Sport

2012.04.18. 11:12

Sátoraljaújhelyi világbajnok a sivatag szívében

A sátoraljaújhelyi Pásztor Gábor Szaúd-Arábiában tartott BMX-bemutatókat.

A sátoraljaújhelyi Pásztor Gábor Szaúd-Arábiában tartott BMX-bemutatókat.

Amióta a zempléni kerekes 2000-ben megnyerte a vb-t (expertben) Kölnben, azóta bizonyos időközönként különböző meghívásoknak tesz eleget, hol országon belül, hol pedig azon túl. Legutóbb, néhány napja, egy budapesti ügynökség közreműködésének köszönhetően Szaúd-Arábiában tölthetett el két felejthetetlen hetet.

– 2001-ben volt az első lehetőségem, de akkor, az ismert New York-i események miatt szinte senkit sem engedtek be az országba – mondta az Észak-Magyarországnak Pásztor Gábor. – 2007-ben Dubajba ki tudtam utazni, gyakorlatilag ekkortól ismét próbálkoztunk a Szaúd-Arábiában való szerepléssel, amit volt, hogy egy dátum elírása hiúsított meg. Az ottaniak az egyik iratra augusztus 32-t jegyeztek fel, ami nekik nem számított problémának, másoknak azonban igen. Ezúttal egy pályázatot hirdettek meg ottani cégeknek, hogy szervezzenek különböző programokat Dammamban és környékén, többnyire gyerekeknek. Itt kapcsolódott be a velünk dolgozó ügynökség, akik BMX-eseken kívül a szórakoztatóipar más szegmenséből is közvetítenek ki sportolókat, művészeket, ők adtak rólunk referenciát a kintieknek. Elvileg velem jött volna még Újhelyből Kaposvári Martin, ám végül fiatal kora miatt erre nem volt mód. Viszont így sem voltam egyedül, mert akadt három társam, két orosházi és egy szolnoki srác.

Mintha szoknyában

A Bahrein szomszédságában lévő város környékén napi egy-két bemutatót tartottak a magyar biciklisek, plázákban, vidámparknak is beillő épületekben.

– Volt úgy, hogy egyedül mutattunk be trükköket, volt úgy, hogy csoportosan, amit nem kellett sokat gyakorolnunk, hiszen négyen körülbelül egy korosztály, barátok vagyunk, hiszen évekig versenyeztünk együtt – folytatta Pásztor Gábor, aki a szigorú szabályokról is beszélt: – A helyiek engedték azt, hogy rövidujjú pólóban legyünk, de a nadrág esetében hosszút kellett húznunk, hogy a lábunk se látszódjon ki. A menedzser, aki vitt, hozott bennünket, felhívta a figyelmünket arra, hogy olyan dolgot ne csináljunk, ami sértheti őket, mert a vallásrendészet könnyen előállíthat bennünket. Szóval észnél kellett lenni... Például még az induláskor, a zeneválasztáskor, nem vittünk magunkkal olyan break-et, rap-et, amelyek szövegében káromkodás, vagy egyéb van, ami ismerve ezeket a műfajokat, nem könnyű... Találkoztunk ottani BMX-ező gyerekekkel, akik próbálkoztak egy-két dologgal, kicsit gátolta őket az öltözék, olyan volt, mintha nekem szoknyában kellett volna trükközni. Látványosnak találta a közönség, amit mutattunk, azt tapasztaltuk, érdekli őket az új, a más, tapsoltak, ami rájuk nem annyira jellemző, mint az európaiakra, az amerikaiakra. Ha jól tudom, az egyik helyen a védelmi miniszter is ott volt, üvegfal mögött ült, azt, hogy ő lehet, csak utóbb tudtuk meg. Nagy a gazdagság, de mindenhol, még a sivatagban is csövek, olaj, örültem annak, hogy népszerűsíthettem Magyarországot, Újhelyt és a BMX-et."

Pásztor Gábor már most készül az újabb kalandra, ugyanis június elején egy hónapra vagy ide megy vissza, vagy Katarba.

ÉM-MI

 Léteznek, vannak

A Sátoraljaújhelyi TK BMX szakosztálya tehát él, működik, a versenyzők járnak különböző bemutatókra, megméretésekre. ,,Igyekszünk úgy csinálni a dolgainkat, mint régen, amikor szponzorokat kutattunk, amikor megpróbáltuk összefogni a tehetséges gyerekeket – jegyezte meg Pásztor Gábor. – Mindkettő különösen fontos, utóbbi azért, mert a mi korosztályunk sem fiatal már... Jönnek srácok, jelenleg három-négy olyan biciklisünk van, aki megmaradhat, de a BMX nem a külsőségekből áll jobbára, abból, hogy felveszem elfordítva a sapkát a fejemre, és iszom az energiaitalt... Aki szeretne bennünket megismerni, az hétvégenként megtalál minket a sportcsarnok melletti extrém pályán, igény esetén különböző filmeket kölcsön tudunk adni." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!