Sport

2012.06.14. 18:31

EURO-2012 - Gyorsított eljárásban rendbontókat büntettek meg Lengyelországban

Varsó, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Gyorsított eljárás keretében huszonhárom lengyelt és négy külföldit ítéltek el csütörtök estig a labdarúgó Európa-bajnokság orosz-lengyel mérkőzésének napján lezajlott szurkolói összecsapások ügyében.

Varsó, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Gyorsított eljárás keretében huszonhárom lengyelt és négy külföldit ítéltek el csütörtök estig a labdarúgó Európa-bajnokság orosz-lengyel mérkőzésének napján lezajlott szurkolói összecsapások ügyében.

Három lengyelt, két oroszt és két spanyolt illegális gyülekezésért, rendbontásért és testi sértésért több hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de a futballhuligánok többségét 500-2500 zloty (34-172 ezer forint) pénzbírsággal, vagy háromtól tizenkét hónapig terjedő felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették.

A fővárosi összecsapások résztvevőivel több mint nyolcvan gyorsított eljárású keretében foglalkoztak két varsói kerületi bíróságon. Néhány tárgyalást elnapoltak és a rendbontással vádolt lengyel szurkolókat rendőrségi felügyelet alá helyezték. Ezzel szemben a külföldieket - köztük egy magyar állampolgárt - előzetes letartóztatásba helyezték, hogy megakadályozzák kiutazásukat.

Nem született döntés annak az orosznak az ügyében, aki az orosz-lengyel mérkőzésen petárdát dobott a gyepre. Közvetlenül az összecsapások után 184 randalírozót állítottak elő, köztük több kiskorút is, akiknek ügyét a fiatalkorúak bírósága vizsgálja ki. Nem zárhatók ki újabb előállítások sem, mert a rendőrség még vizsgálja a bizonyítékokat, saját honlapján pedig felkérte a lengyel internet-felhasználókat, hogy azonnal jelezzék, ha valakit felismernek a zavargásokról közzétett felvételeken.

Jaroslaw Gowin igazságügyi miniszter kevesellte a lengyel szurkolókra kiszabott büntetést, és kifejtette, hogy szerinte "börtönben kell ülnie annak, aki egy másik embert eszméletvesztésig ver".

A keddi mérkőzés előtt több száz lengyel futballhuligán orosz szurkolókra támadt. Az összecsapásnak a rendőrség vetett véget, akárcsak a mérkőzés alatti újabb kilengéseknek, amikor a huligánok a szurkolói zónába próbáltak behatolni.

A lengyel média a zavargások óta vitatja a rendőrség felkészültségét, mert szerinte a rendvédelmi szerveknek meg kellett volna előzniük a rendbontást. Ez azért is fontos mozzanat, mert szombaton több tízezer orosz szurkoló érkezhet Varsóba az orosz-görög csoportmérkőzésre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!