Sport

2012.06.23. 17:24

EURO-2012 - Az angolok másfél évtizede nem győzték le az olaszokat

Kijev, 2012. június 23., szombat (MTI/Reuters/AP/EFE) - Közel egyenlő erők csapnak össze a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében vasárnap, az angol-olasz mérkőzésen.

Kijev, 2012. június 23., szombat (MTI/Reuters/AP/EFE) - Közel egyenlő erők csapnak össze a lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében vasárnap, az angol-olasz mérkőzésen.

Az itáliaiak jól kezdték a kontinensviadalt, hiszen remek játékkal raboltak pontot (1-1) a címvédő spanyoloktól, majd a horvátok elleni újabb döntetlen (1-1) után különösebb gond nélkül verték az íreket (2-0), és csoportmásodikként kerültek a legjobb nyolc közé.

Az angolok kvartettjükben a franciákkal ikszeltek (1-1), majd tovább javulva a svédeket 3-2-re, a társházigazda ukránokat pedig 1-0-ra verték, s a négyesük élén végezve biztosították helyüket a negyeddöntős mezőnyben.

Önbizalomban egyik oldalon sincs hiány, és bár a szigetországiak szövetségi kapitánya, Roy Hodgson csak pár héttel az Eb előtt lett az angolok szakvezetője, valamint több komoly sérülés gyengítette a keretet, a társaság mind egységesebbé vált, és semmivel sem rosszabb kilátásokkal várhatja a vasárnap esti csatát, mint az olasz csapat.

Amely hagyományosan lépésről lépésre javul, ahogyan az adott világverseny közeledik a végkifejlethez. Az olaszok mellett szól, hogy az utóbbi bő három évtizedben egymás ellen játszott kilenc meccsből csak kettőt nyertek az angolok, akik eddig legutóbb másfél évtizede győzték le mostani riválisukat. Az azzurrók számára különösen jó emlék a legutóbbi két mérkőzés, mivel mindkettőn győztek. Az eddigi 22 meccs mérlege így fest: hat döntetlen mellett kilenc olasz és hét angol siker.

Az angolok az eddigi harcmodoruknak megfelelően a szokásos fegyelmezett és határozott védekezéssel, s gyors ellencsapásokkal igyekeznek majd operálni, elsősorban a csatársorba az ukránok ellen góllal visszatért első számú sztárjukat, Rooneyt próbálván helyzetbe hozni. Hasonló alapállás várható az itáliaiaknál is: szigorú védekezésből hatásos és váratlan ellenakciók, amelyek befejezését rábízhatják két veszélyes támadójukra, Cassanóra, és az éppen angol földön, a Manchester Citynél légióskodó Balotellire. Sok múlhat az eddigi meccseken egyformán remekül teljesítő Gerrardon, illetve Pirlón, ők ráadásul váratlan egyéni megoldásra is bármikor képesek a karmesteri poszton.

Nem lenne meglepő, ha a felek kilencven percben, de még százhúszban sem bírnának egymással a kijevi Olimpiai Stadionban, s csak tizenegyes párbajban dőlne el, melyikük folytathatja a legjobb négy között.

Várható összeállítások:

Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Gerrard, Parker, Milner, Young - Rooney, Welbeck

Olaszország: Buffon - Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Abate - De Rossi, Pirlo, Montolivo, Marchisio - Balotelli, Cassano

játékvezető: Pedro Proenca (portugál)

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!