Sport

2012.06.06. 19:36

Foci Eb 2012 - Carballoé a nyitómeccs

Varsó - A spanyol Carlos Velasco Carballo fogja vezetni az EURO 2012 nyitómérkőzését.

Varsó - A spanyol Carlos Velasco Carballo fogja vezetni az EURO 2012 nyitómérkőzését.

Nyilvánosságra hozták a 2012-es Eb első négy mérkőzésének játékvezetőit, akik közül a spanyol Carlos Velasco Carballo kapta meg a pénteken 18 órakor kezdődő lengyel-görög nyitómeccs levezénylését. A varsói Nemzeti Stadionban megrendezésre kerülő párharc 13 hónapon belül már a második neves megbízatása a spanyol sípmesternek. 2011-ben a madridi mérnök vezethette a dublini Európa Liga döntőjét, melyet az FC Porto és az SC Braga vívott meg.

Webb, Skomina és Lannoy

Az A-csoport másik összecsapását a wroclawi városi stadionban rendezik Oroszország és Csehország csapatai között, melyet az angol Howard Webb fogja majd dirigálni pénteken 20.45-től. A szombati, 18 órakor kezdődő harkovi párharcot Dánia és Hollandia között a szlovén Damir Skomina kapta meg, míg az utána következő német-portugál rangadót a francia Stéphane Lannoy fogja felügyelni Lvov-ben.

A többi bírók beosztását majd minden meccs előtt két nappal fogja nyilvánosságra hozni az UEFA.

Összesen 12 játékvezetőt jelöltek ki 31 Európa-bajnoki mérkőzés vezetésére, akik 24-24 velük azonos nemzetiségű asszisztenssekkel és segítőkkel fognak majd dolgozni.

Először négy asszisztens

Az Európa-bajnokságok történetében először nem három, hanem – a Bajnokok Ligájához és az Európa Ligához hasonlóan – öt bíró tevékenykedik a mérkőzéseken. A játékvezetőt az eddigiekkel ellentétben nemcsak két partjelzője segíti, hanem az alapvonalnál is lesz két asszisztense. Utóbbiaknak elsősorban az lesz a feladatuk, hogy a büntetőterületen belüli szituációknál segítsék a vezetőbírót, illetve jelezzék, ha a labda túlhalad a gólvonalon. Az európai szövetség ezzel az olyan kínos helyzeteket szeretné elkerülni, mint ami a két évvel ezelőtti világbajnokságon történt, amikor is az angol Frank Lampard lövése után a keresztlécről a gólvonal mögé vágódott le a labda a németek elleni nyolcaddöntőben, a játékvezető ezt azonban nem vette észre, így nem adta meg a gólt.


Az első négy mérkőzés játékvezetői

Június 8. (péntek), 18.00: Lengyelország – Görögország

Jv: Carlos Velasco Carballo (spanyol), 1.a: Roberto Alonso Fernandez (spanyol), 2.a: Juan Carlos Yuste Jiménez (spanyol), 1.s: David Fernandez Borbalan (spanyol), 2.s: Carlos Clos Gomez (spanyol), tart: Gianluca Rocchi (olasz)Június 8. (péntek), 20.45: Oroszország – Csehország

Jv: Howard Webb (angol), 1.a: Michael Mullarkey (angol), 2.a: Peter Kirkup (angol), 1.s: Martin Atkinson (angol), 2.s: Mark Clattenburg (angol) , tart: Manuel De Sousa (portugál)

Június 9. (szombat), 18.00: Hollandia – Dánia

Jv: Damir Skomina (szlovén), 1.a: Primoz Arhar (szlovén), 2.a: Matej Žunič (szlovén), 1.s: Matej Jug (szlovén), 2.s: Slavko Vinčič (szlovén), tart: Pavel Kralovec (szlovén).

Június 9. (szombat), 20.45: Németország – Portugália

Jv: Stéphane Lannoy (francia), 1.a: Frédéric Cano (francia), 2.a: Michael Annonier (francia), 1.s: Fredy Fautrel (francia), 2.s: Ruddy Buquet (francia), tart: Marcin Borski (lengyel).


Jv: Játékvezető; 1.a: 1. számú asszisztens, 2.a: 2. számú asszisztens; 1.s: 1-es számú segítő, 2.s: 2-es számú segítő, tart: 4. számú játékvezető.


Kassai és a többiek

Az UEFA 2011 végén jelölte ki az Eb-n közreműködő 12 játékvezetőt és csapatukat, köztük a tavalyi Bajnokok Ligája-döntőt dirigáló Kassai Viktort. A magyar bírót az oldalvonalnál Erős Gábor és Ring György, az alapvonalnál Vad István és Bognár Tamás segíti. Az Európa-bajnokságra utazó játékvezetők:

Howard Webb (angol)

Stéphane Lannoy (francia)

Wolfgang Stark (német)

Kassai Viktor (magyar)

Nicola Rizzoli (olasz)

Björn Kuipers (holland)

Pedro Proenca (portugál)

Craig Thomson (skót)

Damir Skomina (szlovén)

Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Jonas Eriksson (svéd)

Cüneyt Cakir (török)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!