésben az olaszok Eb-bronzérmese, Annamaria Mazzetti érte el a legjobb időt. A mi lányaink okosan meghúzodtak a bolyban, hogy még véletlenül se legyen gondjuk a futással. Futam-győztes lett a tavaly Tiszaújvárosban is bronzérmes Mazzetti, Kovács Zsófia harmadik legjobb futóidővel elért ötödik, míg Dudás Eszter tizedik helye biztos finálét jelentett.

Az összevetést követően kiderült, hogy a legjobb tizenharmadik időt elérő, az 1. futamban indult német Hanna Philippin csatlakozhatott 25.-ként a finalistákhoz.

(A részletes eredmények megtekinthetőek a www.championchip.hu oldalon.)

A mai selejtezők a junior leányok kettő és az elit kategóriás férfiak három három futamával folytatódnak.

Média-akkreditáció

A 16. TVK-ITU Triatlon Világkupára, valamint az ETU Triatlon Junior Európa-kupára szóló média akkreditációt – érvényes sajtóigazolvány, vagy főszerkesztői igazolás felmutatásával, illetve referencia anyag leadásával - július 15-én, vasárnap 8.00-15.00 óra között lehet átvenni a Hotel Phőnix (Tiszaújváros, Bethlen G. u. 4.) sajtó-szobájában.

Fontos információ, hogy a fotósok és operatőrök csak az akkreditációval együtt járó - korlátozott számban rendelkezésre álló - megkülönböztető mellény viselésével közelíthetik meg az úszás, a depózás helyszíneit, illetve a célterületet!

A TVK Triatlon Nagyhét teljes programját a www.tvkmalitriatlon.hu honlapon lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!